Putin îl ajută pe Alexander Lukaşenko după ce acesta a ordonat deturnarea unui avion

vineri, 28 mai 2021, 21:40
2 MIN
 Putin îl ajută pe Alexander Lukaşenko după ce acesta a ordonat deturnarea unui avion

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit vineri omologului său din Belarus, Alexander Lukaşenko, sprijin în abordarea sa faţă de Occident cu privire la modul de gestionare a deturnării unui avion de pasageri şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici, relatează Reuters.

Occidentul a acuzat Belarusul de piraterie după ce duminică turnul de control al traficului aerian din Belarus a informat pilotul Ryanair despre o ameninţare cu bombă, şi Minsk a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a escorta avionul de linie, apoi l-a arestat pe Roman Protasevici, blogger şi critic al lui Lukaşenko , dar şi pe iubita acestuia.

Amândoi sunt acum în închisoare. Acuzat că ar fi orchestrat revolte în masă, Protasevici ar putea fi condamnat la 15 ani. Dar Putin, un apropiat al lui Lukaşenko, i-a acordat sprijinul lui Lukaşenko, primindu-l cu căldură pentru discuţii în oraşul Soci din sudul Rusiei şi fiind de acord cu Lukaşenko că reacţia Occidentului la incident a fost „o izbucnire emoţională”.

"La un moment dat, au forţat avionul preşedintelui bolivian să aterizeze şi l-au scos din avion şi nimic, linişte", a spus Putin, referindu-se la un incident din 2013 în care avionul lui Evo Morales a fost forţat să aterizeze în Austria într-un moment în care Statele Unite încercau să îl găsească pe Edward Snowden.

Discuţiile din oraşul Socii din au fost organizate înainte de incidentul cu avionul, dar vin după ce multe naţiuni europene au impus interdicţii de zbor asupra aviaţiei din Belarus şi UE vrea să impună sancţiuni suplimentare. Lukaşenko i-a spus lui Putin că îi va arăta câteva documente confidenţiale despre incidentul Ryanair, care l-ar ajuta pe liderul rus să înţeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat.

”Am adus nişte documente astfel încât să înţelegeţi mai bine ce se întâmplă”. Moscova spune că Belarusul şi-a arătat disponibilitatea pentru transparenţă şi a descris reacţia Occidentului la incidentul cu avionul ca fiind „şocantă”, ministrul rus de externe Sergei Lavrov acuzându-l că „demonizează” autorităţile de la Minsk.

SURSA: hotnews.ro

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii