VIDEO Plimbare prin catacombele de sub Mitropolie. Alei sinistre, săpate în piatră

sâmbătă, 21 octombrie 2023, 15:16
2 MIN
 VIDEO Plimbare prin catacombele de sub Mitropolie. Alei sinistre, săpate în piatră

Jurnalistul Pavel Lucescu a făcut o incursiune prin rețeaua de tuneluri  strâmte și adânci care sunt sub Catedrala mitropolitană.

”Știați că sub Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo pe unde trec ”teroriștii” lui CTP să ”pupe moaștele” Cuvioasei Paracheva, există un soi de catacombe la câțiva metri adâncime, care o înconjoară și care dau într-un Baptisteriu, adică un loc unde se oficiază botezuri? 
Nu știați, probabil. Dar acum o să și circulați prin ele cu ajutorul filmulețului de mai sus”, a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Muzeul Mitropolitan, inaugurat în anul 2016, a fost organizat în cadrul unui proiect amplu prin care s-au restaurat mai multe monumente din zona Ansamblului Mitropolitan, şi are ca trăsădură distinctă a spaţiului, după cum explică reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, autonomia sălilor, care comunică prin culoare. Expoziţia de bază a muzeului este organizată tematic în cele şase săli care există.

Sala Sinaxar este chiar sub esplanada Catedralei Mitropolitane şi îşi trage denumirea din expoziţia de bază şi tema alocată acestui spaţiu – Sinaxarul ortodox, care cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinţilor şi al praznicelor din anul bisericesc.

În sala Eclesia, localizată sub Catedrala Mitropolitană, este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutaţi de Biserică este înfăţişat prin prezentarea tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfinţitoare asupra omului şi creaţiei“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei.

În muzeu putem găsi şi „Calea Crucii“, amplasată în culoarul  subteran din perimetrul catedralei, care oferă, conform organizatorilor, o perspectivă inedită asupra zonei de fundare a construcţiei şi care prilejuieşte o incursiune în timp prin observarea unor exponate compatibile spaţiului şi microclimatului – petre şi monumente funerare, clopote de biserică, toace şi tochiţe metalice sau troice. În sala Istoria duhovnicească a Moldovei sunt expuse hărţile istorice ale Moldovei de-a lungul a şase secole, de la recunoaşterea Mitropoliei Moldovei. Mai multe detalii, AICI

Comentarii