Ticăie bombe în spitalele ieşene? Pompierii fac 20 verificări pe zi la secţiile ATI

marți, 07 decembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Ticăie bombe în spitalele ieşene? Pompierii fac 20 verificări pe zi la secţiile ATI

Incendiile din ultimele luni care au făcut victime omeneşti în secţiile de terapie intensivă în spitale din ţară par să-i fi îngrozit pe pompierii, care încearcă să prevină un astfel de scenariu criminal şi în alte unităţi medicale. La Iaşi, numai în ultima săptămână angajaţii ISU au făcut nu mai puţin de 147 verificări în aceste secţii din judeţ, zece fiind doar în municipiul Iaşi. Vizate sunt secţiile ATI Covid, în care se consumă mult oxigen, iar controalele vizează în special instalaţiile electrice aferente. Ordinele par a fi clare şi imperative; au fost situaţii în care medicii au fost daţi la o parte de pompieri pentru a fi făcute verificările. În judeţ sunt spitale în care aceste verificări specializate se fac şi de trei ori pe zi. Instalaţiile electrice vechi, multe cu cabluri din aluminiu, construite acum zeci de ani pentru aparatura medicală puţină de atunci, sunt cele care îi îngrozesc acum pe pompieri: Culmea e că există legislaţie care obligă spitalele mari să aibă propriile servicii de pompieri, dar la Iaşi numai un spital are aşa ceva

Pompierii ieşeni stau cu ochii ”ca pe butelie” când vine vorba despre secţiile de terapie intensivă ale spitalelor din judeţ. În municipiul Iaşi sunt zece secţii de terapie intensivă, iar acestea sunt controlate o dată pe zi, iar dacă este cazul chiar şi mai des. Spitalul din Paşcani, de exemplu, le dă frisoane pompierilor, mulţi ochii fiind aţintiţi aici: unitatea spitalicească este controlată de trei ori pe zi. S-a ajuns până acolo încât, uneori, pompierii dau medicii la o parte pentru a verifica nivelul concentraţiei de oxigen din instalaţii. Astfel, pompierii au făcut până în prezent aproximativ 700 de vizite în spitale. Propunerile venite din zona administraţiei locale, ca fiecare spital să aibă staţia proprie de pompieri, pentru a preveni incendiile devastatoare care au făcut deja ravagii în România, nu au avut ecou până acum.

Cu Loganul de la un spital la altul

Numai în ultima săptămână, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au făcut aproape 150 de misiuni de recunoaştere în unităţile medicale din raza de competenţă. „Echipajele de intervenţie din cadrul inspectoratului au executat 147 de misiuni de recunoaştere în vederea constatării eventualelor nereguli organizatorice care ar putea degenera în evenimente negative, la secţiile de ATI, la spitalele din judeţul Iaşi”, ne-au transmis oficialii ISUJ Iaşi. Ce verifică pompierii? Aceştia spun că, în primul rând, verifică instalaţia electrică, dacă sunt improvizaţii, cât şi prizele, căile de evacuare în caz de incendui, dar şi nivelul concentraţiei de oxigen din instalaţii. „Avem o lună şi ceva de zile de când a fost dat ordinul ca să facem aceste verificări zilnice. Numai în municipiul Iaşi sunt zece unitaţi de terapie intensivă. Mergem cu maşini mici, Loganuri, ca să le verificăm. Suntem şi de la descarcerare, de la stingere incendii, de la toate departamentele… Facem tot posibilul să preîntâmpinăm un incendiu devastator la Iaşi”, ne-au spus pompierii.

Spitalele nu mai au grupuri proprii de pompieri

Demn de remarcat este faptul că doar un spital din Iaşi are grup propriu de pompieri, aşa cum prevede Ordinul nr. 75/2019 privind aprobarea criteriilor de performanţă privitor la constituirea, încadrarea şi dotarea serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Acesta este Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi. În rest, nimic. De altfel, unul dintre cei care militează pentru dotarea acestor spitale cu pompieri specializaţi este un consilier judeţean, Adrian Acostoaiei. Acesta spune că se luptă de jumătate de an pentru ca spitalele să îşi creeze aceste servicii specializate. „Am fost marcat de cum au ars de vii pacienţii din spitalul din Piatra Neamţ, apoi m-am întâlnit astă-vară cu mai mulţi manageri de spitale, care au spus că este o idee bună înfiinţarea acestor servicii voluntare şi private de pompieri. Apoi, după ce m-am documentat, am aflat că este deja o lege în vigoare: spitalele cu mai multe de 300 de paturi trebuie să aibă obligatoriu serviciu propriu de pompieri de tip P1. Adică trei oameni pe tură, inclusiv şeful de serviciu, şi care să fie disponibil 24 de ore din 24”, a spus consilierul judeţean PMP Adrian Acostoaiei.

El spune că a trimis o adresă la Consiliul Judeţean Iaşi în care a cerut lămuriri cu privire la acest serviciu. La rândul lor, şefii judeţului au trimis o adresă spitalelor din subordine, în care cereau să le spună care este situaţia din acest punct de vedere. “Însă, aici s-a oprit totul. Din câte am înţeles, trebuie ca spitalele să îşi modifice statele de funcţii şi, de asemenea, nu sunt bani pentru aceste servicii. Nu înţeleg cum de la Spitalul Clinic de Recuperare s-au găsit”, a mai spus Adrian Acostoaiei. 

Comentarii