Se anunţă o cursă în trei pentru conducerea Universităţii de Arte

luni, 23 decembrie 2019, 02:58
4 MIN
 Se anunţă o cursă în trei pentru conducerea Universităţii de Arte

Se ascut primele cuţite în cursele care încep încă de la finalul cestui an pentru funcţiile de rector la instituţiile de învăţământ superior din Iaşi.

La Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi se anunţă o cursă în trei, din informaţii în exclusivitate obţinute de „Ziarul de Iaşi“, doar că doi dintre candidaţi şi-au exprimat intenţia de a-şi depune candidatura, însă au precizat că se vor decide în zilele care urmează. Doru Albu, Laura Otilia Vasiliu şi Aurelian Bălăiţă sunt toţi trei profesori universitari la UNAGE, primii doi de la Facultatea de Interpretare Muzicală, iar ultimul, Aurelian Bălăiţă, de la Facultatea de Teatru.

Un actor vrea şefia Artelor ieşene

„E adevărat că intenţionez să îmi depun candidatura, cred că pot ajuta să dezvoltăm în continuare echilibrul între domeniile celor trei facultăţi – muzică, teatru şi arte vizuale. Este responsabilitatea fiecăruia, indiferent de domeniu, să încerce să obţină cea mai înaltă funcţie din universitate dacă simte că îndeplineşte toate criteriile. Unul dintre punctele care mă interesează este păstrarea unui parteneriat cu Filarmonica, pentru că este cea mai puternică din Moldova şi una dintre cele mai bune din ţară, avem absolvenţi care sunt acolo şi e un parteneriat pe care vrem să îl dezvoltăm în continuare“, a declarat Aurelian Bălăiţă.

Acesta este singurul care şi-a asumat integral candidatura. Conform CV-ului, Aurelian Bălăiţă şi-a dat doctoratul în 2006 şi momentan se ocupă de îndrumare doctorat în domeniul Teatru, cursuri de atelier de teatru de animaţie, structuri ale limbajului în teatrul de animaţi, arta mânuirii păpuşii şi marionetei şi regia în teatrul de animaţie.

Preşedintele Senatului vrea să facă pasul spre rector

Doru Albu este un cadru didactic de la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice care a tot fost cooptat în structuri de conducere. A fost prorector responsabil cu activitatea didactică în mandatul fostului rector, prof.dr. Viorel Munteanu, a fost cooptat în noua echipă a Atenei Elena Simionescu, dar a câştigat şi funcţia de preşedinte al Senatului pe care o ocupă şi în prezent în cadrul universităţii. Conform CV-ului, înainte de a începe să predea la Iaşi a fost pentru cinci ani cla­rinetist la Filarmonica din Braşov, cadru didactic şi director al Liceului de Artă din Suceava. În domeniu are o amplă activitate artistică, atât individuală cât şi colaborare cu diferite filarmonici, participând şi la mai multe masterclassuri de specializare în domeniu. Conform surselor „Ziarului de Iaşi“ din universitate, în ultimii ani între acesta şi actualul decan a fost o stare conflictuală care s-a lăsat şi cu plângeri la Ministerul Educaţiei Naţionale, în special în privinţa numirii noului director general administrativ, câştig de cauză având chiar Doru Albu.

„Este posibil să candidez, dar vom avea o certitudine după 6 ianuarie. Până atunci îmi fac ordine în minte şi în suflet“, a declarat Doru Albu pentru „Ziarul de Iaşi“.

Un decan cu state vechi, prezenţa surpriză

Ultima prezenţă pe lista posibililor candidaţi este a Laurei Otilia Vasiliu, profesor universitar tot la Facultatea de Interpretare Muzicală. Aceasta şi-a desăvârşit studiile la Iaşi, urmând doctoratul la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. A predat în Iaşi, întâi la Colegiul „Octav Băncilă“, ulterior la universitatea unde se află şi astăzi. Conform CV-ului, aceasta a avut o deosebit de bogată activitate de cercetare ştiinţifică, pe lângă cea de cadru didactic şi cea artistică. Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi“, aceasta a explicat că nu a luat încă o hotărâre definitivă cu privire la candidatură, dar că este o variantă foarte posibilă pe care o ia în calcul.

„Nu sunt încă decisă, am fost mult timp în conducere, am fost 12 ani decan, iar în ultimii patru ani am avut o funcţie administrativă în domeniul cercetării. Îmi mai ofer 2-3 zile de meditaţii pentru a lua decizia finală“, a declarat Laura Otilia Vasiliu.

Conform calendarului alegerilor, candidaţii mai au timp să se decidă până pe 6 ianuarie, când începe perioada depunerii candidaturilor, care se încheie pe 10 ianuarie. Atunci se depun candidaturile pentru funcţia de membru în Consiliul facultăţii, în CSUD, în Senat şi pentru funcţia de rector. Alegerile pentru rector au loc o lună mai târziu, pe 6 februarie.

Comentarii