Rascoala internautilor

joi, 18 mai 2006, 22:24
8 MIN
 Rascoala internautilor

„Mi se pare un lucru tipic romanesc. In loc sa ne ocupam de marii corupti, in loc sa incercam sa stavilim rata criminalitatii, noi ne legam de niste copii care isi scot de pe hub un film si o melodie. Pai, ce naiba? Ar insemna ca toti sintem o tara de infractori?“, scrie revoltat Mihai Andronache. Un alt cititor al editiei electronice pune o intrebare de baraj anchetatorilor. „Dar procurorii au si ei licenta? Pe cit punem pariu ca acasa au numai programe asa-zis „ilegale“ si nu e exclus sa aiba asa ceva si pe calculatoarele de la serviciu“, se intreaba retoric Marius. Mikki chiar a facut o propunere interesanta prin comentariul sau. „Eu stau si ma intreb, daca ar fi sa inceapa cu perchezitiile, sa inceapa de la cei mari, adica de la copii de politisti, de avocati! Si la urma la cei saraci care si-au facut o rata de citeva milioane si abia se chinuie sa o plateasca“, arata acesta ce eforturi fac unii pentru a avea un computer. „Ni se confisca toate micile bucurii interzise ale vietii – tigarile s-au scumpit si multi vor intra in sevraj in urmatoarele luni din cauza preturilor, loteria are pret prohibitiv si acolo cistiga doar statul cind vrea si cum vrea, masinile le vindem din cauza impozitelor si a taxelor aberante de tot felul, nu mai iesim la gratar din cauza aviarei si a garzii de mediu, ni se confisca si una din putinele cai adevarate si ieftine de acces la cultura – calculatorul. Sa puneti in vinzare mai multa funie si sapun, ca s-ar putea sa fie criza!“, spune dezamagit alt cititor online.
„Sint roman si am facturi mai mari decit venitul“
Multi cred ca utilizatorii de computere nu isi permit sa cumpere programe cu licenta pentru ca veniturile romanilor sint extrem de mici. „Nu suntem si asa destul de saraci! Lasati-ne macar filmele gratis, ca in rest aveti taxe pentru orice!“, pare a striga Van. „Mai avem putin si ajungem din nou la jocuri cu placi de jocuri, dischete, sau cum li se mai spunea… sega… nintendo… terminator“, face haz de necaz STR8. Un cititor din Tirgoviste, caruia si lui i-au trecut pragul politistii, cere anchetatorilor sa-si indrepte atentia catre prostitutie si traficanti de droguri. „Sint din Tirgoviste. Citesc cu stupoare articolul. Eu acum 3 ani am fost prins vinzind CD-uri (filme si mp3). Am platit la ORDA vreo 5 milioane, plus 5 milioane la politie. In fine, asta este, sa zicem ca am fraudat statul, asta e. Niste procurori si politai (militieni) de 3 lei. Sa prinda pestii si curvele si traficantii de droguri, nu oamenii care stau si chatuiesc pe web“, scrie Mihai. Prietenul unuia dintre cei care s-au trezit cu politia la usa s-a aratat resemnat in fata ofensivei anchetatorilor. „Unul dintre cei verificati este un prieten de-al meu si chiar i-a fost luat calculatorul. Ce sa mai zic…eu cred ca trec pe Linux“, scrie Gold. Un cititor, care s-a aratat a fi nemultumit de actiuni, ar vrea chiar sa se joace cu procurorul. „M-am descarcat cu comentariile, dar m-as descarca mai bine cu un Paintball, un Flashmob, ceva, la biroul lui Bulancea. Tare as pune de o mini-revolutie“. Citiva ieseni chiar s-au gindit ca ar fi un bun prilej de a-si face reclama la marfa. „Vind CD-uri cu muzica, programe, filme, si tot ce prind, ca sint roman si am facturi mai mari decit venitul“, pare a striga Lautaru.
Povestiri cu politisti si parole la Solitaire
Pe forum au fost postate chiar si intimplari hazlii cu politisti si cu programe piratate. „Acum doi ani m-a oprit un politist ca treceam strada „prin loc nepermis“. Si cind sa incheie procesul verbal sa imi dea amenda, la ocupatie ii spun ca sint in domeniu IT. S-a oprit atunci din scris si mi-a spus ca ar vrea si el pentru nevasta-sa un WinMentor spart, ca terminase contabilitatea si nu o angaja nimeni daca nu stia sa foloseasca aplicatia“. Cealalta povestire se refera nu la unul, ci la o sectie intreaga de politie. „Am conectat la internet o sectie de politie, citeva calculatoare fara licenta (office, antivirus, muzica). Primul gind al lor a fost huburile locale si download-ul. Dupa 10 minute ascultau muzica noua obtinuta prin share ilegal de soft si muzica fara licenta… Daca imi bate mie unul la usa, fac plingere la Tribunal pentru toate sectiile de politie si procuratura. Dupa ce platesc ei toate amenzile si infunda puscaria toti politistii si procurorii merg de bunavoie la pirnaie“, s-a dezlantuit Andrei. „Am in bloc 2 procurori si un sef la circulatie. Ma cheama sa le instalez Windows! Si is prosti si ma intreaba daca sint parole la Solitaire. Eu disper!!!“, spune si Blinky.
Scrisoare catre Basescu
Unul dintre cititorii revoltati a gasit o metoda originala de a-si exprima necazul, adresindu-se chiar presedintelui tarii. „Salut Base, vezi ca sunt un admirator de-al tau. Ascunde, frate, calculatoarele din Cotroceni si de la tine de acasa, vorbeste cu fetele tale sa ascunda si ele calculatoarele ca vin prostii astia de gabori sa va confiste calculatoarele ca nu aveti licente. Nu imi multumi pentru ajutor, dar poate dai si tu o lege prin care sa bagi la puscarie toti militienii, judecatorii si procurorii. Cu simpatie, al tau hacker Adriana Bombonel“
„Unde-i lege nu-i tocmeala!“
Citiva dintre cititorii editiei electronice a „Ziarului de Iasi“ sustin insa perchezitiile politistilor si sint de acord cu ideea ca totul costa. „Daca, sa zicem, esti medic stomatolog, iar eu sunt programator, si vin la tine sa-mi scoti o masea, o faci gratis? Ma pot bucura de munca ta gratis? Daca tu iei munca mea gratis, eu de ce sa nu am parte de tratament gratuit pentru afectiunea mea?“, se intreaba C.I. Altii cred ca anchetatorii doar isi fac datoria. „De asta sint platiti, si mi se pare corect sa stirpeasca pirateria. Dar, cum se intimpla de obicei in Romania, ne luam de toti marunteii, iar marii infractori zburda fericiti fara probleme“, scrie Cip. Un cititor a ales o expresie des intilnita la politisti. „Nu prea e de comentat aici: unde-i lege nu-i tocmeala, fratilor. In mod normal trebuie sa lucram legal cu totii“. „Cind mergi la magazin, ai 50.000 de lei si vrei sa cumperi mincare, iti iei piine, iaurt si 3 crenvursti. Nu-ti iei salam de Sibiu, niste caviar si alte chestii. Totul costa. N-ai bani, cumpara in limita posibilitatilor“, este de parere Pinguin. O parere care vrea sa impace si capra si varza da dreptate tuturor. „In primul rind, dau dreptate si celor care fac programe si isi cistiga salariul astfel, dar dau dreptate si celui care copie un film de pe net, film care nici macar in Statele Unite nu s-a lansat in cinematografe. Totul tine de statutul social pe care il avem“, spune G.D.
Cit costa programele cu licenta?
Programele cu licenta care se gasesc pe piata ieseana au preturi care dau fiori buzunarelor. De exemplu, un sistem de operare Windows XP Home Edition costa aproximativ 3,2 milioane de lei. Pachetul Office, cel cu ajutorul caruia se poate redacta un document word sau se construieste o baza de date, costa nu mai putin de 7,3 milioane de lei. Preturile pentru un antivirus cu licenta variaza intre 300.000 de lei si 2,5 milioane de lei. Programele profesionale, folosite de specialisti, fac gaura mare in bugetul celui care are nevoie de asa ceva. Programul Photoshop, de exemplu, se ridica la 31 de milioane de lei, iar un program Corel 12 costa 22 de milioane de lei. t
„Era nevoie mai intii de o campanie de informare a populatiei“
Parerile avocatilor cu privire la actiunea autoritatilor sint impartite. „Daca ar fi sa o luam la rece, in aceste conditii 90% din populatia Romaniei, inclusiv institutii ale statului sint infractori. Este insa absurd sa credem ca daca arestam 2 sau 3 persoane am stopat acest fenomen, la urma urmei este un fenomen in masa“, s-a aratat de parere avocatul Liviu Bran. Potrivit acestuia, principalele probleme sint legate de lipsa unei legislatii clare care sa sprijine actiunile politistilor. „Politistii se pot autosesiza in baza legii informatiei. Nu exista insa o lege clara care sa stabileasca cu exactitate in ce masura este afectata intimitatea persoanei care face parte dintr-o astfel de retea de internet. Nu ar fi trebuit sa se inceapa asemenea actiuni in lipsa unor legi clare. Sintem aici in faza de pionierat si prin urmare se savirsesc si anumite abuzuri“, a avertizat Liviu Bran. In plus, a mai aratat avocatul, inainte de a se trece la actiune ar fi fost importanta o campanie de informare a populatiei. „Ca idee, necunoasterea legii nu te absolva de vina. Cu toate acestea, ar fi trebuit condusa o campanie de mediatizare macar la nivelul scolilor, pentru ca adolescentii sint cei mai tentati. Aici politia ar fi trebuit sa colaboreze cu anumite ONG-uri. In Statele Unite, de exemplu, se merge pe ideea ca trebuie sa previi inainte sa prinzi“, a completat avocatul. Din punct de vedere legal, sustin alti avocati, este absolut normal ca, in baza unui mandat, politistii sa poata avea acces la informatiile detinute de fiecare dintre noi in calculator. „Exista aici un punct de vedere legal si unul moral, bineinteles. Atita timp insa cit exista un mandat de perchezitie dupa ce se constata infaptuirea unei infractiuni, actiunea politistilor este justificata“, a opinat avocata Maria Aldea. Am intrebat si un judecator in ce masura se pot emite mandate, chiar daca prin absurd acestea ar trebui sa fie intocmite pe numele a jumatate dintre locuitorii Iasului. „Teoretic, exista posibilitatea sa se ajunga la emiterea mandatelor pe banda rulanta. Eu cred ca aici este vorba doar de o politica a statului la sesizarea Uniunii Europene si e greu de anticipat ce amploare va lua“, a comentat fenomenul un judecator.
Procurorul „vinator“ si-a pus la calculator programe freeware
Procurorul Marius Bulancea, cel care se ocupa de infractiunile legate de proprietatea intelectuala, sustine ca va continua actiunile de combatere a pirateriei. „Am inteles ca au fost extrem de multe comentarii pe acest subiect. Asta inseamna ca lumea constientizeaza ca este vorba despre o incalcare a legii. Vom continua perchezitiile domiciliare si incercam sa diminuam acest fenomen. E normal ca lumea sa fie nemultumita, dar cu totii trebuie sa respectam legea“, ne-a declarat magistratul. Marius Bulancea spune ca aceste perchezitii sint legale, fiind aprobate de un judecator, si ca noua lege ii permite sa se autosesizeze in legatura cu astfel de infractiuni. In privinta intrebarilor cititorilor legate de programele pe care acesta le are instalate pe computer, Bulancea mentioneaza ca toate sint cu licenta sau sint freeware, adica nu sint sub protectia drepturilor de autor. „Chiar si ce am la «share» in retea sint programe freeware“, a declarat procurorul. Ofensiva procurorilor impotriva fenomenului pirateriei a inceput in toamna. Dar punerea in practica a actiunii a avut loc saptamina trecuta. Mai multi ieseni s-au trezit cu politistii la usa, fiind suspectati ca folosesc programe de computer fara licenta. Anchetatorii au sigiliat si ridicat aparatura, care va fi analizata la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA). Potrivit legii, acestia risca intre 1 si patru ani de inchisoare sau amenzi penale cuprinse intre 25 de milioane si 100 de milioane de lei. De asemenea, ei vor trebui sa plateasca despagubiri firmelor care detin drepturile de proprietate intelectuala asupra filmelor, programelor sau a jocurilor descoperite fara licenta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii