Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Afacerea "Cimitirul": Primăria Iaşi zguduită din nou de afaceri de corupţie. Ultimele detalii

GALERIE
nita si boz
  • nita si boz
- +

Ieri, DNA a vizitat din nou Palatul Roznovanu. Dosarul deschis de procurorii anticorupţie vizează un schimb de terenuri între municipalitate şi o firmă apropiată de liberali. Primăria a luat 1.281 mp lângă Cimitirul „Eternitatea” şi a cedat 3.370 mp în Cicoarei. Primarul Chirica susţine că nu are "nicio emoţie". În anul 2019, el a pledat în favoarea schimbului.

Primăria Iaşi este din nou sub lupa procurorilor anticorupţie. DNA a efectuat ieri percheziţii în unele birouri ale instituţiei într-un dosar ce vizează modul în care a fost pus în operă un schimb de terenuri. „Ziarul de Iaşi” a prezentat afacerea anul trecut: Primăria a luat 1.281 mp lângă Cimitirul „Eternitatea” şi a cedat 3.370 mp în Cicoarei (zona Spitalului Arcadia).

Primul teren este lăsat de izbelişte, iar pe celălalt este în avizare un proiect imobiliar de amploare.

După mai multe runde de audieri desfăşurate în ultimul an, procurorii DNA au trecut în etapa următoare: ieri au făcut 11 percheziţii (la Primărie, la domiciliul unor persoane fizice şi la sedii de firme) şi este de aşteptat ca, în perioada următoare, să fie anunţată şi lista persoanelor care vor fi puse sub învinuire.

„Eu, personal, nu am nicio emoţie”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica cu privire la ancheta DNA.

Dosarul „Cimitirul” izbucneşte din nou public într-o perioadă în care DIICOT îl anchetează pe primar (alături de alte persoane) în dosarul „Zoiosu”, iar Parchetul l-a dat în judecată pe edilul şef la Iaşului (alături de alte persoane) în dosarul Skoda. Mai mult, DNA a reluat recent urmărirea penală „in rem” (contra faptei) în dosarul „Traverselor”, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a scris recent.

Surse ZDI ne-au declarat că acestea nu sunt singurele anchete în curs în relaţie cu Primăria Iaşi, şi, foarte probabil, în perioada următoare vom asista şi la alte dosare cu acuzaţii de corupţie.

Dosarul „Cicoarei-Eternitate” a fost deschis anul trecut (134/P/2020), iar faptele cercetate datează din 2019. În dosar sunt implicaţi politicieni, angajaţi ai municipalităţii şi oameni de afaceri.

DNA a făcut percheziţii la Patrimoniu şi Cadastru

Procurorii DNA nu au dat ieri publicităţii detalii despre cercetări, singura informaţie oficială fiind că au fost efectuate 11 percheziţii. Despre obiectul verificărilor a vorbit primarul Chirica, în timp ce ofiţerii „scotoceau” prin unele birouri ale instituţiei: percheziţiile au vizat patrimoniul şi cadastrul.

Edilul a precizat că verificările DNA vizează şi schimbul de terenuri Cicoarei – Eternitate, iar, potrivit acestuia, se pare că reclamaţia la DNA ar fi fost făcută de un fost consilier local al PNL. Primarul nu l-a nominalizat pe fostul liberal.

„Sunt primarul în funcţie, le acord tot sprijinul. Nu am nicio calitate (în dosar, n.r.) şi nici foarte multe detalii. (...) Din perspectiva mea, vorbesc ca primar de data aceasta, nu există nici un pericol în instituţie, nu pot să vorbesc despre ce se întâmplă în afara instituţiei, nu este rolul meu şi nu am date şi sperăm ca lucrurile să-şi urmeze calea cea mai firească”, a declarat primarul Chirica.

Ulterior, într-un comunicat, Primăria a susţinut că ancheta DNA nu face referire la „activitatea primarului Mihai Chirica, ci a instituţiilor Primăriei Municipiului Iaşi şi Consiliului Local al Municipiului Iaşi, precum şi a unor societăţi comerciale şi persoane private”.

Potrivit primarului, actele solicitate de procurori vizează documentele suport care au stat la baza mai multor hotărâri ale CL din perioada 2005 – 2019.

Istoricul afacerii schimbului de terenuri

Demersurile pentru realizarea schimbului de terenuri au început în toamna anului 2018, după ce firmei de dezvoltare imobiliară G&R Imobiliar Grup SRL i-a fost respins un proiect urbanistic pe terenul din str. Ciric. Anterior, în 2017, firma plătise pe teren 100.000 euro.

Doi ani mai târziu, când propunerea de schimb a ajuns prima dată în dezbaterea plenului CL (iulie 2019), acelaşi teren era evaluat la nu mai puţin de 220.000 euro, conform unui raport comandat de către Primărie.

Preţul s-a dublat (în acte) cu toate că terenul nu se preta pentru o investiţie imobiliară în contextul în care se afla în imediata apropiere a Cimitirului „Eternitatea”.

În şedinţele din lunile iulie şi august 2019, schimbul de terenuri a fost respins de plen întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi, în condiţiile votului de abţinere dat de liberali.

Însă, în septembrie 2019, grupul consilierilor PNL s-a scindat, iar patru dintre aceştia (Eduard Boz, Ciprian Bostan, Tudor Dornean şi Alexandru Coţofan) au votat în favoarea proiectului, în timp ce alţi trei consilieri şi-au menţinut votul de abţinere.

