De Sănătate

Punem punctul pe știi

“Să nu faci cezariană, că nu mai poți face alt copil”. Fals! A născut şase copii, toţi prin cezariană

joi, 05 august 2021, 02:03
2 MIN
 “Să nu faci cezariană, că nu mai poți face alt copil”. Fals! A născut şase copii, toţi prin cezariană

Situaţie inedită la Maternitatea Elena Doamna din Iaşi. O femeie în vârstă de 25 de ani a născut pentru a 6-a oară prin cezariană. Tânăra mamă este din judeţul Neamţ, iar primul copil s-a născut în urmă cu 10 ani, în 2011. Ineditul situaţiei constă în faptul că toate naşterile au avut loc pe cale chirurgicală.

„Echipa operatorie formată din specialişti a practicat cea de a 6-a operaţie de cezariană prin care s-a născut un băieţel sănătos de 3.940 grame, atât mama, cât şi copilul au în prezent o evoluţie bună. Pentru echipa operatorie cazul a fost o provocare, fiind prima pacientă din maternitatea noastră care a suferit 6 operaţii de cezariană. Odată ce prima intervenţie a avut loc la o vârstă foarte fragedă, respectiv la 15 ani, practic, toate celelalte proceduri au mers după acelaşi tipar, de intervenţie de cezariană. În literatura de specialitate este cunoscut faptul că, după un număr de trei cezariene, gradul de complexitate şi riscul operatoriu şi postoperatoriu cresc“, a subliniat Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii Elena Doamna.

Tânăra mamă are acum patru băieţi şi o fată, trei născuţi la Maternitatea din Piatra Neamţ şi doi la Iaşi. Al cincilea copil a decedat la vârsta de un an.

Cazul demontează oarecum anumite avertismente trasate de unii medici specialişti care spun că, în urma operaţiei de cezariană, obţinerea unei alte sarcini este mai dificilă. În cazul femeii din judeţul Neamţ, aceasta a reuşit să dea naştere la şase copii în doar 10 ani, procedura fiind de fiecare dată operaţia de cezariană.

Tot specialiştii mai spun că riscul pe termen lung al operaţiei de cezariană este legat de cicatricea uterină. În cazul unei sarcini ulterioare, placenta se poate insera pe această cicatrice, iar urmările pot fi catastrofale. Şi această supoziţie bazată pe dovezi ştiinţifice a fost demontată de cazul de faţă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii