Şase mari spitale din Iaşi, cu mâinile goale în faţa posibilelor tragedii sinistre

sâmbătă, 11 decembrie 2021, 02:53
3 MIN
 Şase mari spitale din Iaşi, cu mâinile goale în faţa posibilelor tragedii sinistre

Niciun spital din subordinea autorităţilor judeţene nu are serviciu propriu de pompieri. Nu mai puţin de 1.340 de controale au fost făcute de ISU în sistemul medical ieşean, în general în secţiile ATI Covid, pentru a se încerca prevenirea unei tragedii prin incendiu similare cu cele din ţară.

 

Situaţia spitalelor care nu au serviciu propriu de pompieri se complică. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului (ISUJ) Iaşi au făcut precizări importante, la solicitarea jurnaliştilor “Ziarului de IaşI”. Astfel, În anii trecuţi, instituţia a dat zeci de avertismente şi chiar au amendat Spitalul din Paşcani cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa acestui serviciu. De altfel, pompierii au spus că, până ieri, au făcut peste 1.300 de inspecţii la secţiile de terapie intensivă din judeţul Iaşi.

“Din lista spitalelor aflate în gestiunea Consiliului Judeţean Iaşi nu este niciunul care să aibă serviciu propriu de pompieri. Sunt trei spitale care au, dar nu sunt în gestiunea CJ. Poate o să se facă ceva în sensul acesta”, a spus Adrian Acostoaie, consilier judeţean.

Situaţia, la zi

“Ziarul de IaşI” a publicat un amplu articol zilele trecute în care atrăgeam atenţia autorităţilor cu privire la lipsa echipelor proprii de pompieri ale spitalelor, în contextul incendiilor ucigaşe care au avut loc în România în timpul pandemiei Covid 19. Legea prevede ca fiecare spital care are peste 300 de paturi să îşi angajeze echipe proprii de pompieri echipaţi corepsunzător, sau să facă contract cu o firmă privată. În judeţul Iaşi ar fi trei spitale care s-au raliat la această lege: Spitalul “Sfântul Spiridon” – a făcut contract cu o firmă privată, Instititul de Oncologie – şi-a constituit o echipă proprie, Spitalul de Recuperare – are serviciu propriu de pompieri cu toate dotările. În rest, în ce priveşte spitalele din subordinea CJ, nu este niciunul dotat cu acest serviciu.

“Sf. Spiridon şi IRO sunt ale ministerului Sănătăţii, Spitalul de Recuperare este al Primăriei. Este lesne de înţeles că niciunul dintre spitalele CJ Iaşi nu au încă serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. Posibil să se fi întreprins demersuri în vederea constituirii acestui serviciu. Este important însă ca toţi managerii spitalelor să înţeleagă importanţa acestui serviciu, şi sunt convins că toţi consilierii judeţeni vor fi de acord cu suplimentarea organigramei spitalelor în vederea constituirii acestui serviciu, mai ales că este o obligaţie legală”, a spus consilierul judeţean PMP Acostoaiei.

CITIȚI și: Ticăie bombe în spitalele ieşene? Pompierii fac 20 verificări pe zi la secţiile ATI

Astfel, toate celelalte spitale au primit în ultimii trei ani câte un avertisment sau două din partea ISUJ, iar spitalul din Paşcani a primit o amendă de 10.000 de lei pentru lipsa serviciului. În subordinea CJ sunt Spitalul de Infecţioase, Pneumoftiziologie, Neurochirurgie, “Sfânta Maria”, maternităţile “Cuza Vodă” şi “Elena Doamna”.

Spital vizitat de trei ori pe zi

Pompierii au adus lămuriri suplimentare şi cu privire la inspecţiile inopinate la cele 12 secţii de terapie intensivă din judeţ, unde, în perioada 8 septembrie – 7 decembrie, au întreprins 1.346 de misiuni de verificare. Aceştia alcătuiesc echipe şi merg zilnic să inspecteze secţiile din spitale, iar la Paşcani chiar şi de trei ori pe zi. “Au fost constatate deficienţe la căile de evacuare din spitale, adică obstacole materiale combustibile, iar instalaţiile electrice se exploatează cu improvizaţii. De asemenea, concentraţia de oxigen este crescută. Echipajele ISU Iaşi care au executat verificări împreună cu personalul medical au luat măsuri pentru aerisirea încăperilor ATI Covid, îndepărtarea materialelor combustibile şi eliberarea căilor de evacuare. Au fost trimise adrese către toate spitalele cu secţii ATI Covid, pentru remedierea operativă a tututor deficienţelor constatate”, au precizat reprezentanţii ISUJ. 

Comentarii