Nici o veste buna pentru economia Iasului

miercuri, 13 aprilie 2011, 17:54
3 MIN
 Nici o veste buna pentru economia Iasului

Cifrele Institutului National de Statistica sint necrutatoare. In 2009, PIB al judetului a scazut cu 10,8%, iar in 2010 cu alte 3,6 procente, Iasul ocupind locul opt in topul celor mai afectate judete de criza economica. Prin comparatie, Argesul si Clujul (sa le spunem Dacia si Nokia?) au inregistrat cresteri ale PIB in ultimii doi ani. Mai ingrijorator este insa un alt clasament, cel al evolutiei productiei industriale in 2010. Daca la nivel national valoarea adaugata generata de sectorul industrial a consemnat o crestere semnificativa pentru o perioada de recesiune (plus 5,1%), Iasul a facut din nou nota discordanta: minus 5,3%. Si asta in contextul in care majoritatea judetelor tarii au inregistrat cresteri de doua cifre pe acest segment.

Intre timp, incapabila sa atraga investitii private, administratia locala ameteste putinii bani obtinuti prin proiecte europene. Dupa ce pista de biciclete si-a schimbat traseul dinspre Copou spre Podu Ros, o alta investitie din proiectul Civitas a fost inmormintata de "expertii" Primariei. Este vorba de sistemul de ticketing, care presupunea instalarea de compostoare automate de bilete si montarea unor panouri de informare in timp real in sistemul de transport in comun. Municipalitatea a anuntat saptamina trecuta ca renunta la investitie din cauza numeroaselor  contestatii aparute la atribuirea contractului. Cum Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a dat cistig de cauza firmelor care s-au plins de atribuirea contractelor (actiunea "de atribuire" se desfasoara de ani de zile), este evident ca Primaria nu are nici o scuza. De bine, de rau, nu l-am auzit si de aceasta data pe primar invocind "blocada portocalie". Ar fi fost culmea sa aflam ca Boc nu vrea compostoare automate la RATP Iasi.

Dar poate cea mai elocventa dovada a lipsei de viziune a actualei administratii este Centrul Expozitional Moldova. Inaugurata saptamina trecuta (la 8 ani de la demararea proiectului!!!), cladirea nu si-a gasit inca o destinatie. Seful CJ, Constantin Simirad si viceprimarul Romeo Olteanu – Gheorghe Nichita nu a participat la taierea panglicii – se intrebau stupefiati: "Da’ noi cu ditamai camara asta ce sa facem?". N-au spus-o chiar asa, dar pe aproape. Sa mentionam doar ca pe actuala lista de investitii din fonduri europene a Primariei se regaseste si un centru tehnologic pentru care deunazi s-au demarat licitatiile. Se iluzioneaza cineva ca municipalitatea a luat legatura cu posibili investitori, universitati sau centre de cercetare astfel incit, la finalizarea constructiei (peste alti 8 ani?), cele patru corpuri de cladire sa nu se alature Centrului Expozitional pe lista de "muzee"?

Din pacate, alternativa este la fel de proasta. In trei ani de mandat, parlamentarii PDL nu au gindit nici un proiect care sa aduca plus valoare economiei locale, in conditiile in care au avut, cel putin teoretic, visteria tarii la dispozitie. S-au multumit cu sume derizorii pentru bisericile din colegiu, semn ca doar pe ajutorul divin mai mizeaza in 2012. Singura idee "proaspata", cu impact economic, venita dinspre PDL dateaza din campania electorala din 2008. Atunci, Nicusor Paduraru promitea realizarea unei zone de tranzit si logistica Cristesti – Jijia. Acum, nu-si mai aminteste. Liberalii nici nu merita amestecati in aceasta poveste, pentru ca au devenit de mult timp un simplu apendice al administratiei pesediste.

Singura veste buna pentru economia Iasului vine, culmea, din partea lui Constantin Simirad. El a anuntat recent ca va candida in 2012 la aceeasi functie pentru care se va bate si Nichita. Daca fostul ambasador se tine de promisiune,  unul dintre cei doi va pleca in 2012.

Comentarii