Ultimele loturi ale Axei Iaşi-Suceava vor fi atribuite în toiul pandemiei

marți, 07 aprilie 2020, 01:52
2 MIN
 Ultimele loturi ale Axei Iaşi-Suceava vor fi atribuite în toiul pandemiei
Este vorba de cele două segmente de drum judeţean sucevene şi de ultimul lot din judeţul Iaşi. Raportul de încredinţare a contractului de modernizare a fost contestat inclusiv în instanţă 
 
 
Reevaluarea ofertei unuia dintre participanţii la licitaţia pentru atribuirea Lotului 3 al Axei Iaşi-Suceava este în toi, chiar dacă e vorba doar de două repere, după cum ne-a declarat ieri preşedintele CJ, Maricel Popa. Amintim că, la începutul acestui an, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a admis plângerea firmei ieşene Daroconstruct, a omului de afaceri Giani Canschi, împotriva raportului de atribuire. CNSC a obligat autoritatea contractantă, respectiv Consiliul Judeţean, la „reevaluarea ofertei asocierii Alpenside SRL – WFA IMPEX SRL, cu întocmirea unui nou raport al procedurii pentru lotul 3, în termen de 15 zile de la data primirii prezentei, cu respectarea celor din motivare, a documentaţiei de atribuire şi a prevederilor legale în vigoare“. Cele 15 zile au trecut de mult, iar pe pagina licitaţiei de pe platforma electronică de achiziţii publice nu a apărut încă nimic. Termenul afişat acolo pentru finalizarea evaluării celor trei oferte depuse pentru Lotul 3 este 11 mai. 
 
Şeful CJ a precizat că se lucrează pe primele două loturi atribuite astă-toamnă, respectiv de la Iaşi la Belceşti (DJ 282, DJ, 281D şi DJ 281B). Lotul 3, cel mai lung şi, implicit, cel mai bine finanţat – 40,6 km, 96 de milioane de lei – a avut trei ofertanţi şi contestaţia menţionată. Amintim că finanţarea iniţială, de 73 de milioane de euro (327 milioane de lei, după paritatea din anul depunerii cererii de finanţare), pentru modernizarea celor 92,2 km de drum din judeţul Iaşi şi a celor 75,7 km din Suceava, s-a dovedit neatractivă la prima licitaţie. Suma a fost majorată cu 40 la sută, respectiv cu 30 de milioane de euro şi, în consecinţă, a plouat cu oferte la repetarea procedurii de licitare. Pentru fiecare segment de Axă, termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni. 
Cele două loturi în care a fost împărţită partea suceveană a Axei se află încă în evaluare financiară, însă termenul asumat în procedură va expira pe 16 aprilie. 
 
Alpenside, în asociere cu General Trust Argeş, a obţinut deja contractele pentru modernizarea primelor două loturi de la Iaşi. Daroconstruct a prins, la rândul său, mai multe contracte de execuţie în ultimul an şi jumătate, cel mai mare fiind pachetul de lucrări pentru reabilitarea Spitalului de Copii Sf. Maria, 80 de milioane de lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii