Rușine Politehnica, rușine Rednic, rușine Paraschiv!

joi, 25 iunie 2020, 01:43
5 MIN
 Rușine Politehnica, rușine Rednic, rușine Paraschiv!

Sepsi Sfântu Gheorghe – Politehnica Iaşi 5-1 (1-1), în manşa tur a semifinalelor Cupei României la fotbal * Poli a decontat din plin, pe teren, minciunile sfruntate, incompetenţa şi gafele uriaşe ale conducerii şi a fost călcată în picioare de o echipă care nu are nici un deceniu de la înfiinţare

 

 

Sepsi: Niczuly – Carnat, Bouhenna, Celea, Ştefan – Vaşvari, Velev (’46 I. – Fülop) – L. Fülop (’67 C. Popescu), Achahbar (’86 – Kovacs), Ştefănescu – Safranko (’67 –  Karanovic). Antrenor: Leo Grozavu.

Poli: Rusu – Cabral, Fomba, Klimavicius, Onea – Chacana (’57-Omoh), Mihalache, De Iriondo (’66 – Şerban), Popadiuc (’46 –  Platini) – Cristea (’59 – Luckassen), Horşia (’46 – Grădinaru). Antrenor: Mircea Rednic.

Cartonaşe galbene: Celea (‘3) – Onea (’40), Cristea (’42), De Iriondo (’51).

Arbitri: Ovidiu Haţegan; Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe.

 

0-1, min. 5: Cristea a transformat un penalty acordat în urma unui fault comis de Celea asupra lui Klimavicius, la un corner;

1-1, min. 25: Achahbar, cu un şut de la marginea careului mare la care Rusu putea face mai mult;

2-1, min. 52: L. Fülop, cu capul, după un corner executat de pe dreapta la prima bară;

3-1, min. 75: Achahbar reia din careul mic după o pasă de pe stânga a lui Ştefan;

4-1, min. 79: Carnat, din lateral dreapta, la o nouă gafă a lui Rusu.

5-1, min. 87: Ștefănescu centrează de pe stânga, iar Karanovic reia cu capul de la 6 metri.

 

Minciunile pe bandă rulantă şi incompetenţa conducerii Politehnicii nu avea cum să nu aibă efecte. Cu un Consiliu Director care, atunci când nu doarme, semnează comunicate aberante, bazate pe informaţii neverificate, cu un manager, Adrian Ambrosie, lăsat în continuare să zburde în voie, pentru a stoarce clubul finanţat din plin şi din buzunarul ieşenilor – startul, garantat, e de 300.000 de lei pe an, suma crescând pe parcurs -, cu un preşedinte, Ciprian Paraschiv, incapabil de a reforma un club anchilozat, plin de incompetenţi, plătiţi regeşte, cu campanii de transferări ironizate în fotbalul românesc, care continuă linia lui  Flavius Stoican, Poli a ajuns să fie ciuca bătăilor în fotbalul românesc.

După trei eşecuri consecutive în campionat, Iaşi a fost călcată aseară în picioare în semifinalele Cupei de Sepsi Sfântu Gheorghe. O echipă înfiiinţată în urmă cu niciun deceniu, venită stoarsă după disputa cu Dinamo, de duminică, din campionat. Ruşinea e cu atât mai mare cu cât meciul a început perfect. Haţegan a acordat un penalty just, dar pe care mulţi arbitri ar fi putut să spună că nu l-au văzut, iar Cristea a deschis scorul, în minutul 5. Iaşi nu a ştiut să valorifice avantajul luat rapid, Sepsi schimbând repede cursul jocului. L. Fülop a trimis trei şuturi periculoase, unul nimerind bara (’15), Velev şi-a încercat şi el şansa (’23), iar Achahbar a egalat în minutul 25. La pauză s-a intrat cu un dătător de speranţe 1-1 pentru că duelul L. Fülop (’27, ’39 şi ‘45^2) – Cristea (’29, ‘45^2) nu a avut urmări pe tabelă.

În actul secund, Politehnica a căzut total, iar jocul a curs într-un singur sens. L. Fülop (’52) a anunţat dezastrul care avea să urmeze pentru moldoveni, dezastru adâncit apoi de Achahbar (’75), Carnat (’79) şi Karanovic (’87). Usturimea scorului final, 5-1, putea fi şi mai mare dacă I. Fülop (’62), Safranko (’65) şi Karanovic (’70) găseau drumul spre gol.

Poli a închis astfel, practic, socotelile legate de Cupa României şi mai are doar campionatul în lunetă. Aflată pe ultimul loc al clasamentului Ligii I, Iaşul joacă în următoarele două meciuri cu echipele care au cea mai slabă exprimare după restartul fotbalului românesc, Chindia (meci programat sâmbătă, la Ploieşti), şi Hermannstadt (marţi, în Copou). Pentru a avea şanse în partidele de care depind viitorul fotbalului ieşean, Politehnica trebuie să arate o cu totul altă faţă decât cea ruşionoasă de aseară. Dacă Rednic va reuşi să-şi trezească trupa, vom afla în zilele următoare…

 

Cristea sună deșteptarea

 

^ Informaţiile prezentate de ”Ziarul de Iaşi” legate de formula pe care Mircea Rednic a deplasat-o spre Braşov, unde Poli a stat marţi noapte, s-au confirmat. În primii 20 nu s-au aflat Frăsinescu, Breeveld, Passaglia, precum şi Olteanu şi Assulin, aşa cum am anunţat în avancronică. Cei cinci au rămas la Snagov, unde restul delegaţiei era aşteptată să ajungă în noaptea de miercuri spre joi, pentru pregătirea partidei contra Chindiei Târgovişte. ^ Gazdele au protestat vehement după penaltiul just acordat Politehnicii. Corul a fost condus de Leo Grozavu, care a fost eliminat. ^ În condiţiile în care Frăsinescu a lipsit, Mihalache a fost căpitan la Poli. ^ După eliminarea lui Grozavu, Sepsi a fost condusă de pe margine de “secundul” Robert Ilyes, fost elev al lui Rednic. ^ Andrei Cristea a încercat la final să dea tonul renaşterii: “Avem două finale, cu Târgovişte, şi acasă cu Sibiu, două meciuri capitale. Suntem într-un moment critic. Acum, trebuie ca fiecare să dea totul pentru echipă şi oraş. De la primul la ultimul jucător trebuie să ne schimbăm atitudinea. E păcat de munca depusă în atâţia ani“.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: “Am băieţi admirabili. Joacă foarte bine din trei în trei zile, deşi sunt un tip foarte pretenţios. Am făcut azi un meci mare. Am revenit după 0-1, am obţinut o victorie fantastică, după o seară magică. La fotbal se poate întâmpla orice, însă sper să ajungem în finală. Nu contează cu cine”.

Mircea Rednic: “O seară ruşinoasă ţinând cont de scor şi evoluţie. Am început ideal, cu gol marcat repede, însă am pierdut cu 5-1. Am fost obligat să schimb, pentru a proteja unii jucători. Asta nu înseamnă că cei care au intrat nu trebuiau să joace. Ne-am prezentat ruşinos, după o săptămână în care au fost discuţii legate de salarii. Le-au intrat o parte, aşteptam reacţia lor. Trebuie să ne adunăm, să obţinem un rezultat bun cu Târgovişte. De Cupă, ce că mai vorbim după 5-1, chiar dacă la fotbal pot apărea surprize. Horşia se gândeşte la FCSB? De aia nu joacă de trei meciuri, că e cu gândul acolo? Strategia la club nu a fost bună! Avem jucători împrumutaţi, la final de contract… Nu trebuie însă să ne plângem acum! Trebuie să să vină prima victorie cu Chindia, altfel va fi greu!”

 

 

 

 

Comentarii