Sechele ale pandemiei: Cadrele medicale îşi cer sporurile de Covid la Tribunal

miercuri, 25 mai 2022, 23:06
3 MIN
 Sechele ale pandemiei: Cadrele medicale îşi cer sporurile de Covid la Tribunal

Cei care au intrat în contact cu bolnavii infectaţi de coronavirus trebuiau să primească între 5% şi 30% în plus, procente aplicate la salariul de bază

Au trecut doi ani de pandemie, iar pe holurile Tribunalului, cei aflaţi în prima linie, declaraţi până nu de mult eroi – medici, asistenţi medicali, infirmiere, brancardieri – continuă să se lupte şi acum pentru sporurile de risc neprimite. Pe rolul instanţei ieşene sunt zeci de litigii de muncă, majoritatea pentru neacordarea sporului COVID de maxim 30% în perioada martie-august 2020. Cele mai multe plângeri au venit din partea personalului medical de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, unitate medicală COVID încă din prima zi a pandemiei. "Au fost o grămadă de anomalii în ceea ce priveşte acordarea acestor sporuri. Din martie 2020 şi până în luna decembrie a aceluiaşi an, angajaţii din sistemul sanitar aflaţi în spitale COVID şi suport-COVID trebuiau să primească acest spor COVID. Acelaşi spor a fost acordat pentru angajaţi din cadrul MAI, funcţionari publici etc. Ei au primit, noi nu. Este vorba de perioada stării de urgenţă şi începutul stării de alertă.", a spus Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Pentru unii da, pentru alţii ba

Sporul COVID a fost acordat în baza Legii 56/2020 şi a variat între 5% şi 30% aplicat la salariul de bază. De exemplu, cadrele medicale care efectua triajul şi recoltarea de probe ar fi trebuit să primească un spor de 15%, cei din spitalele COVID şi suport COVID care intrau în contact cu pacienţii suspecţi primeau 20% în plus. Cadrele medicale care îngrijeau pacienţii cu forme uşoare şi medii de boală ar fi trebuit să primească un spor de 25%, iar cei din ATI COVID un spor de 30%. În plus, în aceeaşi perioadă a fost acordat prin lege un stimulent de 500 de euro pe lună pentru aceeaşi categorie de personal. Dar unii au luat, alţii nu.

"Paradoxal, angajaţii din unităţile de primire urgenţă, finanţate direct de către Ministerul Sănătăţii au primit sporul de maxim 30%, dar nu au primit stimulentul de 500 de euro. În schimb ceilalţi angajaţi din spitalele finanţate de CJAS au primit stimulentul şi nu au primit sporul. Există situaţii în care angajaţii pur şi simplu au renunţat în a mai cere în instanţă drepturile băneşti pentru că erau infime. De exemplu, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) la triaj şi la recoltare s-a aplicat plata cu ora, astfel încât sumele erau de 6-10 lei. Unitatea medicală a preferat să plătească sumele respective din banii proprii.", a mai adăugat Iulian Cozianu.

Gata starea de alertă, gata şi sporul COVID

În decembrie 2020, prin HG 1055, sporul de 30% a fost înlocuit de un spor COVID de 55%-85% acordat strict angajaţilor din domeniul medical din spitale pe perioada stării de alertă. Pe 8 martie a fost însă ridicată starea de alertă, iar pe 8 mai acordarea sporului a încetat, după "un preaviz" de două luni. "Există în momentul actual o propunere legislativă de acordarea a sporului COVID doar angajaţilor din secţiile COVID, pentru că pandemia nu s-a încheiat. Nu poate fi acordat tuturor cadrelor medicale, pentru că nu ar fi corect.", a mai spus Iulian Cozianu. Anularea sporului COVID, care timp de doi ani a însemnat o creştere substanţială a veniturilor personalului medical, a stârnit nemulţumiri în rândul acestuia, cei mai afectaţi fiind personalul mediu şi personalul TESA. Recent, organizaţiile sindicale din domeniu au solicitat intervenţia de urgenţă a Guvernului pentru spijinul profesioniştilor din domeniul sănătăţii.

Sindicaliştii au cerut Guvernului calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în legea salarizării la salariul de bază minim brut pe ţară în plată începând cu luna aprilie 2022. Totodată, aceştia au solicitat creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată cel puţin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflaţiei şi raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată. În cazul nesoluţionării problemelor ridicate, organizaţiile sindicale anunţă ample proteste.

Comentarii