Tudorel Toader a primit o scrisoare incomodă semnată de 11 procurori ieşeni

vineri, 31 august 2018, 02:03
2 MIN
Aceştia nu sunt de acord cu schimbarea procurorului general Augustin Lazăr.

Un număr de 11 procurori din judeţul Iaşi au semnat o scrisoare către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prin care îşi manifestă susţinerea faţă de actualul procuror general, Augustin Lazăr. În total, la nivel naţional au semnat această scrisoare 181 de judecători şi procurori, dar şi 21 auditori de justiţie. Dintre cei 11 procurori din Iaşi, doi sunt din Paşcani şi doi din Hârlău. Niciun judecător din Iaşi nu a semnat documentul.

Scrisoarea de susţinere a procurorilor a fost redactată după ce Tudorel Toader a anunţat zilele trecute declanşarea procedurilor de evaluare a şefului Parchetului General, după ce între aceştia a avut loc un schimb de replici pe tema protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informaţii. Lazăr a denunţat „tentative penibile de manipulare“ din partea ministrului Tudorel Toader. Cei care au semnat scrisoarea de sprijin îi cer lui Toader să aibă un dialog constructiv cu sistemul judiciar.

„Domnule ministru, subsemnaţii, procurorii şi judecătorii, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi a obligaţiei de rezervă ce incumbă magistraţilor, am luat act cu îngrijorare de afirmaţiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraţilor şi la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituţional, precum şi de anunţul recent cu privire la declanşarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ. Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori îşi exprimă susţinerea faţă de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum şi faţă de poziţia Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmaţii neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiţie, în ansamblul său“, se arată în scrisoarea susţinătorilor.

Comentarii