Reviriment uimitor al rujeolei, după ce epidemia a dat semne că s-ar stinge

sâmbătă, 14 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Reviriment uimitor al rujeolei, după ce epidemia a dat semne că s-ar stinge

În perioada 9 -13 iulie la Iaşi au fost raportate 20 de cazuri noi de pojar: o cincime din numărul de cazuri noi apărute la nivel naţional.

Dacă în ultimele săptămâni epidemia de rujeolă dădea semne că o să se stingă, săptămâna aceasta, numărul cazurilor noi a început din nou să crească alarmant.  Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 9 -13 iulie la Iaşi au fost raportate 20 de cazuri noi de pojar, judeţul aflându-se pe locul al II-lea în această săptămână în clasamentul îmbolnăvirilor, după Bucureşti, unde au fost identificaţi 28 de bolnavi. Numărul este surprinzător mai ales pentru că săptămâna trecută, în perioada 2-6 iulie, se înregistrau doar opt cazuri, Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi situându-se pe locul al VIII-lea pe lista raportărilor.

De asemenea, situaţia a arătat destul de bine şi la sfârşitul lunii iunie, pentru perioada 18-22 iunie fiind notate doar 13 îmbolnăviri, iar în intervalul 25-29 iunie doar 14. Săptămâna aceasta au fost raportate 105 noi cazuri de pojar în toată ţara, confirmate în cele 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Până în prezent, de la începerea epidemiei, s-au înregistrat 14.701 de cazuri de rujeolă, dintre care 59 de decese. Medicii recomandă, în primul rând, ca principală metodă de combatere a bolii, vaccinarea. CNSCBT susţine că, deşi numărul îmbolnăvirilor oscilează, 9 din 10 părinţi aleg să îşi vaccineze copiii, iar în ceea ce priveşte modul de manifestare a bolii, din patru persoane, una are nevoie de spitalizare.

 

Comentarii