Un ieşean cu un pas în groapă se judecă pentru compensarea unui tratament care i-ar putea prelungi viaţa

marți, 01 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Un ieşean cu un pas în groapă se judecă pentru compensarea unui tratament care i-ar putea prelungi viaţa

Instituţiile statului îşi pasează responsabilitatea.

Autorităţle sanitare par hotărâte mai degrabă să bage oamenii în groapă decât să-i ajute. Un ieşean bolnav de cancer a fost nevoit să se adreseze justiţiei pentru a putea beneficia de tratamentul necesar.

Ministerul Sănătăţii a cerut respingerea acţiunii, reproşându-i omului că nu aşteaptă modificarea listei oficiale de medicamente, care se va face şi ea la un moment dat. Doar că omul nu are timp să mai aştepte: boala sa se află în stadiul IV. Culmea, medicamentul de care bolnavul are nevoie este aprobat spre utilizare pentru tipul său de cancer, dar nu singur, ci în combinaţie cu altul.

Povestea lui V.O. este aceeaşi cu a multor bolnavi de cancer. A fost diagnosticat în 2016 cu neoplasm de colon stadiul IV. A urmat mai multe linii de chimioterapie, dar boala a avansat, la sfârşitul lunii ianuarie constatându-se apariţia de metastaze pulmonare şi hepatice, adenom de prostată şi alte complicaţii.

În lipsa altor soluţii terapeutice, medicul curant a recomandat tratamentul cu Nivolumab. Medicamentul este folosit în mod obişnuit pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, fie singur, fie în combinaţie cu alte medicamente.

Este folosit şi în cazul cancerului rectal avansat de care suferă V.O. Legislaţia românească prevede însă compensarea 100% a medicamentului pentru cancer rectal doar dacă este folosit în combinaţie cu Ipilimumab, nu singur, aşa cum i-a fost recomandat lui V.O. Practic, ieşeanul ar fi obligat să suporte tratamentul din banii său, în condiţiile în care necesarul lunar ar fi de aproximativ 7.000 de lei.

V.O. s-a adresat Curţii de Apel, chemând în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR).

Toate cele patru instituţii au invocat în instanţă lipsa calităţii procesuale pasive. Cu alte cuvinte, niciuna nu avea în atribuţii să furnizeze medicamentul vital pentru V.O. Niciuna dintre instituţii nu a spus însă cine ar avea asemenea atribuţii.

Instanţa a acceptat excepţia invocată de Guvern şi ANMDMR, constatând că într-adevăr, acestea nu se ocupă direct cu întocmirea listei medicamentelor compensate. Aceasta este elaborată de către Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Ministerul a iniţiat procedurile de constituire a Comisiei pentru aprobarea decontării medicamentelor pentru indicaţiile terapeutice noi.

Aceste proceduri au fost iniţiate însă încă din 2018, fără ca respectiva comisie să fi intrat în funcţiune şi până azi. Argumentul procedurilor aflate în desfăşurare a fost invocat de minister într-un caz asemănător, despre care "Ziarul de Iaşi" a scris în iunie 2021. Cele 8 luni trecute de atunci nu au schimbat nimic.

În timpul procesului cu V.O., reprezentanţii Ministerului au invocat şi faptul că pentru Nivolumab nu ar fi posibilă extinderea indicaţiilor terapeutice, acesta fiind un argument suplimentar pentru interzicerea tratamentului cerut de ieşean.

Argumentul a fost respins de judecători, întrucât într-o acţiune care vizează emiterea unei ordonanţe preşedinţiale nu se judecă fondul problemei, ci numai aspectul său cel mai urgent.

"Acţiunea de faţă nu are ca obiect obligarea pârâtei la introducerea unor medicamente în Listă, ci obiectul litigiului îl constituie solicitarea reclamantului ca pârâţii să îi asigure, în regim de compensare de 100%, medicamentul recomandat de către medicul curant ca tratament cu imunoterapie, în urma epuizării resurselor terapeutice", au precizat magistraţii.

Ei au decis obligarea Ministerului şi CNAS să îi asigure lui V.O., în regim de compensare 100%, medicamentul solicitat. Sentinţa nu este totuşi definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. 

Comentarii