Viață de la zero: moldovencele evacuate din Gaza, în fața unui război pentru supraviețuire

miercuri, 13 martie 2024, 09:38
1 MIN
 Viață de la zero: moldovencele evacuate din Gaza, în fața unui război pentru supraviețuire

În luna decembrie 2023 a fost finalizată o operațiune dificilă și periculoasă de evacuare a cetățenilor Republicii Moldova prinși în capcana de foc din Fâșia Gaza. Astfel, zece familii numeroase, în total  30 adulți și 26 de copii minori, s-au întors la locul lor de baștină, cu speranța că „acasă te ajută și pereții”, arată o investigație realizată de jurnaliștii Anticorupție.md.

Aici s-au pomenit însă în fața unui alt război, de supraviețuire, pentru că mulți dintre ei nu au o locuință, iar lipsa banilor îi determină să ducă un trai la limita existenței. Doar două familii au primit până-n prezent plăți unice pentru copiii minori, în valoare de 4.000 de lei, restul bat de aproape patru luni pragurile instituțiilor publice, dar fără niciun rezultat.

În timp ce unii experți susțin că această categorie de persoane are nevoie de o abordare specială  și un suport suplimentar pentru reintegrare, autoritățile nu văd vreo lacună în cadrul legislativ și menționează că problemele în accesarea serviciilor sociale apar mai mult din cauza că este vorba despre o situație mai rar întâlnită de către asistenți.

Mai mult, pe mediaquality

Comentarii