Săptămâna viitoare se decid preşedinţii Senatelor a două universităţi din Iaşi

luni, 10 februarie 2020, 02:50
2 MIN
 Săptămâna viitoare se decid preşedinţii Senatelor a două universităţi din Iaşi

Mediul universitar din Iaşi se pregăteşte de o perioadă încărcată în următoarele 10 zile, urmând a fi desemnate două dintre posturile importante în structura bicefală a conducerii dintr-o instituţie de învăţământ superior.

În primul rând, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Tudorel Toader, rectorul în exerciţiu, se va prezenta de Ziua Îndrăgostiţilor, pe 14 februarie, în faţa Senatului UAIC pentru a-şi susţine ultimul raport de activitate din mandatul curent, 2016-2020.

Aceasta va fi şi ultima activitate curentă pentru vechiul Senat al UAIC, care va valida, în şedinţa respectivă, şi rezultatele alegerilor la Consiliile Facultăţilor şi la Senat.

Începând cu ziua următoare, 15 februarie, începe o procedură unică în mediul universitar ieşean şi foarte rar întâlnită la nivel naţional: cei care doresc să devină preşedinte al nou-alesului Senat trebuie să îşi depună un dosar de candidatură în intervalul 15-18 februarie.

În ziua de 19, preşedintele va fi ales, sursele ziarului creditându-l cu cele mai multe şanse pe actualul preşedinte al Senatului, prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, în timp ce există voci care susţin că va exista o candidatură şi din zona Facultăţii de Istorie.

Reamintim faptul că alegerile pentru funcţia de rector sunt programate pentru data de 11 martie, în momentul de faţă singurul cadru didactic care şi-a asumat candidatura fiind prof.dr. Tudorel Toader.

La USAMV, rectorul are cele mai mari şanse să conducă Senatul

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, „Ion Ionescu de la Brad“, rezultatele alegerii membrilor noului Senat au fost validate vinerea trecută, pe 7 februarie, fiind programată pe data de 12 prima şedinţă a Senatului ales recent, în care va fi desemnat noul preşedinte al forului academic.

Sursele „Ziarului de Iaşi“ îl creditează cu cele mai mari şanse pe actualul rector, prof.dr. Vasile Vîntu, care nu poate candida din nou la şefia instituţiei fiindcă a atins deja numărul maximum de mandate permise – două consecutive.

Acesta se regăseşte deja pe lista senatorilor aleşi, din partea Departamentului de Ştiinţa Plantelor, pe unul dintre cele trei locuri ale departamentului respectiv intrând în Senat şi Costel Samuil, actualul decan al Facultăţii de Agricultură.

Începând cu 14 februarie, candidaţii pentru funcţia de rector îşi pot depune dosarele de candidatură, după data de 18 februarie începând campania propriu-zisă, alegerile fiind programate pentru data de 26 februarie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii