Un robot care taie cu raze gama excrescenţele de pe creier lucrează la foc automat la Neuro

vineri, 26 august 2022, 01:50
3 MIN
 Un robot care taie cu raze gama excrescenţele de pe creier lucrează la foc automat la Neuro

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost inaugurat oficial joi, 25 august, Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife. La eveniment a participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, alături de Therese Hyden, ambasadorul Suediei în România, Horia Pleş, preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie, Mihai Chirica, primarul Iaşului, precum şi alte autorităţi locale.

 

 

După intervenţie, pacientul pleacă acasă în aceeaşi zi

 

În deschiderea evenimentului, managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva, a prezentat în ce constă metoda de tratament. „Este un tratament revoluţionar care, pentru pacienţi, poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte. Este una dintre cele mai eficiente metode în îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni ale creierului, practic toate leziunile care apar la nivelul creierului pot fi tratate cu acest tip de terapie. Nu este un panaceu universal, nu este de primă intenţie în cazul unei leziuni a creierului, dar este un suport excepţional care dă siguranţă pacientului şi medicului. Este un tratament nedureros, ghidat de computer, care furnizează radiaţii foarte concentrate tumorilor sau altor leziuni din creier”, a explicat managerul unităţii medicale. Acesta a mai precizat că la nivelul întregii ţări ar putea fi trataţi anual aproximativ 7.600 de pacienţi cu ajutorul acestui tip de radioterapie. „În centrul de la Bucureşti, unde colegii noştri utilizează de aproape 10 ani această tehnologie, sunt trataţi în jur de 500 de pacienţi pe an. Noi ne-am propus ca la maximul  e utilizare a tehnologiei să reuşim să tratăm aproximativ 1.000 de pacienţi pe an. Cu ajutorul Gamma Knife, pacienţii se vor întoarce acasă imediat după intervenţie, în aceeaşi zi”, a completat dr. Lucian Eva.

 

Ce spun primii doi pacienţi: „acum sunt un alt om”

 

Primii doi pacienţi care au beneficiat de această terapie au povestit cum au ajuns la spital şi care a fost experienţa prin care au trecut. Primul pacient care a beneficiat de o astfel de intervenţie este un bărbat de 50 de ani, care a fost diagnosticat cu meningiom. „Ni s-a explicat în ce constă această nouă tehnologie, am încercat din prima, am avut încredere, iar Dumnezeu face minuni prin doctori. Imediat după a doua şedinţă mi-a revenit vederea la normal, sunt acum normal, văd la fel de bine ca înainte”, a povestit bărbatul în vârstă de 50 de ani. La rândul său, o altă pacientă care a fost printre primii care au beneficiat de această intervenţie, în vârstă de 62 de ani, a spus că acum se simte mai tânără cu 20 de ani. „Nu puteam merge, nu aveam control, mă ţineam de soţul meu şi mă loveam de crengi, de garduri, pe oriunde mergeam. Am crezut că este sfârşitul, dar apoi viaţa mea s-a schimbat, am început să merg. Nu mai puteam să citesc, dar acum am început să citesc, sunt alt om”, a povestit pacienta.

 

„Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori în spitale”

 

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că într-o unitate medicală este important să existe un comportament uman faţă de pacienţi. „Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public de sănătate este afectată de faptul că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant, pe când ei au nevoie de foarte multă atenţie de empatie, grijă. Intervenţia celor doi pacienţi certifică aceast sentiment pe care l-am avut de când am intrat în spital, că este un spital dedicat pacienţilor şi nevoilor lor”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Comentarii