Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Traficul auto, închis duminică în centru. Pietonalul va fi extins în weekend-uri

GALERIE
Afis Iasul fara masini, Mergi cu  noi 22 septembrie 2019
  • Afis Iasul fara masini, Mergi cu  noi 22 septembrie 2019
- +

„Ziua fără maşină”, 22 septembrie, va fi marcată la Iaşi printr-o serie de restricţii de circulaţie în centrul oraşului.

Municipalitatea şi asociaţiile partenere vor organiza 27 de evenimente, iar principalul scop este de a încuraja soluţii alternative de mobilitate urbană: printre altele, ieşenii vor putea testa biciclete şi trotinete electrice.

Primăria va închide circulaţia în cursul zilei de duminică în mare parte din zona centrală: str. Palat, str. Anastasie Panu, bld. Ştefan cel Mare (până la intersecţia cu str. 14 decembrie 1989) şi str. I.C. Brătianu (până la intersecţia cu str. Cuza Vodă). Restricţiile se vor răsfrânge şi pe străzi secundare, un exemplu în acest sens fiind str. Agatha Bârsescu.

Primarul Mihai Chirica a reiterat ieri intenţia de a închide parte din zona centrală periodic astfel încât ieşenii să se obişnuiască cu ideea că, în viitor, o serie de străzi vor deveni pietonale. „În weeekend-uri vom aplica programul de închidere a circulaţiei rutiere în zona centrală prin extinderea pietonalului începând cu acest weekend pentru momentul 22 septembrie, dar şi celelalte weekend-uri care vor urma. Asta până când lumea se va obişnui cu gândul că Iaşul are nevoie de acest pietonal”, a spus primarul, cu referire la perimetrul care cuprinde străzile menţionate mai sus.

Dintre activităţile care vor avea loc duminică, 22 septembrie, primarul a vorbit despre ateliere de prezentare a modalităţilor de utilizare a bicicletelor sau trotinetelor.

O altă măsură în premieră luată de Primărie vizează încurajarea comercianţilor din perimetrul închis circulaţiei să-şi scoată activităţile în stradă, în măsura în care acest lucru este posibil, edilul oferind ca exemplu terasele sau anticariatele din zonă.

Totodată, în încercarea de a promova transportul public, primarul a anunţat că vor putea fi utilizate gratuit mijloacele CTP.

„Desfăşurăm mai multe activităţi care promovează mobilitatea urbană alternativă şi beneficiile pe care această mobilitate le aduce sănătăţii noastre şi mediului. Vor fi 27 de evenimente, sunt activităţi cu scop educativ, cultural, sportiv, activităţi care să ne ajute să ne bucurăm mai mult de spaţiul public”, a declarat Alexandrina Dinga, din cadrul Asociaţiei CIVICA, organizaţie parteneră.

Un eveniment punctual a fost detaliat de către Costi Andriescu, de la Institutul Cultural Independent: o cursă de biciclete („Civic Bike”) pe traseul A. Panu – Elena Doamna – Independenţei – Muzicescu – Ştefan cel Mare – A. Panu. „Vrem să transmitem acest mesaj: o bicicletă pe stradă, o maşină mai puţin în trafic”, a comentat Andriescu.

Potrivit acestuia, în Iaşi există 2.800 de ciclişti activi, dar numărul celor care deţin biciclete este mult mai mare. „Noi estimăm că în următorii 4-5 ani, vor fi aproximativ 35.000 locuitori ai Iaşului care se vor deplasa cu bicicleta, foarte posibil cu o tendinţă mai mare de creştere către trotinete”, a spus Andriescu.

În schimb, primarul nu a avut veşti bune pentru cicilişti: noi piste de biciclişti pe carosabil nu pot fi realizate întrucât legislaţia actuală nu permite acest lucru în sensul asigurării siguranţei bicicliştilor. „Nu există o reglementare în momentul de faţă prin care bicicleta care utilizează banda dedicată să fie protejată în relaţia cu un alt autovehicul”, a susţinut primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri