Traficul auto, închis duminică în centru. Pietonalul va fi extins în weekend-uri

joi, 19 septembrie 2019, 01:58
3 MIN
 Traficul auto, închis duminică în centru. Pietonalul va fi extins în weekend-uri

„Ziua fără maşină”, 22 septembrie, va fi marcată la Iaşi printr-o serie de restricţii de circulaţie în centrul oraşului.

Municipalitatea şi asociaţiile partenere vor organiza 27 de evenimente, iar principalul scop este de a încuraja soluţii alternative de mobilitate urbană: printre altele, ieşenii vor putea testa biciclete şi trotinete electrice.

Primăria va închide circulaţia în cursul zilei de duminică în mare parte din zona centrală: str. Palat, str. Anastasie Panu, bld. Ştefan cel Mare (până la intersecţia cu str. 14 decembrie 1989) şi str. I.C. Brătianu (până la intersecţia cu str. Cuza Vodă). Restricţiile se vor răsfrânge şi pe străzi secundare, un exemplu în acest sens fiind str. Agatha Bârsescu.

Primarul Mihai Chirica a reiterat ieri intenţia de a închide parte din zona centrală periodic astfel încât ieşenii să se obişnuiască cu ideea că, în viitor, o serie de străzi vor deveni pietonale. „În weeekend-uri vom aplica programul de închidere a circulaţiei rutiere în zona centrală prin extinderea pietonalului începând cu acest weekend pentru momentul 22 septembrie, dar şi celelalte weekend-uri care vor urma. Asta până când lumea se va obişnui cu gândul că Iaşul are nevoie de acest pietonal”, a spus primarul, cu referire la perimetrul care cuprinde străzile menţionate mai sus.

Dintre activităţile care vor avea loc duminică, 22 septembrie, primarul a vorbit despre ateliere de prezentare a modalităţilor de utilizare a bicicletelor sau trotinetelor.

O altă măsură în premieră luată de Primărie vizează încurajarea comercianţilor din perimetrul închis circulaţiei să-şi scoată activităţile în stradă, în măsura în care acest lucru este posibil, edilul oferind ca exemplu terasele sau anticariatele din zonă.

Totodată, în încercarea de a promova transportul public, primarul a anunţat că vor putea fi utilizate gratuit mijloacele CTP.

„Desfăşurăm mai multe activităţi care promovează mobilitatea urbană alternativă şi beneficiile pe care această mobilitate le aduce sănătăţii noastre şi mediului. Vor fi 27 de evenimente, sunt activităţi cu scop educativ, cultural, sportiv, activităţi care să ne ajute să ne bucurăm mai mult de spaţiul public”, a declarat Alexandrina Dinga, din cadrul Asociaţiei CIVICA, organizaţie parteneră.

Un eveniment punctual a fost detaliat de către Costi Andriescu, de la Institutul Cultural Independent: o cursă de biciclete („Civic Bike”) pe traseul A. Panu – Elena Doamna – Independenţei – Muzicescu – Ştefan cel Mare – A. Panu. „Vrem să transmitem acest mesaj: o bicicletă pe stradă, o maşină mai puţin în trafic”, a comentat Andriescu.

Potrivit acestuia, în Iaşi există 2.800 de ciclişti activi, dar numărul celor care deţin biciclete este mult mai mare. „Noi estimăm că în următorii 4-5 ani, vor fi aproximativ 35.000 locuitori ai Iaşului care se vor deplasa cu bicicleta, foarte posibil cu o tendinţă mai mare de creştere către trotinete”, a spus Andriescu.

În schimb, primarul nu a avut veşti bune pentru cicilişti: noi piste de biciclişti pe carosabil nu pot fi realizate întrucât legislaţia actuală nu permite acest lucru în sensul asigurării siguranţei bicicliştilor. „Nu există o reglementare în momentul de faţă prin care bicicleta care utilizează banda dedicată să fie protejată în relaţia cu un alt autovehicul”, a susţinut primarul.

Comentarii