Situația din spitale va fi periată de minister înainte de a fi prezentată public

vineri, 25 mai 2018, 01:57
2 MIN
 Situația din spitale va fi periată de minister înainte de a fi prezentată public

Comunicarea cu presa se va face numai prin intermediul ministerului.

Ministerul Sănătăţii (MS) reduce la tăcere angajaţii din sistem. Printr-o adresă de marţi, 22 mai, înaintată tuturor instituţiilor medicale aflate în subordinea MS, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, le cere responsabililor cu comunicarea din spitale să nu ofere informaţii presei fără aviz de la minister. Adresa nr. 24165/22.05.2018 a fost trimisă de biroul de presă al MS către direcţiile judeţene de sănătate publică, institutele naţionale, agenţiile, serviciile, companiile şi şcolile subordonate MS. Potrivit documentului, demersul are rolul de a evita prejudicierea imaginii instituţiilor MS.

„Pentru a evita apariţia unor situaţii de natură a aduce prejudicii imaginii instituţiei, unităţile aflate în subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii au obligaţia de a solicita, în prealabil avizul Ministerului Sănătăţii, în orice situaţie care presupune o comunicare cu mass-media (presa scrisă, radioul, televiunea şi internetul)“, precizează în preambulul adresei Oana Grigore, purtător de cuvânt al MS.

La Iaşi, adresa însoţită de „Instrucţiunea nr. 24165/15.05.2018“, aprobată de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, a ajuns la Centrul Regional de Transplant şi la Direcţia de Sănătate Publică. Documentul are trei articole: în primul se arată că informarea publică privind instituţiile aflate în coordonarea MS are rolul de a creşte nivelul de încredere faţă de instituţiile care fac parte din sistemul de sănătate. Al doilea articol reiterează ceea ce MS numeşte „obligaţia“ instituţiilor din subordine de a solicita aviz în orice situaţie care presupune o comunicare cu mass-media. Potrivit ultimului articol, conducerea fiecărei unităţi aflate în subordinea sau coordonarea MS răspunde de îndeplinirea punctelor din instrucţiune, respectiv de organizarea şi desfăşurarea activităţii de informare publică şi relaţii publice, de selecţionarea personalului şi de modul de creare şi gestionare a imaginii instituţionale.

După primirea adresei citate, reprezentanţii Centrului Regional de Transplant au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, până la lămuriri din partea conducerii spitalului, nu pot comunica detalii legate de ultima prelevare de organe şi nici de transplantul care ar putea avea loc în clinica de oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Pe de altă parte, DSP susţine că adresa face referire la evenimentele majore care trebuie transmise ministerului Sănătăţii înainte de a oferi informaţii publice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii