Şantierul unui bloc central, blocat de vecini: autorizaţie ilegală dată de Primărie

luni, 04 aprilie 2022, 23:09
4 MIN
 Şantierul unui bloc central, blocat de vecini: autorizaţie ilegală dată de Primărie

Tribunalul le-a dat dreptate acestora şi a anulat autorizaţia de construire. Construcţia se ridica lângă spitalul privat Elytis, din zona Gării, chiar de patronul acestuia.

Construirea unui bloc lângă spitalul privat Elytis a fost blocată de vecini. Magistraţii Tribunalului le-au dat dreptate acestora şi au anulat autorizaţia de construire emisă de Primărie, ca ilegală. Decizia este însă doar de primă instanţă, existând încă posibilitatea apelului.

La începutul anului 2020, locatarii unui bloc de pe strada Săulescu au aflat de emiterea unei autorizaţii de construire în imediata vecinătate a acestuia, lângă spitalul Elytis. Autorizaţia afişată pe site-ul Primăriei prevedea construirea unui bloc de locuinţe cu trei etaje şi un etaj tehnic pe două parcele alăturate, în suprafaţă totală de aproape 700 mp. Vecinii au solicitat anularea autorizaţiei, invocând mai multe motive. Documentaţia aferentă autorizaţiei era incompletă, lipsind numeroase avize, cum ar fi cele pentru utilităţi, avizul Comisiei de Circulaţie, ori cel al Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), dat fiind amplasamentul în centrul istoric al Iaşului. Vecinilor nu le fusese solicitat acordul pentru edificarea construcţiei, ei aflând de intenţia patronului spitalului abia după emiterea autorizaţiei. Vecinii nu aveau cunoştinţă nici de existenţa studiului de însorire, impus de distanţa mică faţă de clădirile învecinate. Ei au solicitat şi efectuarea unei expertize legate de condiţiile de fundare a construcţiei autorizate şi de siguranţa proprietăţilor învecinate.

Reprezentanţii Publiconstruct SRL, deţinătoarea autorizaţiei, au respins acuzaţiile locatarilor din blocul vecin, considerând că acestea sunt pur teoretice, fără o argumentaţie concretă. „Imobilul ce aparţine reclamanţilor are un regim de P plus 5, având o înălţime de circa 15 m. În condiţiile în care distanţa dintre clădiri este de 14 metri, rezultă cu puterea evidenţei, din perspectiva textului de lege citat de reclamanţi ca fiind pretins încălcat de pârâtă, că pârâta nu poate edifica o clădire în acelaşi regim de înălţime al blocului în care locuiesc reclamanţii”, au argumentat aceştia. Distanţa de 14 metri dintre cele două imobile era suficient de mare ca săparea fundaţiilor noii construcţii să nu-i poată afecta în vreun fel pe reclamanţi.

Argumentele instanţei

Examinând actele depuse la dosar, magistraţii au constatat că în speţă era vorba de o construcţie edificată pe două parcele cu regimuri tehnice diferite. Prevederile planurilor urbanistice aferente celor două parcele nu erau aceleaşi, ceea ce afecta modul de realizare a construcţiei. În plus, avizele obţinute de Publiconstruct se refereau doar la una din cele două parcele, deşi construcţia urma să le afecteze pe amândouă. Ca urmare, documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei nu avea cum să fie completă. „Autorizaţia de construire nu este legală întrucât nu respectă în mod cumulativ toate cerinţele impuse de cele două certificate de urbanism”, au apreciat judecătorii. Aceştia au constatat şi prezenţa unui singur aviz al DJC, aferent unei singure parcele. Lipsa acordului vecinilor a fost un alt motiv de nelegalitate acceptat de judecători. În plus, noul bloc urma să fie amplasat la o distanţă foarte mică de spitalul Elytis, nerespectându-se zona de protecţie sanitară de minimum 15 metri impusă de lege. Magistraţii au constatat că modul de realizare a fundaţiei nu ridica probleme. Studiul de însorire arăta că blocul reclamanţilor urma să primească suficientă lumină.

Aceste două „bile albe” nu puteau răsturna însă concluzia că autorizaţia fusese emisă de Primărie cu nerespectarea documentaţiilor de urbanism şi a regulamentelor locale de urbanism. „Cu ocazia analizei condiţiilor de nelegalitate ale autorizaţiei de construire, instanţa a apreciat ca fiind întemeiate unele dintre acestea. În ce priveşte vătămarea, instanţa apreciază că aceasta a fost de asemenea dovedită de către reclamanţi, în condiţiile în care imobilul pentru construcţia căruia a fost emisă autorizaţia de construcţie se află în imediata apropiere a blocului în care aceştia locuiesc, iar autorizaţia a fost emisă fără existenţa a numeroase avize şi fără acordul notarial al vecinilor, acord reţinut de instanţă ca fiind necesar”, au conchis judecătorii, care au decis anularea autorizaţiei.

Comentarii