Toţi cei patru consilieri au fost audiaţi, alături de alţi şase foşti sau actuali aleşi locali, în două rânduri anul trecut: în luna iulie şi, respectiv, decembrie. La ultima înfăţişare în faţa procurorilor, consilierilor li s-au reţinut şi telefoanele pentru o percheziţie informatică, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat la începutul acestui an.

Decizia din septembrie 2019 a unor consilieri liberali de a vota proiectul schimbului de terenuri a fost una cel puţin ciudată: la acea vreme, PNL se afla în opoziţie şi respingea majoritatea proiectelor urbanistice invocând lipsa de reglementări clare şi haosul din urbanism.

Schimbarea bruscă de viziune a creat suspiciuni în rândul procurorilor că intenţia a fost de a favoriza firma de dezvoltare imobiliară. Trei din patru consilieri PNL au fost contactaţi ieri de „Ziarul de Iaşi” (Coţofan nu a răspuns) şi toţi, la unison, au susţinut că domiciliile lor nu au făcut obiectul percheziţiilor DNA, iar ultima audiere a lor a fost cea de acum circa şase luni. În plus, aceştia au precizat că au calitatea de martori în dosar.

Cum a pledat Mihai Chirica în favoarea schimbului de terenuri

În şedinţa CL din august 2019, primarul Mihai Chirica a ţinut o pledoarie în plen în favoarea aprobării proiectului de schimb.

„Sigur, noi am propus proiectul în dezbaterea consiliul local. (...) Este o suprafaţă de teren care pătrunde foarte mult în interiorul cimitirului. Sigur, din punct de vedere al regimului economic al acestui teren, el este «curţi-construcţii», asa cum îl deţine proprietarul. Dar, din punct de vedere al interesului municipalităţii, dorinţa noastră este de a ne îndepărta locuinţele, şi mai ales locuinţele colective, şi a ne reîntregi un perimetru al cimitirului Eternitate (...) Problema înmormântărilor este o problemă din ce în ce mai grea pentru municipalitatea Iaşi. Nu ascund faptul că nu peste multă vreme vom ajunge în situaţia în care toate cimitirele sunt pline”, a spus Mihai Chirica, în şedinţa din 29 august 2019.

El a continuat afirmând că alături de cei 1.281 mp mai sunt şi alte terenuri din apropiere care pot fi utilizate astfel încât cimitirul să fie extins cu încă aproape un hectar. Dar, de doi ani, Primăria nu a făcut demersuri în sensul acesta.

„Am putea acolo să generăm o parcelă de aproape un hectar. |sta a fost motivul pentru care nouă ni s-a părut mai oportun să scoatem locul, şi mai era o chestiune şi de natură etică, că proprietarul va pleca de acolo, dar viitorul cumpărător, când va deschide geamul, prima imagine a dimineţii va fi ori o înmormântare, ori o cruce”, mai spunea Mihai Chirica.

La acea şedinţă, proiectul a fost respins. Afirmaţiile edilului de la vremea respectivă au venit în contextul în care firma G&R Imobiliar solicitase, în 2018, aprobarea unei documentaţii urbanistice pentru construirea unui bloc cu 3 sau 4 etaje.

CITESTE SI: Mihai Chirica în PNL, primele rezultate: O lovitură imobiliară de zile mari

Prin respingerea acestui proiect urbanistic, Primăria a confirmat şi faptul că terenul de 1.281 mp nu se pretează pentru o investiţie imobiliară profitabilă. La şedinţa din septembrie 2019, când proiectul a fost aprobat, discuţiile s-au axat pe utilitatea pe care Primăria urma să o dea terenului: unii consilieri propuneau cale de acces, alţii extindere cimitir.

„Aş lăsa într-adevăr cu utilizare, cu destinaţia de cimitir, cred că este suficient. Adică vor fi probabil zone de înhumare, zone de tranzit, zone de spaţiu verde, zona tampon la stradă (...) Da, eu zic să îmi permiteţi să vă prezint chiar un plan, o schiţă data viitoare chiar cum va fi organizată zona respectivă”, spunea Mihai Chirica. Despre planul de amenajare a terenului intrat în patrimoniul public, primarul nu a mai spus nimic de atunci.

Cum este valorificat terenul din Cicoarei

Dacă terenul din str. Ciric a rămas de izbelişte, cel din Cicoarei, din apropierea Spitalului Arcadia, va fi valorificat cu un proiect imobiliar. Imediat după schimbul de terenuri, în februarie 2020, firma G&R Imobiliar a întocmit un plan urbanistic zonal pentru construirea unui imobil de locuinţe cu 12 etaje.

Având în vedere aria desfăşurată construită (circa 13.500 mp, în medie 15% fiind spaţii comune), firma ar putea amenaja un număr minim de 230 de apartamente cu o suprafaţă medie de 50 mp.

Pentru proiect a fost obţinut un certificat de urbanism, iar PUZ-ul este în faza de consultare publică. Deocamdată, planul urbanistic nu a ajuns pe masa consilierilor locali pentru a putea fi aprobat. G&R Imobiliar îi are asociaţi pe oamenii de afaceri Gheorghe Dochiţanu, Robert Melinte şi Bogdan Niţă.

Primii doi sunt apropiaţi de lideri ai PNL Iaşi, iar ultimul este fiul lui Dan Niţă, unul dintre liderii influenţi ai PNL Iaşi. Niţă a intrat în firmă imediat după perfectarea schimbului de terenuri. Cei trei asociaţi nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

In imaginea de mai jos, votul consilierilor la adoptarea schimbului de terenuri:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri