Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, îndeamnă la consolidarea sancţiunilor impuse Rusiei

miercuri, 24 aprilie 2019, 19:45
2 MIN
 Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, îndeamnă la consolidarea sancţiunilor impuse Rusiei

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Occidentul să consolideze sancţiunile impuse Moscovei, care a decis să simplifice acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează AFP.

”Ucraina contează pe susţinerea comunităţii internaţionale şi pe consolidarea presiunii diplomatice şi a sancţiunilor impuse Rusiei”, a declarat, într-un comunicat, echipa lui Zelenski, un umorist novice în plitică dar care a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu peste 73% din voturile exprimate. Această decizie ”este o nouă confirmare a adevăratului rol al Rusiei ca stat agresor, care poartă un război împotriva Ucrainei”, se arată în continuare în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a simplicat miercuri, prin decret, acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste ucrainene, care vor putea de-acum să primească un paşaport rus ”în trei luni” de la cerere. Această decizie este considerată de mulţi observatori de la Kiev drept o tentativă a Moscovei de a ”testa rezistenţa” lui Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, care vă pleca din post după învestirea succesorului său, la începutul lui iunie, a îndemnat, la rândul său, la consolidarea sancţiunilor impuse Moscovei. Poroşenko a denunţat, într-o declaraţie video, ”un amestec rus fără precedent” şi o ”încălcare brutală a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”. ”Este o tentativă de a justifica şi legitima prezenţa militară rusă” în teritoriile ucrainene separatiste, a adăugat el.

SFÂRŞITUL RĂZBOIULUI ŞI OCUPAŢIEI

Zelenski a declarat miercuri că prioritatea sa, în calitate de şef de stat, va fi ”să pună capăt războiului şi ocupaţiei”, relatează Reuters. Decizia Moscovei arată că Rusia este ”o putere ocupantă”, a apreciat el. Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, a denunţat Zelenski, care s-a angajat să facă totul pentru a-i apăra pe cetăţenii ucraineni şi a anunţat că va face acest lucru cu ajutorul comunităţii internaţionale.

Regiunile Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul separatiştilor proruşi, şi-au proclamat independenţa în 2014, iar Moscova le-a susţinut militar şi financiar, acuză Kievul şi Occidentul, acuzaţii dezminţite de Moscova. Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea. Accesul la preşedinţia ucraineană a acestui umorist în vârstă de 41 de ani, fără experienţă politică, deschide o perioadă de incertitudine în această ţară, care se confruntă cu o rebeliune prorusă în Donbas (est) şi care a vrut, alegându-l, să-şi marcheze sfidarea faţă de clasa politică tradiţională.

Comentarii