Ce va însemna, concret, investiţia de 200 milioane de euro anunţată la Iaşi?

Silk District Iaşi: detalii în premieră despre noul cartier

luni, 22 aprilie 2019, 01:50
4 MIN

Un fost sit industrial se va transforma într-un cartier modern, care aduce în premieră conceptul de zonă urbană „car-free“: nicio maşină nu va circula în interiorul complexului. Cu 4,9 ha spaţii verzi, birouri categoria A cu o suprafaţă de aproximativ 100.000 mp, 2.500 de apartamente şi hotel cu 160 de camere şi săli de conferinţe, Silk District va cuprinde şi spaţii de retail şi servicii, zone de relaxare, clinică medicală, o grădiniţă. Reţeaua de parcări subterane cât 14 terenuri de fotbal va asigura multiple puncte de acces în complex.

Până în 2024, o zonă gri de 10 ha din inima Iaşului – locaţia fostei Fabrici de mătase „Tomiris“, se va transforma într-un complex imobiliar modern – Silk District – care prevede amenajarea a 2.500 de locuinţe, a 100.000 mp de birouri Clasa A, a unui hotel cu 160 de camere şi săli de conferinţe, precum şi spaţii de retail şi servicii (11.700 mp), facilităţi de fitness (1.500 mp), o clinică medicală privată (1.500 mp), zone verzi cu circulaţii pietonale şi spaţii de recreere (49% din amplasament), spaţii pentru activităţi spor¬tive pe acoperişuri (3.500 mp) şi construirea unei grădiniţe private (1.500 mp).

Complexul Silk District reprezintă cea mai mare investiţie din zona Moldovei – 200 de milioane de euro – a dezvoltatorului Prime Kapital, care îşi propune să revoluţioneze piaţa de profil din regiune.

Practic, un fost sit industrial se va transforma într-un complex urbanistic ultramodern, prietenos cu mediul, care aduce în premieră conceptul de zonă urbană „car-free“: nicio maşină nu va circula în interiorul complexului.

Acesta va beneficia de o infrastructură masivă, inclusiv de o parcare subterană de 140.000 mp, cât 14 terenuri de fotbal. Reţeaua de parcări subterane, cu puncte de acces multiple, va aduce în Iaşi conceptul de cartier lipsit de aglomeraţie şi de autoturisme.

„Silk District va schimba panorama zonei prin reconversia fostului sit industrial şi va crea o nouă comunitate urbană, diminuând presiunea existentă pe centrul oraşului. Este primul proiect din categoria lui care va crea un cartier modern, adaptat nevoilor generaţiilor tinere şi în pas cu trendurile internaţionale.  Centrat în primul rând pe oameni şi pe un stil de viaţă sănătos, proiectul are la bază concepte şi tehnologii de dezvoltare verzi, acestea fiind integrate încă din faza incipientă. Prin Silk District, Prime Kapital devine pionier atât pentru dezvoltarea şi implementarea acestui concept de cartier modern, cât şi prin faptul că imobilele din cadrul complexului vor deţine certificările BREEAM, standardul recunoscut internaţional pentru proiectare durabilă şi performanţă ecologică. Ne propunem ca Silk District să se auto-susţină şi să se dezvolte durabil, aliniat cu obiectivele verzi ale oraşului“, a declarat Maggie Kitshoff, Director Executiv Rezidenţial & Office Prime Kapital.

Problemă a Iaşului: puţine spaţii rezidenţiale

Dezvoltatorii au subliniat că proiectul propune soluţii pentru o problemă reală a Iaşului: nevoia de spaţii moderne şi pentru dezvoltarea de noi afaceri.

„Din cercetările şi discuţiile prealabile estimăm că există un mare potenţial de dezvoltare la Iaşi. Alături de companii multinaţionale care doresc să se extindă la Iaşi, există şi foarte multe firme locale care inovează şi se pot dezvolta uluitor. Proiectul Silk District va oferi posibilitatea de expansiune afacerilor prezente pe piaţa locală sau celor care îşi doresc să investească să se extindă în Iaşi. Va permite companiilor să îşi consolideze echipele într-o singură locaţie şi să beneficieze de dotări de prim rang. Dincolo de oportunităţile de dezvoltare pentru companii, proiectul mai aduce un beneficiu major pe plan local: nu impune crearea unei noi zone de infrastructură. Se pliază pe infrastructura deja existentă şi diminuează presiunea majoră existentă pe această reţea. Oferă rezidenţilor posibilitatea de a locui, de a lucra şi de a se recrea într-un complex rezidenţial ultramodern, prietenos cu mediul. Nu mai este necesar ca rezidenţii să piardă ore întregi în trafic pentru a ajunge la birouri, la supermarket sau la un loc de recreere. Este un proiect care va sprijini Iaşul să îşi fructifice avantajele competitive şi să rămână atractiv pentru noile generaţii“, a subliniat Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital.

Cartier în pas cu trendurile internaţionale

Dezvoltatorii au mai adăugat că Silk District va reprezenta un cartier modern, adaptat nevoilor generaţiilor tinere şi în pas cu trendurile internaţionale.

Dezvoltat în jurul unui singur concept integrat, primul proiect mixed-use de regenerare urbană, Silk District va avea două componente principale: birouri de categoria A cu o suprafaţă de aproximativ 100.000 mp, şi 2.500 de apartamente de calitate la preţuri competitive.

În completarea acestora, Silk District va cuprinde spaţii de retail şi servicii, parcuri, zone de agrement şi de relaxare, o clinică medicală, o grădiniţă spaţii de organizare a conferinţelor, sală de fitness şi piscină.

Proiectul a obţinut deja Avizul de Oportunitate din Partea Primăriei Iaşi, dezvoltatorii estimând că în trimestrul trei din 2021 va fi finalizată prima etapă, termenul de încheiere a lucrărilor fiind estimat pentru 2024.

„Silk District este o altă mare investiţie a noastră în Iaşi, unde suntem deja prezenţi prin Mall Moldova, centrul comercial super-regional pe care îl extindem în prezent la o suprafaţă închiriabilă de peste 100.000 mp. La Silk District investiţia totală va fi de peste 200 de milioane de euro. Ne dorim ca acest proiect să devină un reper important pentru investiţiile ulterioare, din Iaşi, din regiunea Moldovei şi din România“, a mai punctat Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital.

Dezvoltator, investitor şi operator imobiliar important, activ în Europa Centrală şi de Est, Prime Kapital are o prezenţă amplă pe piaţa din România.

Echipa Prime Kapital numără peste 200 de specialişti în domeniul imobiliar ce îmbină competenţe multi-disciplinare şi acoperă întregul lanţ valoric, specific dezvoltărilor imobiliare, de la achiziţia, designul şi construcţia proiectelor până la închirierea, vânzarea şi administrarea proprietăţilor.

Comentarii