Restricțiile de acces la Aeroport se prelungesc cu o lună. Primele 150 de locuri de parcare, gata la mijlocul lunii

luni, 31 iulie 2023, 17:40
3 MIN
 Restricțiile de acces la Aeroport se prelungesc cu o lună. Primele 150 de locuri de parcare, gata la mijlocul lunii

Cele mai multe vor fi ocupate logistic, de personalul tehnic, de mijloacele de transport public acreditate – autobuze, microbuze și taxiuri. La jumătatea lui septembrie vor fi disponibile peste 300 de locuri, adică mai mult de 50 la sută din capacitateaparcării.

 

Graficul de lucrări stabilit de conducerea aerogării cu cei de la Strabag, compania care construiește terminalul de pasageri T4 și reamenajează „curtea” Aeroportului Iași, prevede o deschidere graduală a accesului în parcare. Astfel, într-o primă fază, până pe 15 august vor fi finalizate lucrările din fața terminalului T3 și pe o porțiune din fața terminalului T4.

Cititi si: Ziua restricţiilor spre Aeroport vine pe 8 mai, după ce Primăria a amânat cu o săptămână intrarea acestora în vigoare

Fazele 2 și 3, care includ lucrările din dreptul terminalelor T1 și T4, vor avea încheiate lucrările până la jumătatea lunii septembrie. La acel moment, numărul locurilor de parcare reamenajate va depăși 300, respectiv 50 la sută din capacitatea parcării extinse.

„Numărul de locuri de parcare de care vom dispune sunt insuficiente pentru traficul din această perioadă și, pentru a evita ambuteiajele, am solicitat autorităților prelungirea măsurilor de restricționare a accesului până pe 14 septembrie, când vor fi încheiate lucrările din etapele 2 și 3 și vom dispune de un număr de locuri de parcare suficiente pentru a fi redeschisă”, precizează directorul general al Aeroportului Iași. Romeo Vatră adaugă că, până atunci, va fi asigurată parcarea pentru echipajele de zbor, pentru personalul tehnic și de mijloacele de transport public acreditate – autobuze, microbuze și taxiuri.

Faza 4, care include căile de acces din fața terminalelor T1, T2 și T3, se va definitiva pe 15 octombrie. După încă două săptămâni va fi punct final și pentru Faza 5, în care se vor încheia lucrările la locurile de parcare din dreptul noului terminal de pasageri și reconfigurarea căilor de acces de aici.

„Este un proces complex și trebuie să ținem cont că lucrăm sub cel mai mare trafic pe care l-a avut Aeroportul Internațional Iași. Sperăm ca vremea să nu ne dea planurile peste cap. Extinderea parcării este parte componentă a lucrărilor la noul terminal”, a menționat directorul aerogării.

Pe de altă parte, cele 600 de locuri ale parcării extinse se anunță deja insuficiente, „Vom demara încă din acest an documentațiile pentru o nouă parcare de lungă durată supraetajată de 1500 locuri, cu trei niveluri, după hangarul Aerostar, cu finanțare din bugetul aeroportului”, a anunțat Romeo Vatră următorul obiectiv prioritar al extinderii infrastructurii aeroportuare.

Cititi si: Începe Iaşul să sufle în ceafă Clujului? Iată cifrele de trafic pe aeroporturile româneşti în primul semestru!

Cât privește vestea deloc plăcută de prelungire a restricțiilor de acces la terminalele de pasageri, „este o obligație să împărtășim aceste detalii de planificare și execuție, pentru că ne respectăm pasagerii și considerăm ca transparența este esențială atunci când aceste lucrări produc disconfort în accesul la aeroport”, a mai spus Vatră, invocând volumul și complexitatea lucrărilor care trebuie finalizate până la sfârșitul anului.

Comentarii