Trei cercetători din Iaşi, în finala primei Gale a Cercetării din România: un chimist, un fizician şi un istoric

sâmbătă, 04 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Trei cercetători din Iaşi, în finala primei Gale a Cercetării din România: un chimist, un fizician şi un istoric

Trei cercetători ieşeni au ajuns în finala primei ediţii a Galei Cercetării din România, organizată de Ministerul Cercetării, Dezvoltării şi Inovării din România.

Este vorba despre dr. Maria Cazacu, de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, pe domeniul Chimie şi la categoria „echipă de cercetare”. Ceilalţi doi cercetători sunt cadre didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: prof.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, şi prof.dr. Laurenţiu Rădvan, de la Facultatea de Istorie, care este şi prodecan al facultăţii.

„Sunt onorat de faptul că am fost acceptat printre finaliştii acestei gale, la categoria echipe de cercetare. Este o confirmare a faptului că rezultatele obţinute în ultimii ani în domeniul istoriei urbane au primit o recunoaştere naţională. Mă bucur nu numai pentru mine, ci şi pentru colegii cu care am făcut şi fac echipă, cercetările noastre vizând aspecte importante din istoria oraşelor din spaţiul românesc, fie că a fost vorba de distribuţia spaţiului urban, aspecte edilitare sau scoaterea la iveală din arhive străine a unor vechi planuri de oraşe. Acest din urmă subiect reprezintă, de altfel, tema unui grant de cercetare naţional, cu rezultate promiţătoare”, a precizat prof.dr. Laurenţiu Rădvan.

Ministerul Cercetării a gândit aceste premii pentru a nominaliza atât cercetători individuali, cât şi echipe de cercetare, fiind vizaţi şi cercetătorii mai tineri, sub 40 de ani, cât şi cei cu experienţă deja în domeniul lor de activitate. Pentru fiecare dintre cele două categorii – cercetători cu experienţă şi cercetători tineri, au fost selectaţi finalişti atât la nivel individual, cât şi pentru echipe. Ulterior, juriul a ales dintre aceştia trei finalişti şi un mare câştigător al galei.

„Mă bucur pe de o parte de calificarea în finală, alături de alte şapte echipe din domenii foarte diferite (fizică, ingineri nucleară, chimie, biotehnologii etc.), dar pe de altă parte nu mi se pare chiar corectă opţiunea organizatorilor de a da un singur premiu, unei singure echipe. S-au pus la grămadă aceste domenii foarte diferite, e ca şi cum s-au comparat mere cu pere, deşi vorbim de metodologii, tehnici, rezultate şi chiar finanţări neunitare. Dar până la urmă contează faptul că din Iaşi sunt trei cercetători şi echipe care au ajuns în finală, o bună confirmare a poziţiei şi valorii şcolii ieşene”, a mai precizat prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan. 

Comentarii