Şedinţă CJ: contre şi păruieli în zi de sărbătoare, de faţă cu invitaţii din Moldova

miercuri, 28 martie 2018, 01:49
3 MIN
 Şedinţă CJ: contre şi păruieli în zi de sărbătoare, de faţă cu invitaţii din Moldova

Şedinţa consilierilor judeţeni a decurs în obişnuitul stil de confruntare, cu beţe-n roate şi atacuri la persoană, deşi, la un moment dat, la dezbateri au asistat oficialităţi din Republica Moldova. Ce proiecte au fost respinse şi care au fost adoptate?

Jumătate din raioanele Republicii Moldova urmează să se înfrăţească cu Consiliul Judeţean Iaşi. Zece dintre acestea mai aşteaptă acordul Ministe­rului Dezvoltării Regionale şi Ad­mi­nistraţiei Publice şi pe cel al Mi­nisterului de Externe, după ce proiectele de cooperare au fost adoptate în şedinţa de ieri a CJ şi semnate ulterior într-un cadru festiv, la Muzeul Mitropolitan. Alte 7 raioane din cele 32 de peste Prut au acordurile în pregătire.

De altfel, preşe­dinţii tuturor acestor raioane au asistat câteva minute la întrunirea consilierilor judeţeni, înainte ca preşe­dintele CJ să-i conducă la prefect şi apoi să le prezinte administraţia instalată în Casa Pătrată. Şedinţa, cu 53 de proiecte pe ordinea de zi, a durat doar două ore, atât consilierii, cât şi oaspeţii de peste Prut urmând să participe începând cu ora 10 la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Şedinţa s-a animat odată cu proiectul nr. 27, privind rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli al RA Aeroportul Iaşi pentru anul 2018 şi estimări 2019-2020. Preşedintele Maricel Popa a felicitat în mai multe rânduri, în aceeaşi luare de cuvânt, conducerea aerogării pentru rezolva­rea unor probleme – pe care însă nu le-a numit.

El a salutat, de asemenea, reluarea cursei spre Timişoara cu avioane Tarom, fără să precizeze că o altă cursă operată de această companie (cea spre Torino) s-a închis în aceeaşi zi. În schimb, Popa a men­ţionat un viitor zbor spre Cluj şi o posibilă escală la Iaşi, din septembrie, a viitoarei curse Timişoara – Chişi­nău. După ieşirea preşedintelui CJ din sală (împreună cu oaspeţii basara­beni), liberalii au forţat respingerea a trei proiecte unul după altul, 36, 37 şi 38, dar şi aprobarea unuia pe care social-democraţii (care îl şi promovaseră) au vrut să-l amâne (48).

Pentru primele trei proiecte, toate vizând patrimoniul CJ, era nevoie de majoritate absolută, adică de voturile a 19 din efectivul de 37 de consilieri judeţeni, cvorum neatins din cauza absenţelor.

Proiectul 39 a fost „salvat“ de la respingere de managerul Institutului de Oncologie, care a precizat că este vorba de o ultimă completare înaintea accesării de fonduri europene pentru un centru de screening ce urmează să funcţioneze pe strada Codrescu nr. 6.

După un apel al Mihaelei Ivancia (PSD) la revenirea la un limbaj civilizat, fără atacuri la persoană, şedinţa a decurs ceva mai liniştit, cu unele ajustări de sume pentru proiectele culturale. Totuşi, apelul consilierei de a amâna proiectul nr. 48 privind organizarea unui Festival al baloanelor cu aer cald în perioada 17-25 mai în localitatea Războieni (comuna Ion Ne­culce), proiect susţinut de PSD, a fost votat până la urmă cu o singură abţinere.

Şedinţa s-a încheiat cu citirea şi semnarea de către toţi cei prezenţi a Declaraţiei de unire, prin care CJ îşi declară susţinerea pentru unirea României cu Republica Mol­dova, „în suflet şi ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului“.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii