Ieri, DNA a vizitat din nou Palatul Roznovanu. Dosarul deschis de procurorii anticorupţie vizează un schimb de terenuri între municipalitate şi o firmă apropiată de liberali. Primăria a luat 1.281 mp lângă Cimitirul „Eternitatea” şi a cedat 3.370 mp în Cicoarei. Primarul Chirica susţine că nu are "nicio emoţie". În anul 2019, el a pledat în favoarea schimbului.
Primăria Iaşi este din nou sub lupa procurorilor anticorupţie. DNA a efectuat ieri percheziţii în unele birouri ale instituţiei într-un dosar ce vizează modul în care a fost pus în operă un schimb de terenuri. „Ziarul de Iaşi” a prezentat afacerea anul trecut: Primăria a luat 1.281 mp lângă Cimitirul „Eternitatea” şi a cedat 3.370 mp în Cicoarei (zona Spitalului Arcadia).
Primul teren este lăsat de izbelişte, iar pe celălalt este în avizare un proiect imobiliar de amploare.
După mai multe runde de audieri desfăşurate în ultimul an, procurorii DNA au trecut în etapa următoare: ieri au făcut 11 percheziţii (la Primărie, la domiciliul unor persoane fizice şi la sedii de firme) şi este de aşteptat ca, în perioada următoare, să fie anunţată şi lista persoanelor care vor fi puse sub învinuire.
„Eu, personal, nu am nicio emoţie”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica cu privire la ancheta DNA.
Dosarul „Cimitirul” izbucneşte din nou public într-o perioadă în care DIICOT îl anchetează pe primar (alături de alte persoane) în dosarul „Zoiosu”, iar Parchetul l-a dat în judecată pe edilul şef la Iaşului (alături de alte persoane) în dosarul Skoda. Mai mult, DNA a reluat recent urmărirea penală „in rem” (contra faptei) în dosarul „Traverselor”, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a scris recent.
Surse ZDI ne-au declarat că acestea nu sunt singurele anchete în curs în relaţie cu Primăria Iaşi, şi, foarte probabil, în perioada următoare vom asista şi la alte dosare cu acuzaţii de corupţie.
Dosarul „Cicoarei-Eternitate” a fost deschis anul trecut (134/P/2020), iar faptele cercetate datează din 2019. În dosar sunt implicaţi politicieni, angajaţi ai municipalităţii şi oameni de afaceri.
DNA a făcut percheziţii la Patrimoniu şi Cadastru
Procurorii DNA nu au dat ieri publicităţii detalii despre cercetări, singura informaţie oficială fiind că au fost efectuate 11 percheziţii. Despre obiectul verificărilor a vorbit primarul Chirica, în timp ce ofiţerii „scotoceau” prin unele birouri ale instituţiei: percheziţiile au vizat patrimoniul şi cadastrul.
Edilul a precizat că verificările DNA vizează şi schimbul de terenuri Cicoarei – Eternitate, iar, potrivit acestuia, se pare că reclamaţia la DNA ar fi fost făcută de un fost consilier local al PNL. Primarul nu l-a nominalizat pe fostul liberal.
„Sunt primarul în funcţie, le acord tot sprijinul. Nu am nicio calitate (în dosar, n.r.) şi nici foarte multe detalii. (…) Din perspectiva mea, vorbesc ca primar de data aceasta, nu există nici un pericol în instituţie, nu pot să vorbesc despre ce se întâmplă în afara instituţiei, nu este rolul meu şi nu am date şi sperăm ca lucrurile să-şi urmeze calea cea mai firească”, a declarat primarul Chirica.
Ulterior, într-un comunicat, Primăria a susţinut că ancheta DNA nu face referire la „activitatea primarului Mihai Chirica, ci a instituţiilor Primăriei Municipiului Iaşi şi Consiliului Local al Municipiului Iaşi, precum şi a unor societăţi comerciale şi persoane private”.
Potrivit primarului, actele solicitate de procurori vizează documentele suport care au stat la baza mai multor hotărâri ale CL din perioada 2005 – 2019.
Istoricul afacerii schimbului de terenuri
Demersurile pentru realizarea schimbului de terenuri au început în toamna anului 2018, după ce firmei de dezvoltare imobiliară G&R Imobiliar Grup SRL i-a fost respins un proiect urbanistic pe terenul din str. Ciric. Anterior, în 2017, firma plătise pe teren 100.000 euro.
Doi ani mai târziu, când propunerea de schimb a ajuns prima dată în dezbaterea plenului CL (iulie 2019), acelaşi teren era evaluat la nu mai puţin de 220.000 euro, conform unui raport comandat de către Primărie.
Preţul s-a dublat (în acte) cu toate că terenul nu se preta pentru o investiţie imobiliară în contextul în care se afla în imediata apropiere a Cimitirului „Eternitatea”.
În şedinţele din lunile iulie şi august 2019, schimbul de terenuri a fost respins de plen întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi, în condiţiile votului de abţinere dat de liberali.
Însă, în septembrie 2019, grupul consilierilor PNL s-a scindat, iar patru dintre aceştia (Eduard Boz, Ciprian Bostan, Tudor Dornean şi Alexandru Coţofan) au votat în favoarea proiectului, în timp ce alţi trei consilieri şi-au menţinut votul de abţinere.
Toţi cei patru consilieri au fost audiaţi, alături de alţi şase foşti sau actuali aleşi locali, în două rânduri anul trecut: în luna iulie şi, respectiv, decembrie. La ultima înfăţişare în faţa procurorilor, consilierilor li s-au reţinut şi telefoanele pentru o percheziţie informatică, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat la începutul acestui an.
Decizia din septembrie 2019 a unor consilieri liberali de a vota proiectul schimbului de terenuri a fost una cel puţin ciudată: la acea vreme, PNL se afla în opoziţie şi respingea majoritatea proiectelor urbanistice invocând lipsa de reglementări clare şi haosul din urbanism.
Schimbarea bruscă de viziune a creat suspiciuni în rândul procurorilor că intenţia a fost de a favoriza firma de dezvoltare imobiliară. Trei din patru consilieri PNL au fost contactaţi ieri de „Ziarul de Iaşi” (Coţofan nu a răspuns) şi toţi, la unison, au susţinut că domiciliile lor nu au făcut obiectul percheziţiilor DNA, iar ultima audiere a lor a fost cea de acum circa şase luni. În plus, aceştia au precizat că au calitatea de martori în dosar.
Cum a pledat Mihai Chirica în favoarea schimbului de terenuri
În şedinţa CL din august 2019, primarul Mihai Chirica a ţinut o pledoarie în plen în favoarea aprobării proiectului de schimb.
„Sigur, noi am propus proiectul în dezbaterea consiliul local. (…) Este o suprafaţă de teren care pătrunde foarte mult în interiorul cimitirului. Sigur, din punct de vedere al regimului economic al acestui teren, el este «curţi-construcţii», asa cum îl deţine proprietarul. Dar, din punct de vedere al interesului municipalităţii, dorinţa noastră este de a ne îndepărta locuinţele, şi mai ales locuinţele colective, şi a ne reîntregi un perimetru al cimitirului Eternitate (…) Problema înmormântărilor este o problemă din ce în ce mai grea pentru municipalitatea Iaşi. Nu ascund faptul că nu peste multă vreme vom ajunge în situaţia în care toate cimitirele sunt pline”, a spus Mihai Chirica, în şedinţa din 29 august 2019.
El a continuat afirmând că alături de cei 1.281 mp mai sunt şi alte terenuri din apropiere care pot fi utilizate astfel încât cimitirul să fie extins cu încă aproape un hectar. Dar, de doi ani, Primăria nu a făcut demersuri în sensul acesta.
„Am putea acolo să generăm o parcelă de aproape un hectar. |sta a fost motivul pentru care nouă ni s-a părut mai oportun să scoatem locul, şi mai era o chestiune şi de natură etică, că proprietarul va pleca de acolo, dar viitorul cumpărător, când va deschide geamul, prima imagine a dimineţii va fi ori o înmormântare, ori o cruce”, mai spunea Mihai Chirica.
La acea şedinţă, proiectul a fost respins. Afirmaţiile edilului de la vremea respectivă au venit în contextul în care firma G&R Imobiliar solicitase, în 2018, aprobarea unei documentaţii urbanistice pentru construirea unui bloc cu 3 sau 4 etaje.
CITESTE SI: Mihai Chirica în PNL, primele rezultate: O lovitură imobiliară de zile mari
Prin respingerea acestui proiect urbanistic, Primăria a confirmat şi faptul că terenul de 1.281 mp nu se pretează pentru o investiţie imobiliară profitabilă. La şedinţa din septembrie 2019, când proiectul a fost aprobat, discuţiile s-au axat pe utilitatea pe care Primăria urma să o dea terenului: unii consilieri propuneau cale de acces, alţii extindere cimitir.
„Aş lăsa într-adevăr cu utilizare, cu destinaţia de cimitir, cred că este suficient. Adică vor fi probabil zone de înhumare, zone de tranzit, zone de spaţiu verde, zona tampon la stradă (…) Da, eu zic să îmi permiteţi să vă prezint chiar un plan, o schiţă data viitoare chiar cum va fi organizată zona respectivă”, spunea Mihai Chirica. Despre planul de amenajare a terenului intrat în patrimoniul public, primarul nu a mai spus nimic de atunci.
Cum este valorificat terenul din Cicoarei
Dacă terenul din str. Ciric a rămas de izbelişte, cel din Cicoarei, din apropierea Spitalului Arcadia, va fi valorificat cu un proiect imobiliar. Imediat după schimbul de terenuri, în februarie 2020, firma G&R Imobiliar a întocmit un plan urbanistic zonal pentru construirea unui imobil de locuinţe cu 12 etaje.
Având în vedere aria desfăşurată construită (circa 13.500 mp, în medie 15% fiind spaţii comune), firma ar putea amenaja un număr minim de 230 de apartamente cu o suprafaţă medie de 50 mp.
Pentru proiect a fost obţinut un certificat de urbanism, iar PUZ-ul este în faza de consultare publică. Deocamdată, planul urbanistic nu a ajuns pe masa consilierilor locali pentru a putea fi aprobat. G&R Imobiliar îi are asociaţi pe oamenii de afaceri Gheorghe Dochiţanu, Robert Melinte şi Bogdan Niţă.
Primii doi sunt apropiaţi de lideri ai PNL Iaşi, iar ultimul este fiul lui Dan Niţă, unul dintre liderii influenţi ai PNL Iaşi. Niţă a intrat în firmă imediat după perfectarea schimbului de terenuri. Cei trei asociaţi nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.
In imaginea de mai jos, votul consilierilor la adoptarea schimbului de terenuri:
Publicitate și alte recomandări video