Vânzarea unei râpe ca fiind teren plan a adus coşmarul în viaţa a trei familii de ieşeni. Totul a început în 2008. Coşmarul continuă

joi, 23 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Vânzarea unei râpe ca fiind teren plan a adus coşmarul în viaţa a trei familii de ieşeni. Totul a început în 2008. Coşmarul continuă

Un ieşean a încercat să scape de o datorie, vânzându-şi casa înainte să o facă executorul judecătoresc. A reuşit să scape de răspunderea penală pentru fapta comisă, întrucât aceasta s-a prescris chiar înainte ca dosarul să ajungă în instanţă.

 

Constantin Ursu i-a vândut în 2008 Caliopei H. un teren, înşelând-o însă în privinţa amplasamentului. Femeia crezuse că a cumpărat un teren plan, când de fapt era vorba de o râpă: un teren amplasat pe un deal. Contractul de vânzare-cumpărare a fost anulat în 2014 în instanţă, Ursu fiind obligat să returneze 94.300 euro. Cum femeia nu şi-a primit banii înapoi, s-a adresat unui executor judecătoresc, fiind demarate procedurile de executare silită, vizată fiind o casă bătrânească pe care Ursu o deţinea în Iaşi, în zona străzii Eternitatea.

Ursu cumpărase casa în septembrie 2012, dar nu pentru mult timp. În ianuarie 2013, a încheiat cu cumnata sa un antecontract de vânzare-cumpărare. Cumnata a plătit 30.000 lei, urmând ca până pe 21 septembrie 2014 să mai achite 100.000 lei. Pe 1 august 2014, Ursu a aflat însă de executarea silită îndreptată împotriva sa, aşa că a accelerat vânzarea. După doar trei zile, casa era vândută, iar executorul nu mai avea ce să scoată la licitaţie. Caliopia H. a depus o plângere penală împotriva lui Ursu, urmarea fiind un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor.

Nici cumpărătorii nu s-au bucurat de casa abia achiziţionată. Domiciliată în Iaşi, cumnata lui Ursu voia să se mute cu soţul şi serviciul în Iaşi. Casa era dărăpănată, fiind necesare investiţii pentru a deveni locuibilă. Soţii V. au început să lucreze, dar la scurt timp au aflat de încurcăturile juridice. Până la urmă, la Iaşi s-a mutat doar cumnata, cu copiii. Relaţiile cu Ursu s-au răcit, întrucât acesta încasase banii fără a pomeni de problemele juridice ale casei. În cele din urmă, cumnata a cedat casa către bunicul său, recuperându-şi astfel banii cheltuiţi. Bătrânul a murit după doi ani, iar casa a revenit, prin moştenire, cumnatei lui Ursu şi soţiei acestuia.

În 2020, dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie a ajuns în sfârşit în instanţă. Era însă prea târziu. În faţa judecătorilor, Ursu a afirmat că nu ştiuse de demararea procedurilor de executare silită, fiind pură coincidenţă faptul că îşi vânduse casa. Nu a fost crezut de judecători, care l-au găit vinovat de acuzaţiile aduse de procurori. Doar că pentru infracţiunea comisă, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 3 ani sau amendă, termenul de prescripţie fiind de 5 ani. La începutul lui august 2019, acest termen se împlinise, iar judecătorii nu au putut decât să dispună încetarea procesului penal. Caliopia H. va avea doar satifacţia faptului că a reuşit, în iunie 2021, să-şi recupereze banii cheltuiţi degeaba pe un teren pe care nu l-a putut folosi. Sentinţa nu este definitivă, dosarul intrând ieri pe rolul Curţii de Apel. 

 

 

Comentarii