S-a inaugurat prima subtraversare a Prutului. Cum au fost primiţi şefii ApaVital Iaşi dincolo? „Nu mergem după profit”

marți, 05 septembrie 2023, 22:17
2 MIN
 S-a inaugurat prima subtraversare a Prutului. Cum au fost primiţi şefii ApaVital Iaşi dincolo? „Nu mergem după profit”

Primul apeduct prin care se furnizează apă dincolo de graniţa de est are în acest moment doar 300 de utilizatori. Mai multe raioane din Republica Moldova au cerut societăţii ieşene de apă extinderea serviciilor. „Ei nu au nimic”, a spus şeful ApaVital, referindu-se la sursele de apă din stânga Prutului.

 

„Dacă aţi fi văzut-o pe doamna directoare a grădiniţei din Măcăreşti, care mi-a spus că a schimbat 4 cai şi 5 căruţe în ultimii 20 de ani cărând apă cu bidonul la copilaşi, pentru mâncare şi pentru toalete, aţi înţelege ce înseamnă alimentarea de apă”, a povestit directorul general al societăţii de apă ieşene cum au întâmpinat primii moldoveni din stânga Prutului extinderea reţelei de apă a ApaVital. Este vorba de inaugurarea primei subtraversări a râului efectuată de societatea ieşeană a de apă. Pentru început, beneficiare sunt doar cele 320 de gospodării şi aşezăminte din satul Măcăreşti, localitate vecină cu Măcăreştiul din dreapta Prutului, din comuna Prisăcani.

„Nu ne-am propus să facem profit din alimentarea cu apă”, a subliniat Mihail Doruş. Directorul ApaVital a precizat că, dacă „noi stăm foarte bine pe dreapta Prutului, ei nu au nimic”, nicio sursă. El a adăugat că extinderea reţelei în Republica Moldova este mai complicată, pentru că avizele trebuie luate în două ţări.

În plan sunt încă trei asemenea apeducte, iar cel mai aproape de realizare este cel de la Sculeni, unde proiectarea este avansată. Urmează podul de la Ungheni, care va fi însoţit de trei conducte – pentru apă potabilă, apă uzată şi pentru irigaţii. În fine, al treilea punct de traversare a Prutului va fi la Tabăra, Bivolari, pentru raionul Glodeni.

„În Nisporeni putem avea, dacă ne conectăm la reţeaua de acolo, 13-15 mii de clienţi”, tocmai pentru că nu există o sursă de apă, ci doar echivalentul apei industriale pe care o furnizează şi ApaVital. „Nu vorbim de normele europene”, a explicat el pe scurt. „Făleşti aşteaptă să ne ducem acolo, Hînceştiul doreşte acelaşi lucru, de Ungheni nu mai vorbesc”, a adăugat directorul ApaVital.

Investiţiile pot fi făcute din resursele proprii ale ApaVital, iar asta include redimensionarea mai multor conducte şi instalaţii de pe malul românesc.

Comentarii