Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Anul trecut Arhiepiscopia Iaşilor a mobilizat 42 de milioane de lei în acţiuni de binefacere

GALERIE
arhiepiscopia iasi, binefacere2
  • arhiepiscopia iasi, binefacere2
- +

Arhiepiscopia Iaşilor a prezentat în acest weekend un raport de activitate pentru anul 2021, de la activităţile filantropice, educaţionale, culturale, analizând totodată şi datele legate de numărul de parohii, preoţi, aşezări monahale sau numărul absolvenţilor de teologie sau a numărului celor primiţi în rândul clerului. Astfel, conform raportului, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor au fost realizate activităţi filantropice în valoare de aproape 42 de milioane de lei, adică aproximativ 8,5 miloane de euro, fără a fi adăugate ajutoarele care nu pot fi cuantificate monetar.

Şedinţa anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor în care s-a discutat acest raport a avut loc pe 12 februarie, ȋn Sala "Iustin Moisescuˮ a Centrului Eparhial Iaşi. Întâlnirea a avut loc după slujba Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia lui IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de membrii Adunării Eparhiale, la şedinţă au mai participat reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor fundaţii sau asociaţii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Iaşilor, având binecuvântarea Chiriarhului.

8,5 miloane de euro în activităţi filantropice

Unul dintre aspectele discutate în cadrul şedinţei de la finalul săptămânii trecute a fost cele legate de activităţile filantropice, fiind vorba atât de cele realizate la nivelul parohiilor, dar şi de către birourile de asistenţă socială şi cele legate de ajutoarele medicale acordate de "Providenţa" Iaşi.

Astfel, potrivit raportului oficial, activităţile parohiilor, mănăstirilor, schiturilor şi preoţilor misionari s-au concretizat în servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare şi ajutoare materiale, fiind sprijinite, într-o formă sau alta, aproximativ 230.000 de persoane, fiind utilizat un buget de aproximativ 11 milioane de lei, fără a fi luate în calcul alte acte de milostenie. Cea mai consistentă din punct de vedere financiar a fost însă activitatea birourilor de asistenţă socială, a cantinelor sociale, a Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" şi a altor ONG-uri bisericeşti sau diferite centre. Practic, au beneficiat de servicii sociale primare şi specializate 15.500 de persoane, utilizându-se un buget de aproximativ 30 de miloane de lei, subliniindu-se în raport că o pondere semnificativă la această lucrare a avut şi Asociaţia "Glasul Vieţii", coordonată de preotul Dan Damaschin.

Cea de-a treia componentă, cea a serviciilor medicale gratuite, Spitalul, Policlinica şi Fundaţia Medicală "Providenţa" din Iaşi şi cele cinci unităţi medicale din teritoriu, dar şi cele două cabinete de medicină generală şi de stomatologie ale Fundaţiei "Iustin Pârvu" s-a utilizat un buget de 800.000 de lei pentru aproape 3.000 de beneficiari, pe lângă activitatea cu CAS şi în regim de coplată de la pacienţi.

"Inventarul" Arhiepiscopiei Iaşilor

Conform raportului pe anul 2021, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor sunt 1.249 de unităţi parohiale grupate în 13 protopopiate ȋn care slujesc 1.187 de preoţi. Alţi 47 de preoţi slujes în spitale, unităţi militare, penitenciare, şcoli speciale sau în comunităţile celor cu dificultăţi de auz sau vorbire. De asemenea, în cele 102 aşezăminte monahale, dintre care 67 sunt mănăstiri se află 1.671 de vieţuitori. Doar anul trecut au fost tunşi în monahism 42 de persoane. Anul trecut, au fost hirotoniţi întru diacon 29 de candidaţi şi 27 de candidaţi au fost hirotoniţi întru preot. Arhiepiscapia Iaşilor aminteşte şi de 3.646 de persoane angajate în unităţile de cult şi subunităţile Centrului Eparhial şi de cele 37 de asociaţii sau fundaţii şi alte structuri asociative bisericeşti sau laice care sunt înfiinţate sau funcţionează cu binecuvântare arhierească.

În cursul anului trecut au fost înscrişi la Facultatea de Teologie de la Iaşi, la toate secţiile, 978 de studenţi, dintre care 57 la Doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 116 candidaţi, 97 de studenţi au absolvit masteratul şi au fost acordate trei titluri de doctor. De asemenea, pe teritorilui Arhiepiscopiei predau religie în şcoli 640 de cadre didactice, iar în cele şase seminarii teologice au fost şcolarizaţi 1.005 elevi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri