Şedinţa de plen a CJ: taxa pe apă de ploaie, dezbătută mai aprig decât noul drum spre Aeroport

joi, 27 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Şedinţa de plen a CJ: taxa pe apă de ploaie, dezbătută mai aprig decât noul drum spre Aeroport

Subiectul apei pluviale a fost cel mai aprig disputat, deşi nu se afla pe ordinea de zi. În schimb, dintre propuneri a fost scoasă una care putea să reglementeze criza de la Şcoala Populară de Arte.

 

Aleşii judeţului s-au reunit miercuri într-una din cele mai anoste şedinţe de plen din acest mandat. Ordinea de zi nu conţinea practic niciun proiect de investiţii de anvergură – doar actualizări de devize, ajutoare şi cotizaţii de ordinul câtorva zeci de mii de lei şi un acord pentru ca Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor să scoată la licitaţie pentru 8,4 milioane de lei modernizarea a 1,5 km de drum judeţean între Blăgeşti şi Vânători (DJ 208I).

La ultima ședință de plen, consilierii județeni au avut motiv să fie apatici: i-a toropit căldura în Sala Mare a Casei Pătrate

În lipsa preşedintelui CJ, plecat la Bucureşti ca să aducă personal o finanţare de 100 de milioane de lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 108 unităţi de învăţământ din judeţ, parcurgerea ordinii de zi i-a revenit, ca de obicei, vicepreşedintelui Marius Dangă.

Şcoala Populară de Arte: ascunzătoarea din spatele auditului

De pe listă a fost scos un proiect de hotărâre banal, cel care prin care era stabilită organigrama Şcolii Populare de Arte. Aşa cum am relatat, conducerea instituţiei a reziliat contractul dubios încheiat în 2019 cu o firmă de contabilitate pe nu mai puţin de 7 ani. Rămas fără acest serviciu, directorul interimar al instituţiei a solicitat CJ ajutor pentru îndeplinirea formalităţilor contabile, dar, în loc de ajutor, a primit acceptul să organizeze concurs pentru ocuparea acestui post – deşi, iată, organigrama şi statul de funcţii ale şcolii sunt depăşite. Mai mult, CJ a trimis auditul la sediul instituţiei, control care nu se ştie cât va dura.

Cititi si: Cursul „Arta de a cheltui banii publici” de la Şcoala Populară de Arte, închis intempestiv. Avea valabilitate de 7 ani

Speriaţi, în loc să cerceteze condiţiile încheierii acelui contract, consilierii judeţeni au cerut în comisii scoaterea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi până la finalizarea verificărilor. Între timp, angajaţii şcolii nu pot fi plătiţi, şi asta doar pentru că aleşii judeţului nu au catadicsit să citească nici măcar raportul corpului de control trimis de şeful CJ anul trecut la Şcoala de Arte, raport care conţine inclusiv răspunsurile la temerile lor.

Unde şi câţi bani „au curs” în plenul CJ

Dar cu ce s-au ocupat, în schimb, consilierii la şedinţa de miercuri? Printre altele, au ajutat Primăria Iaşi să urnească proiectul blocat de ani de zile de amenajare a unei noi căi de acces din oraş către aeroport, încuviinţând formal un schimb de terenuri aranjat de conducerea aerogării şi acceptat de Ministerul Afacerilor Interne.

Apoi au avizat un proiect de hotărâre prin care cinci comune (Tomeşti, Voineşti, Scânteia, Plugari şi Ciorteşti) primesc bani să-şi construiască sau să-şi amenajeze pieţe ori târguri, iar Tomeşti şi încă 15 (Scobinţi, Popricani, Miroslava, Belceşti, Valea Lupului, Moţca, Aroneanu, Dagâţa, Erbiceni, Mogoşeşti-Siret, Cristeşti, Al.I. Cuza, Tansa şi Heleşteni), terenuri de sport. De menţionat că Tansa, comună cu 2000 de locuitori, va avea şi o sală de sport şcolară, pentru care Compania Naţională de Investiţii tocmai caută un constructor.

În fine, plenul CJ a trecut în unanimitate desfiinţarea grupului sanitar din fundul curţii unde se află Bojdeuca „Ion Creangă”, proiect separat faţă de amplul şantier de restaurare a complexului muzeal. Nu au existat intervenţii expres în procedura de aprobare a proiectului, care poartă semnăturile a cel puţin 12 oameni de la vârful administraţiei judeţului.

Subiect fierbinte: apa de ploaie

Intervenţii au fost în schimb la proiectul de hotărâre prin care CJ ia act de costurile actualizate ale proiectului ApaVital de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare în judeţ. Cu această hotărâre, şefii societăţii de apă vor merge la Bucureşti ca să obţină binecuvântarea guvernului pentru prelungirea realizării proiectului de pe Programul Operaţional Infrastructură Mare pe Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă.

Cititi si: Surprizele din facturi: ApaVital taxează ieşenii şi pentru ploaia din parc

Dar discuţiile au vizat costul apei de ploaie – pe care, după cum se ştie, îl suportă agenţii economici în funcţie de suprafaţa de teren deţinută şi de raportările Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi ale celor de la Apele Române. Prezent la şedinţa CJ, directorul general al ApaVital a explicat că situaţia a fost reglementată în 2008 şi că apa de ploaie care ajunge în sistemul de canalizare trebuie să fie epurată la fel ca apa uzată (menajeră). Mihail Doruş a spus că tarifele aplicate sunt reglementate la nivel naţional şi că, „dacă le vom lua de la agenţii economici, atunci vor trebui puse pe alte activităţi”. E vorba de respectarea unor cerinţe de mediu, a adăugat el.

 

 

Comentarii