125 de studenţi ai Universităţii de Medicină Iaşi s-au oferit voluntari pentru „Linia I“

Aceştia, studenţi în ani terminali, vor fi convocaţi în spitale în funcţie de necesităţi.

joi, 26 martie 2020, 02:50
2 MIN
 125 de studenţi ai Universităţii de Medicină Iaşi s-au oferit voluntari pentru „Linia I“

Aproximativ 125 de studenţi din anii IV, V şi VI de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi s-au înscris ca voluntari pentru a ajuta personalul medical din spitalele din Iaşi dacă situaţia o va impune, aşteptând să fie convocaţi în linia I de luptă alături de medici şi de rezidenţi. Astfel, conform ordonanţei militare date marţi, „la nivelul fiecărui centru universitar din cadrul facultăţilor de medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă. 

Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale“. Inclusiv rectorul UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, i-a încurajat să se alăture personalului medical din spitale, acest gest fiind parte din menirea unui medic, care salvează vieţi. „Ştiu că astăzi vi se cere un efort supraomenesc, ştiu că vă este teamă pentru propria sănătate şi pentru cea a familiei şi prietenilor voştri. Vă mărturisesc un secret. Nu sunteţi singuri, tuturor ne este teamă. Dar mai presus de această frică este forţa pe care o simţim înăuntrul nostru şi care poartă un nume – datoria faţă de bolnav, faţă de cel în suferinţă“.

Studenţii spun că şi-au dorit să se alăture celor din spital, trecând dincolo de teama cu care se confruntă personalul medical, şi anume teama de a se infecta. Tinerii susţin însă că panica este mai periculoasă decât noul coronavirus. „Traversăm o perioadă grea, cu încercări pe care cu greu ni le-am fi putut imagina, tocmai de aceea consider că toţi trebuie să ne mobilizăm; noi, studenţii, prin a ajuta personalul medical, gestionându-ne resursele cu care am fost înzestraţi şi antrenaţi pe parcursul stagiilor din spitale, iar voi, stând acasă pentru a limita răspândirea virusului. Îmi doresc să reuşesc să ajut, pentru a reveni cât mai repede la normalitate, pentru a ne întoarce din nou pe străzi, liberi şi sănătoşi“, a precizat Andreea Hojbotă, studentă în anul V la Facultatea de Medicină, într-un material publicat pe site-ul universităţii. De asemenea, în acelaşi text, Theodor Pantilimonescu, student în acelaşi an, la aceeaşi facultate, a precizat că voluntariatul este o parte importantă din formarea unui medic.

„În momentul de faţă colaborăm cu autorităţile şi încercăm să ajutăm unde putem, este în derulare o procedură de înscriere pentru studenţii care doresc să se implice şi în spital dacă va fi nevoie. Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, este firesc să acţionăm ca o echipă şi cred că este important ca fiecare să contribuie în acest moment. Faptul că putem fi alături de cei care au nevoie ne responsabilizează şi ne oferă ocazia să aplicăm principiile şi valorile pe care ni le-au transmis profesorii noştri“, a declarat acesta. Reprezentantul studenţilor ATI, Eduard Alexandru Dumitraş, şi-a încurajat colegii să îşi păstreze calmul şi să devină suport moral pentru prieteni, familie şi pacienţi prin intermediul cunoştinţelor pe care le-au dobândit. 

Comentarii