Un an şi jumătate pentru reamenajarea unui parc din centrul Iaşului

luni, 12 aprilie 2021, 01:57
2 MIN
 Un an şi jumătate pentru reamenajarea unui parc din centrul Iaşului

A fost desemnat câştigătorul licitaţiei de reabilitare a esplanadei Teatrului Naţional

 

Săptămâna trecută, Primăria Iaşi a finalizat evaluarea ofertelor înscrise în licitaţia organizată pentru atribuirea contractului de amenajare a esplanadei Teatrului Naţional. Dintre cele patru oferte depuse, edilii au considerat-o cea mai bună pe a Grup Construcţii Est SA Iaşi, care a licitat 14,66 milioane de lei (fără TVA). Procedura a pornit de la o valoare estimată de 22,3 milioane de lei. Dacă lucrările vor începe în iunie, finalizarea este prevăzută pentru sfârşitul anului viitor. Contractul cu firma menţionată va fi încheiat odată cu expirarea perioadei în care pot fi depuse contestaţii. „Prin noul proiect încercăm să conservăm în special arborii înalţi, cum este cazul aliniamentului de platani foarte valoroşi” de pe strada I.C. Brătianu, a declarat primarul Mihai Chirica.

Citește și: Iata cum va arata parcul din fata Teatrului National din Iasi. Va fi si parcare subterana

Fântânile existente în parc vor fi înlocuite cu altele, construite acolo unde acum este aleea centrală. De altfel, acest ax central va fi degajat şi marcat de o bandă de vegetaţie, însoţită de două alei amplasate simetric. Cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu faţa spre sud, şi tot spre sud va fi orientat un mic amfiteatru ce va fi amenajat lângă strada Agatha Bârsescu.

Citește și: Cum va arăta parcul din fața Teatrului! Piațetă pietonală la statuia lui Miron Costin

Ideea reamenajării parcului este veche de mai bine de 9 ani. În primele zile ale anului 2012, Primăria ieşeană propunea un proiect în care era inclusă o parcare subterană cu 230 de locuri. Costurile proiectului erau estimate la acea vreme la 85 de milioane de lei. Un an mai târziu însă, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt era defrişat de tei, iar reacţia societăţii civile l-a făcut pe primarul de atunci, Gheorghe Nichita, să dea înapoi şi să anunţe, la începutul lui 2015, că nu va mai fi construită nicio parcare subterană sub parc. Schimbarea de gardă la Primărie nu a adus nimic nou. Primarul Mihai Chirica s-a ferit la rândul lui de subiectul parcării subterane sub esplanadă, mulţumindu-se cu redesenarea aleilor din faţa Teatrului Naţional.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii