Situaţie incredibilă: victorie inutilă în instanţă pentru fostul primar din Ipatele

sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 02:56
2 MIN
 Situaţie incredibilă: victorie inutilă în instanţă pentru fostul primar din Ipatele

Tribunalul a anulat ordinul prefectului care îi punea capăt mandatului, dar după ce Costică Postârnac l-a finalizat şi nu a mai avut voie să candideze la localele din septembrie. Acesta era considerat unul dintre cei mai influenţi primari de comună ai PSD Iaşi

Instanţa i-a dat dreptate în cele din urmă fostului primar al comunei Ipatele, dar după ce acesta a fost nevoit să renunţe la candidatura pentru reînnoirea mandatului în alegerile locale de acum două luni. Cu câteva zile în urmă, Costică Postârnac, considerat în PSD Iaşi unul dintre cei mai influenţi primari ai partidului, a obţinut anularea ordinului de prefect, iar judecătorii au dispus „ repunerea reclamantului în funcţia de primar al comunei Ipatele, cu dreptul la plata indemnizaţiei cuvenite lunar începând cu data emiterii ordinului şi până la încetarea mandatului său prin alegerea unui nou primar”.

Ordinul respectiv a fost emis în august 2018, în urma unei decizii a Agenţii Naţionale de Integritate, potrivit căreia Costică Postârnac s-a aflat în conflict de interese administrativ. Motivul: a semnat, din partea primăriei pe care o conducea, majorarea suprafeţei de teren închiriate unei societăţi comerciale administrate de soţia sa. Primarul a obţinut în instanţă suspendarea ordinului prefectului la doar două săptămâni după emitere, şi şi-a reluat mandatul. Contestaţia a mers însă mai departe, dar abia zilele trecute instanţa a anulat ordinul definitiv. Chiar şi aşa, acţiunea iniţiată de Costică Postârnac, care a condus timp de 28 de ani comuna Ipatele, continuă. Judecătorii Tribunalului Iaşi au fost de acord cu sesizarea Curţii Constituţionale privind un articol din Legea 176/2020, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii ANI (144/2007).

De menţionat că astă-vară Judecătoria Iaşi a respins candidatura sa la alegerile locale, tocmai din cauza verdictului de conflict de interese care l-a făcut să-şi piardă, pentru două săptămâni, mandatul. Practic, Postârnac obţine, pentru moment, jumătate din indemnizaţia de primar, pentru cele două săptămâni, dar şi decontarea onorariului plătit avocatului său, în sumă de 14.500 de lei. 

Comentarii