The Times: Rusia, gata să folosească o armă din filmele cu James Bond

vineri, 11 noiembrie 2022, 16:05
1 MIN
 The Times: Rusia, gata să folosească o armă din filmele cu James Bond

Rusia este gata să folosească o armă care apare în unul din filmele cu James Bond, respectiv în Goldeneye, din 1995: o armă non-nucleară care să lanseze un impuls electromagnetic care să paralizeze toate aparatele electrice pe rază de zece kilometri.

The Times scrie că arma se află în dotarea forțelor speciale rusești, Spețnaz.

„O lovitură cu impuls electromagnetic – arma preferată a răufăcătorilor ruși din filmul Goldeneye din 1995, cu James Bond – generată de o explozie la 30 de mile înălțime ar lovi cea mai mare parte a zonei central-vestice a Statelor Unite, potrivit NASA. O detonare în spațiu, la 120 de mile, ar acoperi cea mai mare parte a continentului SUA.

Kremlinul a dezvoltat, de asemenea, muniții cu impuls electromagnetic non-nucleare care au un efect țintit. „Rusia deține o serie de muniții cu impuls electromagnetic, non-nucleare, care ar putea fi lansate de la sol folosind obuze specializate”, a declarat Justin Bronk, cercetător senior la Institutul Royal United Services (Rusi). Anumite unități Spetsnaz active în Ucraina poartă aceste arme, a adăugat el. „Loviturile EMP lasă foarte puține urme vizibile, așa că este dificil să știi dacă unul a fost deja folosit fără a fi acolo pe teren pentru a investiga.” Citeşte mai mult pe defapt.ro.

 

Comentarii