Volodimir Zelenski a fost dus la Washington cu o aeronavă militară

miercuri, 21 decembrie 2022, 16:27
2 MIN
 Volodimir Zelenski a fost dus la Washington cu o aeronavă militară

O aeronavă militară americană a fost „implicată” în aducerea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, la Washington, relatează CNN, care citează un oficial american, fără a detalia ce înseamnă această „implicare”

Preşedintele Joe Biden i-a adresat lui Zelenski invitaţia de a veni la Washington, iar acesta a acceptat-o în urmă cu o săptămână, potrivit CNN. Imediat, cele două părţi au început să facă aranjamentele de securitate necesare, iar SUA au fost "puternic implicate" pentru a-l aduce pe liderul de la Kiev din Ucraina la Washington şi înapoi în Ucraina, în prima sa deplasare în străinătate de la începutul invaziei ruseşti

"El (Volodimir Zelenski – n.r.) a fost cel căruia i-a revenit să ia această decizie", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei Biden. "El a ajuns la concluzia că acei parametri de securitate de care avea nevoie erau îndepliniţi. Noi am fost de acord cu acest lucru şi, prin urmare, executăm în consecinţă", a declarat sursa CNN.

Zelenski intenţionează să părăsească Washingtonul imediat după discursul său în faţa Congresului american, care ar urma să aibă loc la ora locală 19.30 (joi, 0.30, ora României). Zelenski a călătorit din Ucraina în Polonia cu trenul, iar de acolo a luat avionul spre Statele Unite.

O înregistrare video realizată de TVN, post afiliat CNN în Polonia, surprinde momentul în care Zelenski a ajuns cu trenul la Przemysl, în apropiere de graniţa Poloniei cu Ucraina. Data filmării este 21 decembrie, dar nu oferă o altă indicaţie de timp. Zelenski este văzut apoi într-un vehicul 4×4 alb care aşteaptă să plece într-un convoi. Potrivit TVN, Zelenski a zburat apoi de pe aeroportul din Rzeszow către Washington. Zelenski a fost văzut împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink.

 

Comentarii