Şi-a găsit Politehnica golgeterul? Are 79 de goluri în 202 meciuri!

Fostul internaţional de tineret polonez Pawel Tomczyk este atacantul pe care Iaşul va miza în campania de promovare.

miercuri, 15 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Şi-a găsit Politehnica golgeterul? Are 79 de goluri în 202 meciuri!

Rămasă fără golgeterul din sezonul trecut, Sekou Camara, care s-a reîntors la FC Botoşani, de unde fusese împrumutat pentru un an, Politehnica Iaşi a căutat soluţii pentru întărirea atacului. Asta mai ales ca urmare a faptului că în lot mai exista un singur vârf senior, ucraineanul Mihailo Plohotniuk (23 ani), nici el cu o experienţă ridicată.

După ce l-a cumpărat de la Şoimii Lipova pe tânărul David Ciubăncan (18 ani), Iaşul  a adus ieri, când a avut loc primul antrenament de după vacanţă, un alt atacant, Pawel Tomczyk.

Născut pe 4 mai 1998 la Poznan, Tomczyk a fost crescut de echipa oraşului natal, Lech. Club important, campioana Poloniei la zi, care mai cucerise încă şapte titluri şi cinci Cupe ale Poloniei. Atacantul a aparţinut de Lech până la începutul anului trecut, chiar dacă a fost împrumutat la mai multe formaţii: Podbeskidzie Bielsko-Biala, în sezonul 2017-2018, Piast Gliwice, în 2019 şi Stal Mielec, în 2020. În ianuarie 2021 a trecut la un alt club cunoscut polonez, Widzew Lodz (patru titluri de campioană, o Cupă a Poloniei, semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni în 1983), unde a stat un an. La începutul lui 2022, Tomczyk a ajuns în România, la CS Mioveni, unde a bifat 11 meciuri (de două ori titular) şi un gol.

Fotbalistul are 76 de apariţii în prima ligă poloneză, trei meciuri în Europa League şi alte prezenţe în Cupa Poloniei, eşaloanele inferioare şi cel de tineret al ţării natale. În totalul carierei a strâns la echipele de club 202 meciuri şi 79 de reuşite, 15 în eşaloane de elită.

În plus, noul venit are şi două prezenţe în naţionala de juniori a Poloniei, pentru care a marcat o dată şi 15 apariţii în reprezentativa de tineret a ţării sale, pentru care a punctat de patru ori.

Tomczyk este a opta achiziţie a verii la Poli, care, în afara lui Ciubăncan, i-a mai adus până acum pe Alexandru Dohotariu (portar, împrumutat de la SJ Vaslui), Ştefan Ştefanovici (fundaş stânga, împrumutat de la SJ Vaslui), Viorel Lică (stoper, Petrolul Ploieşti), Răzvan Tincu (stoper, Sepsi Sfântu Gheorghe), Gabriel Vaşvari (mijlocaş, Sepsi) şi Anton Karachanakov (mijlocaş stânga, Pirin Blagoevgrad). Ultimul, fost internaţional de tineret al Bulgariei, este la a cincea ţară din carieră. El a mai jucat în ţara natală la mai multe echipe, inclusiv la ŢSKA Sofia (31 de titluri şi 21 de Cupe, de două ori semifinalistă a Cupei Campionilor), în Rusia, în Polonia, la cvintupla campioană MKS Cracovia, şi Grecia.

Politehnica va continua să mai facă transferuri zilele următoare, ieşenii având acum în teste 16 jucători.

 

Comentarii