Unde vă doare de oricare sărbătoare?

luni, 08 octombrie 2018, 11:50
3 MIN
 Unde vă doare de oricare sărbătoare?

* Azi a început săptămâna festivă care se va isprăvi, în trombă, cu sărbătoarea Sfintei Parascheva: o săptămână de foc (inclusiv de artificii) pentru ieşeni – şi pentru zecile de mii de pelerini din întreaga ţară. În ce relaţii vă aflaţi cu asemenea sărbători de oraşe? Vă încântă, datorită semnificaţiei spirituale şi animaţiei, vă cam enervează, fiindcă se aglomerează şi se circulă ca o altă aia, ori vă lasă rece, deşi temperaturile vor fi blânde pentru acest interval de prognoză? Un test tematic, în cele ce urmează:

1) În principiu, cam ce ar însemna o sărbătoare de localitate?

a) Că localitatea aia împlineşte nişte ani sau că e onomastica ei – cum ar veni la Constanţa, de Sfinţii Constantin şi Elena, la Gheorghe Gheorghiu Dej sau la Oraş Petru Groza / b) Că autorităţile locale trebuie să dea de băut, să facă o cinste mare şi la propriu, nu doar la (rareori) figurat / c) Că se sărbătoreşte localitatea, logic!

2) De obicei, cam ce se face când o localitate este sărbătorită?

a) Se organizează evenimente, simpozioane, mese rotunde, focuri de artificii, chestii dintr-astea, pe înţelesul localnicilor / b) Se organizează evenimente, în special mese pline cu tulburel şi vin, chestii dintr-astea, pe înţelesul localnicilor / c) Se organizează evenimente, dar mai multe nu ştiu să vă spun, că eu îs din altă localitate.

3) Când e o aşa sărbătoare de localitate cam care sunt principalele atracţii?

a) Înghesuiala de la târgul de pielărie, artificiile şi numeroase alte activităţi specifice / b) Înghesuiala de la târgul de pilelărie, la grătare şi băuturi diverse, de sezon, precum şi alte activităţi specifice / c) Cozile de la administraţia financiară şi de la magazinele cu promoţii la tigăi.

4) Dacă participaţi la o asemenea sărbătoare, dar e rece şi plouă, ce faceţi?

a) De obicei, în sediul Primăriei sau în sălile în care se organizează simpozioanele şi mesele rotunde, e cald şi nu plouă / b) De obicei, în sălile sau separeurile în care se organizează mesele pline, e cald (mai puţin prin frapiere) şi nu plouă / c) De obicei, mă udă ploaia şi mă prinde frigul, aşadar răcesc şi îmi curge nasul.

5) Care ar fi cea mai bună perioadă pentru a sărbători o localitate?

a) Când localitatea respectivă împlineşte ani sau, cum am mai zis, e onomastica sa / b) Pe la jumătatea lui octombrie, când deja a ieşit vinul şi e mai ieftin, fiindcă oamenii nu mai vor pâine şi circ fără niţică udătură / c) Când e campanie electorală, că atunci se îmbină utilul cu inutilul.

* E săptămâna festivă, deci nu vă batem la cap cu rezultatele testelor, că doar nu-s teste de glicemie sau urină. Vă urăm să profitaţi de sărbători şi, dacă vă cumpăraţi geacă ori căciulă din piele, de la târg, să nu vă iasă culoarea la prima ploaie!

Comentarii