„Răvăşitul Oilor”: sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!

vineri, 25 septembrie 2020, 07:00
2 MIN
 „Răvăşitul Oilor”: sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!

* Ultimul week-end din septembrie poartă cu gândul spre mirosul de brânzeturi, spre damful de lână udă, spre parfumul de cojoc ciobănesc năduşit şi spre aroma naturală a căcărezelor; toate astea poartă şi un nume, "Răvăşitul Oilor", importantă sărbătoare care încheie cercul transhumanţei: turmele se întorc de la munte şi sunt prezentate stăpânilor, împreună cu produsele obţinute (caş, telemea, lână, copite, măsline etc.). E ultimul week-end de septembrie şi avem informaţii:

* Cât s-au aflat sus, la munte, sus, mai mulţi ciobani grijulii au insistat ca oile primite de ei pe inventar să nu mai stea ca oile, la grămadă, ci să respecte distanţarea fizică şi să pască răsfirate, la doi metri una de cealaltă; iată de ce turmele lor s-au răspândit pe o suprafaţă mult mai mare, spre bucuria lupilor şi urşilor din zonă, acum sătui. Doi ciobani care s-au pomenit fără animale se laudă colegilor că sunt "Oaieless".

* Întoarcerea oilor de la munte a fost sărbătorită şi la Consumatori, cu multă veselie şi cu preparate păstoreşti, dintre care amintim ţuica din zer şi rachiul din telemea. Oile au fost foarte răvăşite de vântul turbat care a bătut cu înverşunare, iar câteva sute de ovine chiar au fost luate pe sus şi au plutit prin văzduh ca nişte mari fulgi de zăpadă.

* De cum coboară în localitate, baciul fiecărei stâne respectă un vechi obicei, pentru a şti cum va fi iarna care vine; mai exact, întinde cojocul pe iarbă şi aşteaptă să vadă ce culoare are prima oaie care se aşază pe el: dacă e albă, va fi o iarnă cu zăpadă şi frig, dar dacă oaia e neagră, iarna va fi mai blândă. Şi baciul din Machitori şi-a întins cojocul pe iarbă, dar pe el s-a oprit un BMW mare, alb, din care se auzeau manele.

* Şi baciul din Puturoşi şi-a scos cojocul, după toate lunile petrecute pe munte, fără săpun şi deodorant, motiv pentru care cei care n-au leşinat au fugit. Omologul său de la stâna din Nehaliţi şi-a scos la rândul său cojocul şi l-a pus pe iarbă, dar cineva i l-a furat, iar baciul din Anemici a spus că el nu se dezbracă de cojoc, fiindcă are nevoie de el, să-l folosească în loc de pufoaică; alţi ciobani spun s-au descurcat chiar fără cojoace, în sensul ăsta, utilizând în schimb nişte oi cu lâna mai absorbantă.

* În fine, ca o continuare la textul de marţi, trebuie să amintim că au fost descoperiţi şi alţi români cu superputeri, pe lângă Omul Căpuşă şi Omul Furnică: e vorba despre Omul Ţânţar, care a fost ciupit de doi ţânţari, la terasă, iar ţânţarii au răposat, Omul Muscă, având superputerea că se bagă în oalele cu mâncare, şi Omul Câine, care a fost muşcat de căţelul unei vecine şi acum are pantalonii rupţi.

Comentarii