Un cunoscut medic ieşean, în elita mondială a arbitrilor. Promovat de două ori în jumătate de an

joi, 08 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Un cunoscut medic ieşean, în elita mondială a arbitrilor. Promovat de două ori în jumătate de an

Iaşul are un nou arbitru în fruntea topurilor mondiale. Bogdan Hanceariuc a fost promovat în Elite Category, prima grupă valorică a corpului de arbitri de futsal din cadrul federaţiei internaţionale de fotbal, FIFA. 

Capitala Moldovei, care a avut în istorie un singur purtător al ecusonului FIFA la fotbal, Anton Heleşteanu, are acum doi arbitri de futsal în vârful lumii, Hanceariuc şi Vlad Ciobanu.

Media de 9 care a stopat cariera de jucător a unui copil cu pedigree fotbalistic

Startul drumului spre piscurile mondiale ale arbitrajului a început pentru Bogdan Hanceariuc în 1995. Glumind, totul s-a datorat unei „cumpene serioase”, o medie de 9 pe care a avut-o în clasa a III-a. „Tatăl meu, Gheorghe, a jucat la tineretul lui Poli, iar unchiul meu, Florentin, la echipa mare. Firesc într-o astfel de familie, pasiunea pentru fotbal m-a cuprins de mic. Am ajuns la piticii lui Poli, dar în clasa a III-a, după ce am avut numai 10 pe linie în primele două clase, am avut o medie de 9 care a pus capăt carierei mele de fotbalist. Ai mei, care puneau mare preţ pe şcoală, mi-au explicat că nu pot ajunge şi mare fotbalist şi un bun profesionist.

Drept urmare, am ales să pun şcoala pe primul plan, iar fotbalul a trecut pe planul doi. Cum se putea asta? Mergând pe drumul arbitrajului. Iar în ce priveşte şcoala, cum mama a fost asistentă şefă la Spitalul CFR, era limpede că voi alege calea medicinii” povesteşte cel care a fost inspirat în alegere. Arbitrul de top, care a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi în 2007, este pe cea mai înaltă treaptă şi pe plan profesional. După ce a devenit medic specialist în 2013, Hanceariuc este din 2018 un apreciat medic primar, specializarea radiologie şi imagistică medicală, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

 Arbitru la 15 ani! O bătaie ca în „Şapte păcate” la Moţca! 

Revenim la fotbal. „Cel care m-a încurajat să merg pe drumul arbitrajului a fost tata, care, după ce nu a mai fost jucător, a arbitrat la judeţ. Drept urmare, la 14 ani am făcut cursuri de arbitraj, iar la 15 ani arbitram deja! Am început la diferite competiţii locale şi la meciuri de judeţeană, la linie.

În 1997 am luat categoria a II-a, iar în 1999 categoria I, mutându-mă, treptat, ca arbitru de centru” spune Bogdan, care îşi aduce aminte de greutăţile startului: „Nu era deloc simplu să-i faci să asculte pe oameni de o vârstă cu tata sau pe unele persoane agresive. De pildă, la Moţca, am arbitrat un meci în care un individ m-a lovit şi a bătut-o pe Petronela Aniţoaie. Cum peste violenţă nu pot trece, şi eu, şi Petronela l-am dat în judecată şi am câştigat. Cred că am fost primii arbitri care am câştigat un proces pentru agresiune. Nu am cerut despăgubiri, a fost vorba de amendă penală”.

Coleg cu Haţegan şi Kovacs, promovări pe bandă rulantă şi scurtcircuitul după rezidenţiatul de la Strasbourg

Cum numele Hanceariuc începuse să fie auzit în ţară, acesta a fost chemat în doi ani consecutivi, 2000 şi 2001, la Govora, la cursuri organizate de Comisia Centrală a Arbitrilor pentru arbitri de perspectivă. Printre cei prezenţi erau şi Istvan Kovacs sau Ovidiu Haţegan, primii doi arbitri actuali ai României. Comportarea ieşeanului i-au adus acestuia delegări la Liga a III-a într-un moment în care nu fusese promovat oficial la eşalonul trei! Cum Bogdan nu a dezamăgit, el a făcut pasul oficial în lotul divizionar C în 2002. Hanceariuc, care era pe val, a primit apoi şi delegări la eşalonul doi, unde a fost promovat în 2003, şi în Liga I, ca rezervă, începând cu 2005.

Schimbările dese de la vârful Comisiei Centrale a Arbitrilor au frânt ascensiunea arbitrului ieşean, a cărui promovare în lotul de primă ligă nu s-a mai concretizat. Întors în ţară după ce în 2012, în anul IV de rezidenţiat, a fost în Franţa, la Strasbourg, s-a trezit trimis la Liga a III-a. A fost momentul care l-a determinat pe Bogdan să treacă la futsal, mutare parafată în 2015.

Progres fulminant la futsal

Avantajat de cunoştinţele de arbitru de fotbal, Bogdan Hanceariuc a promovat rapid la futsal, după startul de la Liga a II-a din 2015. În 2016 a trecut la Liga I, iar în 2019 a ajuns pe lista FIFA. Şi mai iute a fost ascensiunea în categoriile superioare ale topului mondial, după numeroase meciuri arbitrate în preliminariile Campionatului Mondial, preliminariile Campionatului European sau în Champions League. În vara anului trecut, ieşeanul care a oficiat şi la ultimele cinci finale ale Cupei României şi în finale de campionat naţional a ajuns în a doua categorie FIFA, iar în acest an în prima, care conţine doar 40 de arbitri europeni.

Preţul succesului: sute de nopţi nedormite, tone de greutăţi ridicate, zeci de mii de kilometri alergaţi

Frumoasa poveste a celui care împarte dreptatea pe teren la fel de precis cum diagnostichează pacienţii are însă un preţ ridicat. „Sunt foarte mândru de ceea ce am reuşit până acum, chiar dacă am obţinut totul cu mari sacrificii. Am învăţat pe rupte, am pierdut sute de nopţi pentru a recupera examenele pe care am fost silit să le amân din cauza arbitrajului, am alergat zeci de mii de kilometri şi am ridicat tone la sală pentru a fi bine pregătit fizic. Toate eforturile mele ar fi fost însă în zadar fără sprijinul primit, cronologic vorbind, de la părinţi, de la profesori şi mentori, de la soţie, colegii şi superiorii mei de la spital, care m-au sprijinit sau mă sprijină în ceea ce fac” punctează Bogdan, a cărui relatare continuă: „Cel mai mare vis este ca în 2026 să ajung la turneul final al Campionatului European de futsal, alături de Vlad Ciobanu, care a plecat cu doi ani mai devreme decât mine de la fotbal la futsal. Ar fi ceva nemaipomenit ca Iaşul să aibă o brigadă de arbitri la cea mai importantă competiţie continentală, lucru care cred că ar fi unic în lume”.

2026 ar putea să nu fie anul în care doar medicina va mai conta pentru Bogdan Hanceariuc iar pe plan sportiv acesta va ajunge la capăt de linie, arbitrii având dreptul să oficieze, cu derogări, şi după ce împlinesc 45 de ani. Ziarul de Iaşi vă va ţine la curent despre cum va continua povestea celui care a reuşit să exceleze şi în medicină şi în arbitraj.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii