Se caută asiduu un magistrat care să-l judece pe primar. Fie se abţin, fie sunt recuzaţi. Ce s-a întâmplat ieri?

joi, 07 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Se caută asiduu un magistrat care să-l judece pe primar. Fie se abţin, fie sunt recuzaţi. Ce s-a întâmplat ieri?

Curtea de Apel mai face o încercare de a găsi un magistrat care să-l judece pe primarul Mihai Chirica. Instanţa a aprobat ieri cererea de abţinere a judecătoarei Georgiana Mocanu, împotriva căreia fusese depusă şi o cerere de recuzare. 

„Procedural, cererea de abţinere este judecată prima. Prin aprobarea ei, cererea de recuzare a rămas fără obiect. Din lista de permanenţă a fost desemnat un înlocuitor al doamnei Mocanu, în persoana judecătorului Marius Moraru”, a precizat preşedintele Curţii de Apel, Diana Cheptene-Micu.

Desemnarea lui Moraru a fost făcută automat, urmând să se verifice dacă nu se găseşte şi acesta într-o stare de incompatibilitate. Până acum, trei judecători au fost eliminaţi din completul care îl judecă pe Chirica în dosarul „Flux”.

Prima judecătoare, Alina Codreanu, s-a retras din dosar întrucât soţul său, arhitectul Mihai Codreanu, este membru al comisiei de oportunitate, care emite primele avize pentru proiectele urbanistice supuse ulterior aprobării Consiliului Local. Al doilea magistrat, Daniela Ghercă, s-a abţinut şi ea, întrucât participase la analiza dosarului, în calitate de judecător de drepturi şi libertăţi. Despre Georgiana Mocanu s-a aflat că judecase, în urmă cu 8 ani, plângerea împotriva unei amenzi aplicate de Poliţia Locală firmei Flux SRL tocmai în cazul blocului de pe Vasile Lupu care face obiectul procesului.

Instrumentat de DNA, dosarul „Flux” vizează modul în care societatea Flux SRL a construit în Tătăraşi un bloc cu 9 niveluri, în locul clădirii cu două niveluri care fusese autorizată. Deşi nu respecta autorizaţia, imobilul a fost intabulat, procurorii susţinând că acest lucru s-a făcut cu sprijinul conducerii Primăriei şi al unor funcţionari ai acesteia.

Certificatul de edificare a construcţiei, care atesta respectarea autorizaţiei, ar fi cunoscut patru variante diferite din punctul de vedere al conţinutului sau al semnatarilor, toate cu acelaşi număr de înregistrare. Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a fot acuzat de procurori de fals intelectual şi abuz în serviciu pentru că semnase certificatul de atestare, deşi cunoştea situaţia reală a imobilului. Totodată, el ar fi participat la modificările succesive aduse certificatului de edificare.

Primarul Mihai Chirica a fost inculpat pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, el acordând sprijin moral şi încurajându-l pe Harabagiu să semneze certificatul de atestare a edificării şi acceptând emiterea actului. Fostul arhitect-şef al municipiului, Anca Brânduşescu a fost trimisă în judecată tot pentru fals intelectual şi abuz în serviciu prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu cu ocazia atestării edificării blocului construit de Cheşcu.

Marianei Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru i s-a reproşat faptul că admisese cererea de intabulare a imobilului, săvârşind astfel infracţiunea de abuz în serviciu. Omul de afaceri Tudor Cheşcu a fost trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual şi la abuz în serviciu, reproşându-i-se faptul că ar fi acordat ajutor viceprimarului Harabagiu şi Marianei Popa în demersurile de înregistrare ca legal a blocului construit de societatea pe care o administra. Pentru aceleaşi fapte a fost inculpată şi însăşi societatea Flux SRL.

La începutul lunii aprilie, Tribunalul a dispus începerea judecăţii, apreciind că rechizitoriul procurorilor a fost întocmit legal. Decizia Tribunalului a fost contestată de inculpaţi în faţa Curţii de Apel. De cinci luni, contestaţia nu a apucat să fie judecată, intervenit incidentele procedurale legate de incompatibilitatea judecătorilor. Un nou termen de judecată a contestaţiei a fost stabilit pentru data de 19 septembrie. O cerere de strămutare a dosarului, formulată de Harabagiu, va fi analizată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 octombrie. 

Foto: InquamPhotos / Liviu Chirica

 

Comentarii