Propunere: Distribuirea vaccinurilor anti-COVID în funcţie de contribuţia la PIB

marți, 19 ianuarie 2021, 18:12
2 MIN
 Propunere: Distribuirea vaccinurilor anti-COVID în funcţie de contribuţia la PIB

Noul vicepreşedinte şi evaluator pentru asistenţă socială al regiunii Lombardia, Letizia Moratti, i-a cerut comisarului italian responsabil de gestionarea pandemiei ca distribuirea vaccinurilor anti-COVID să se facă şi pe baza contribuţiei regiunilor la PIB-ul naţional, relatează Il Fatto Quotidiano.

Moratti, fost primar al oraşului Milano între 2006 şi 2011, a făcut propunerea într-o scrisoare trimisă în urmă cu câteva zile comisarului Domenico Arcuri, cerând includerea unor noi parametri în programul naţional de distribuire a vaccinurilor anti-COVID.

Contribuţia la PIB-ul naţional a fost inclusă alături de alţi factori precum mobilitatea şi densitatea populaţiei sau severitatea pandemiei în diferitele regiuni.

Asta ar însemna că Lombardia şi cele mai productive regiuni ale Italiei ar trebui să aibă un traseu privilegiat în distribuirea vaccinurilor, iniţiativă împărtăşită şi de preşedintele Lombardiei, Attilio Fontana:

„Vicepreşedintele Moratti a cerut o serie de completări care mi se par extrem de coerente şi logice şi vom asculta ce are de spus Arcuri”, a explicat preşedintele regiunii din nordul Italiei într-o conferinţă de presă.

Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a respins categoric ideea:

„Toată lumea are dreptul la vaccin indiferent de cât de înstărit este teritoriul în care trăieşte”, a scris acesta pe Twitter, adăugând că „În Italia sănătatea este un bun public fundamental garantat de Constituţie. Nu un privilegiu al celor care au mai mult”.

Confruntat cu critici, departamentul condus de Moratti a încercat să clarifice: trimiterea la PIB nu este legată de conceptul de „bogăţie”, ci de cererea de „accelerare a vaccinărilor într-o regiune dens populată de cetăţeni şi, de asemenea, de întreprinderi, care este unul dintre principalele motoare economice ale ţării”.

„Conceptul nu este acela de a oferi mai multe vaccinuri celor mai bogate regiuni”, ci „dacă ajutaţi la revenirea Lombardiei, contribuiţi automat la revenirea întregii ţări”, mai precizează Departamentul pentru asistenţă socială din această regiune.

Comentarii