Un ieşean, primul parlamentar care a demisionat pentru a nu beneficia de pensie specială

marți, 24 noiembrie 2020, 02:58
3 MIN
 Un ieşean, primul parlamentar care a demisionat pentru a nu beneficia de pensie specială

Aseară, parlamentarii USR au anunţat că îşI vor da demisia din Parlament în bloc, astăzi, pentru a nu beneficia de pensie specială de parlamentar

“Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă. Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru”, a spus liderul Dan Barna într-o declaraţie preluată de Hotnews. La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că va face acest lucru în ultima zi de mandat, scopul fiind acelaşI, de a arăta că nu doreşte pensie specială. "Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială!”, a scris el pe pagina personală de Facebook. Declaraţia sa a fost urmată de una similară a liderului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis.

Gestul parlamentarilor USR si al celor doi din PSD, făcut în campanie electorală, reprezintă singura soluţie pe care un parlamentar o poate uzita pentru a nu beneficia de pensia specială, daca se afla la primul mandat. Legea care prevede acordarea pensiilor pentru parlamentari, iniţiată de altfel de PSD, în timpul guvernării Ponta, vorbeşte de mandat complet la stabilirea pensiei, ori demisia din funcţie înseamnă că mandatul nu este complet, prin urmare nu poate fi luat în considerare la calculul pensiei. Pentru cei care au mai multe mandate, sau un mandat si alte fractiuni de mandat, pensia se calculeaza proportional cu numarul de luni de exercitare a functiei. Aceasta prevedere l-a determinat la liderul PNL Ludovic Orban sa acuze de ipocrizie pe parlamentarii care si-au anuntat demisia, unii dintre acestia (Marcel Ciolacu, de exemplu), nefiind la primul mandat.Altii, care sunt la primul mandat, sunt pe liste la actualele alegeri, iar in eventualitatea in care vor fi alesi, numarul de luni de activitate va depasi un mandat, ceea ce ii va face eligibili pentru pensie speciala.

De menţionat că primul parlamentar care şi-a dat demisia invocând acest motiv este un ieşean. În 2016, Viorel Blăjuţ, pe atunci parlamentar independent, aflat la primul mandat, şi-a dat demisia în ultima şedinţă în plen a Parlamanetului. “Astăzi, 28 noiembrie 2016, mi-am prezentat demisia din Camera Deputaților, cu scopul de a nu beneficia, după cum promisesem încă de anul trecut, de pensia specială pentru aleși. Potrivit legii, singura soluție de a nu mai primi această pensie era să plec din Parlament înainte de data de 19 decembrie, când se finalizează de drept mandatul. Vreau să precizez foarte clar că nu am recurs la acest gest radical pentru a atrage voturile electoratului, întrucât nu voi participa la alegerile parlamentare.”, a spus el atunci.

Vezi AICI

Comentarii