VIDEO: La un pas de tragedie: Un şofer beat criţă, la volanul unui cap de TIR, a făcut prăpăd într-o parcare

miercuri, 21 noiembrie 2018, 02:49
5 MIN

Alcoolul la volan face ravagii printre şoferii din Iaşi, în lipsa unei strategii de controale pe acest flagel, la nivelul Serviciului Rutier Iaşi. Un individ beat criţă a făcut prăpăd într-o parcare din Zona Industrială, în prima parte a zilei de ieri.

Bărbatul se afla la volanul unui cap de TIR circulând cu viteză, a pus la pământ un copac, a sărit la propriu trotuarul şi a intrat într-o parcare plină cu autoturisme. Poliţiştii se întrebau ieri ce pagube ar fi fost în cazul în care TIR-ul avea remorcă.

Zece oameni, proprietarii maşinilor lovite, şi-au pus mâinile în cap atunci când au auzit că TIR-ul are RCA la cea mai ieftină firmă de asigurări. Cel puţin trei maşini au daună totală. Jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi au făcut rost în exclusivitate de imagini care surprind cum a făcut prăpăd camionul în parcarea de la firma Conex Distribution.

Ieri, în jurul orei 11.30, Doru Gabriel Bîrjoveanu, în vârstă de 40 de ani, din Focuri, se afla la volanul unui cap tractor, circulând dinspre Baza 3 către Tomeşti. Bărbatul era beat criţă, poliţiştii urmând să stabilească în ce moment al zilei apucase acesta să consume alcool.

Din imaginile obţinute de către jurnaliştii Ziarului de Iaşi de la o cameră care aparţine firmei Conex Distribution, se poate vedea că, în momentul în care şoferul TIR-ului cu număr de înmatriculare IS 87 ADC ajunge în zona fostei fabrici de ulei Unirea, individul circula cu viteză şi a tras de volan spre dreapta.

Capul tractor a urcat fulgerător bordura trotuarului, a pus la pământ un copac, şi a intrat violent în cârdul de maşini parcate în faţa firmei Conex. Bârjoveanu a coborât cu greutate din maşină, apoi a fost luat de către poliţişti şi transportat la Biroul Rutier pentru declaraţii.

La testare, individului i-a reieşit o concentraţie de alcool de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Înainte să fie dus la spital pentru a i se preleva probe biologice de sânge, jurnaliştii Ziarului de Iaşi l-au întrebat de ce era băut ziua în amiaza mare, iar acesta a răspuns trivial.

Ieri la amiază, poliţiştii Biroului Rutier Iaşi se pregăteau să-l reţină pentru 24 de ore pentru infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului.

Asigurarea RCA a TIR-ului nu este văzută cu ochi buni de proprietarii păgubiţi

Poliţiştii spuneai ieri că valoarea aproximativă a prejudiciului rezultat în urma accidentului a ar fi la aproximativ 100.000 de euro. Ieri, imediat după producerea accidentului, printre angajaţii firmei s-a răspândit vestea şi au început să iasă îngrijoraţi în parcare, fiecare cu speranţa că poate maşina lui nu se află printre cele lovite.

Cea mai avariată maşină a fost prima care “i-a stat în cale“ lui Bârjoveanu: un Citroen care a fost făcut “varză“ în partea din spate.

“Bine că a rămas motorul întreg“, a spus cu ironie proprietarul maşinii. La fel de “şifonate“ au fost şi un Volkswagen negru, un Renault, o Skoda, un Opel şi un alt Volkswagen la o distanţă semnificativă. Ieri la amiază, proprietarii maşinilor distruse au dat şi ei declaraţii la Poliţie, apoi au fost trimişi la firma asiguratoare aparţinând proprietarului de TIR.

Când au auzit la ce firmă era asigurat autovehiculul, proprietarii şi-au pus mâinile în cap. “Este cea mai ieftină firmă de asigurări. Oare au filială la noi în oraş?“, se întreba o femeie. În privinţa daunelor, firma de asigurări va despăgubi proprietarii maşinilor avariate, urmând ca ulterior să îşi recupereze banii de la şofer.

Şofatul cu alcool în vene, un fenomen scăpat de sub control

În Iaşi, alcoolul la volan constituie un flagel greu de stăpânit, şi asta din cauza lipsei de interes ale autorităţilor. Educaţia rutieră a tinerilor este un domeniu în care instituţiile evită să se implice, iar poliţiştii de la prevenire şi ONG-urile nu fac faţă.

De altfel, chiar dacă în urma controalelor puternice pe alcool care au avut loc vara trecută unde s-au prins chiar şi într-o singură noapte 30 de şoferi băuţi, reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că numărul de controale este decis de numărul de accidente şi victime.

La ultima întâlnire a Comitetului Consultativ de Siguranţă Rutieră, reprezentaţii Asociaţiei pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet“ au cerut suplimentarea numărului de razii cu efective mari, pe străzile din Iaşi, pentru depistarea şoferilor care au consumat alcool.

Şeful Serviciului Rutier a replicat că el este obligat să facă razii în funcţie de statistică. “Statistica arată că cele mai multe accidente au loc din cauza vitezei, şi aici acţionăm.De asemenea, pe timpul nopţii nu putem face prea multe controale deoarece datele arată că accidentele se produc într-un alt interval de timp“, a spus atunci comisarul şef Mihai Şoric.

Închisoare cu executare pentru şoferul cu 2,5 la mie

În acest an, poliţiştii Biroului Rutier Iaşi au obţinut şi o reuşită: aceştia i-au făcut rost de o sentinţă cu închisoare cu executare ieşeanului prins cu cea mai mare alcoolemie la volan din ultimii ani.

Florin Tudor Florescu, individul care a fost prins în decembrie 2017 la volanul unei maşini furate dintr-o spălătorie, cu o alcoolemie de 2,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare cu executare.

Faptul a avut loc la începutul lunii decembrie atunci când Florescu, angajat al unei spălătorii din Canta, a furat un Renault Kadjar şi a ieşit la o plimbare cu rudele unor colegi de serviciu, până pe Bucium şi înapoi.

Acesta nu avea nici permis de conducere. La întoarcerea de pe Bucium, Florescu a fost pe punctul de a lovi alte maşini, iar şoferii din trafic au sunat la Poliţie. Un echipaj de poliţişti de la Biroul Rutier Iaşi l-a oprit pe individ în zona Splai Bahlui, după ce a trecut cu viteză prin intersecţia din Podu Roş.

 

Comentarii