Semafoarele de la pod se mută în centrul oraşului Podu Iloaiei. Patru zile de simulări de trafic

Azi se încheie lucrările la podul peste Bahlui, de mâine se desfăşoară testele de trafic semaforizat.

joi, 13 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Semafoarele de la pod se mută în centrul oraşului Podu Iloaiei. Patru zile de simulări de trafic

Restricţiile de circulaţie de la Podu-Iloaiei, care au lungit în ultimele zile cozile de maşini de o parte şi de alta a oraşului, vor fi ridicate joi după-amiază. DRDP a anunţat că atunci se vor finaliza lucrările la rosturile de dilataţie de la podul peste râul Bahlui de pe DN 28, de la intrarea în oraş dinspre Leţcani.

Amintim că vineri începe seria de teste prin care se urmăreşte stabilirea unor timpi de semaforizare optimi în aşa fel încât ambuteiajele care se formează tot mai des la Podu Iloaiei să dispară sau să fie atenuate. Simulările se vor face timp de 4 zile, între orele 7:30-20:00 şi vor analiza valori ale traficului din zilele de weekend, dar şi din zile obişnuite ale săptămânii sau de târg (organizat prin tradiţie în ziua de luni). Astfel, după ziua de vineri vor urma duminică 16 iulie, luni 17 iulie şi miercuri, 19 iulie.

Cititi si: Disperați, șoferii au descoperit ”autostrada” Hoisești ca să ocolească Podu Iloaie. Satul nu se mai vede din cauza prafului

Cele 22 de semafoare provizorii, destinate atât autovehiculelor, cât şi pietonilor, vor fi amplasate la principalele intersecţii din localitate, respectiv la Primărie (km 47^963, intersecţie DN 28 – str. Cuza Vodă şi str. Traian) şi la farmacie (km 47^713, int. DN 28 – str. Petru Rareş).

Serviciul Rutier al IPJ Iaşi a impus mai multe condiţii înainte să avizeze seria de teste. Este vorba inclusiv de amplasarea unor indicatoare de atenţionare/ avertizare şi de modul de instalare a acestora şi a semafoarelor (vizibilitate, siguranţa pietonilor şi participanţilor la trafic) etc.  

Cititi si: Centura de ocolire de la Podu Iloaiei: s-a semnat primul contract. Când vom scăpa de calvarul rutier de acolo?

Testarea sistemului de semaforizare provizoriu va fi efectuată de DRDP Iaşi şi compania Red Spektrum, la iniţiativa Prefecturii Iaşi, a societăţii civile (Asociaţia „Hai că se poate”), cu sprijinul IPJ Iaşi – Serviciul Rutier şi al Primăriei oraşului Podu Iloaiei. Red Spektrum, care va pune la dispoziţie sistemul de contorizare şi sincronizare, este o companie specializată în implementarea de softuri industriale şi soluţii de trafic urban testate deja cu succes în alte oraşe ale ţării.

„DRDP Iaşi face apel la înţelegere din partea participanţilor la trafic pentru disconfortul temporar produs, asigurându-i totodată că lucrările şi testele executate au drept scop circulaţia autovehiculelor în condiţii de siguranţă şi confort, cu timpi de aşteptare cât mai reduşi” – este mesajul Regionalei de drumuri naţionale înainte de prima încercare de fluidizare a traficului în Podu Iloaiei.

Comentarii