Un premier după chipul şi asemănarea noastră

joi, 25 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 Un premier după chipul şi asemănarea noastră

Pentru alegătorii disciplinaţi ai PSD, adică pentru majoritatea celor care votează la parlamentare, Cabinetul Dăncilă va rămâne un reper de bunăstare şi cântec popular de voie bună. Aşa cum azi poporul e nostalgic după Guvernul Tăriceanu – cel care a falimentat România înainte de criză -, aşa o să i se ducă dorul şi Vioricăi Dăncilă.

Principalul argument al celor care cauţionează decizia lui Iohannis de a mai da o şansă PSD e şi cel mai prost cu putinţă. Carevasăzică, Viorica Dăncilă e ştearsă şi incompetentă, iar electoratul PSD trăieşte o mare deziluzie. Cabinetul Dăncilă va fi slab, guvernarea se va dovedi un dezastru, aşa că românii nu vor mai pune în veci ştampila pe trandafiri. Ei bine, va fi exact pe dos. De la Petre Roman încoace, FSN (actualul PSD) nu a mai dat un şef al Guvernului cu un potenţial atât de mare de magnetizare a maselor. De fapt, Viorica Dăncilă e primul premier social-democrat după chipul şi asemănarea votantului PSD. Femeie, vârstă mijlocie, născută într-un oraş mic de provincie, studii tehnice într-un centru universitar de rang 2 (Ploieşti), a lucrat în învăţământ, a intrat în politică, s-a lipit de cine trebuie, a prins post mare la oraş (Bruxelles). Foloseşte un limbaj de lemn, adoră hainele cu motive tradiţionale româneşti, petrece ore întregi la coafor, aduce cu o cântăreaţă de muzică populară. E femeia care la piaţă îi înjură pe americani că s-a scumpit legătura de mărar, iar celelalte doamne de se plimbă printre tarabe o aprobă virulent: “Să-l … inteligibil … de Soros ”.  De precizat că necunoaşterea limbii engleze e o garanţie în plus că Viorica nu e vândută intereselor străine.

Un amic era să se sufoce de râs, cât pe ce să chemăm Salvarea, când a văzut celebrul interviu de pe Youtube cu Petre Daea, de pe vremea când era ministru în Cabinetul Năstase. “Nu se poate! E aranjat! Nu se poate!”, spunea printre sughiţuri şi cu lacrimi în ochi. Aşa, şi? În toate sondajele de astăzi Daea apare în top trei cei mai iubiţi miniştri. Orice Guvern PSD – şi vor mai fi câteva – începe cu protofoliul de la Agricultură acontat. Poporul pesedist îl adoră, opoziţia îl îndrăgeşte pentru candoarea cu care spune bazaconii. O altă ţa..ă (ţarină?), Gabriela Firea, e cel mai simpatizat politician român, umăr la umăr în sondaje cu preşedintele Iohannis. În trei-patru luni, Viorica Dăncilă va fi şi ea acolo sus, cu procente de încredere peste Cioloş, Orban sau Barna. Nici nu trebuie să zică sau să facă ceva. De zis vor zice Antena 3 şi România TV, de făcut vor face miniştrii şi secretarii de stat teleghidaţi din biroul lui Dragnea. Şi liderul PSD va fi suficient de înţelept să împartă creşterea economică – plus împrumuturi de la generaţiile viitoare – la categoriile sociale care votează partidul.

“Bun, dar nehotărâţii vor avea de suferit de pe urma guvernării şi în 2020 vor ieşi să voteze împotriva PSD.” Poveşti. Până în 2020, Daddy mai schimbă două-trei guverne aşa că “suferinzii” n-o să-şi mai amintească de Dăncilă. E chiar de aşteptat ca anul viitor, cu câteva luni înainte de prezidenţiale, Dragnea să-i pună lui Iohannis Guvernul în braţe: “Ia-l şi decontează!”. În toate cazurile, pentru alegătorii disciplinaţi ai PSD, adică pentru majoritatea celor care votează la parlamentare, Cabinetul Dăncilă va rămâne un reper de bunăstare şi cântec popular de voie bună. Aşa cum azi poporul e nostalgic după Guvernul Tăriceanu – cel care a falimentat România înainte de criză -, aşa o să i se ducă dorul şi Vioricăi Dăncilă.

Comentarii