Statisticile rutiere din judeţ arată tot mai rău de la an la an

Atacul șoferilor bețivi în Iași: 3 accidente/zi, un mort pe săptămână, doi răniți zilnic

marți, 28 ianuarie 2020, 03:01
3 MIN
 Atacul șoferilor bețivi în Iași: 3 accidente/zi, un mort pe săptămână, doi răniți zilnic

Noi date care te strâng în spate, de la Poliţia Rutieră Iaşi! Cifrele arată că, în ultimul an, numărul accidentelor a crescut considerabil, în timp ce numărul de morţi a fost comparabil. Oamenii legii sunt însă îngroziţi de un alt aspect: creşte înspăimântător numărul celor care produc accidente grave fiind la volan în stare de ebrietate. În ultimul an, Poliţia ieşeană a reţinut în vederea anulării peste 250 de permise de la şoferi beţi. Reţinerile de permise pentru viteză au fost de zece ori mai multe: 2.400.

Primul judeţ din ţară ca număr de locuitori din afara Capitalei şi cel mai important judeţ din Moldova are nevoie urgentă de un plan pentru a micşora numărul accidentelor rutiere, care creşte exasperant. Iaşul se află printre primele judeţe din România la acest capitol, iar dramele trăite de familiile celor morţi sau răniţi în accidente rutiere cresc în intensitate. Şocant este că nivelul de educaţie în trafic este la minim: sute de şoferi conduc sub influenţa alcoolului, numeroşi alţii fără permis de conducere, în timp ce unii îşi procură astfel de documente false. Un aspect îmbucurător este că a scăzut numărul morţilor în accidente, dar şi că poliţiştii de la Rutieră au ieşit mai mult în stradă anul trecut, mărind numărul permiselor reţinute.

Şoseaua mortală a rămas şi în 2019 drumul european Iaşi – Târgu Frumos – Roman, DE 259, unde s-au întâmplat cele mai îngrozitoare tragedii. În toate accidentele mortale de pe acest tronson, Poliţia a stabilit că vinovaţi au fost şoferii.

1.224 accidente: peste 3 pe zi

Anul trecut s-au înregistrat 1.224 de accidente în judeţul Iaşi, dintre care mai mult de jumătate, 732, au fost în municipiul Iaşi. Din totalul accidentelor, 357 au fost grave, rezultând un număr de 61 de morţi, cu doar unul mai puţin decât în 2018. Numărul răniţilor grav a fost de 357, cu 35 mai puţini decât în anul precedent. În schimb, au fost 1.238 de răniţi uşor, cu 162 de cazuri mai multe. În municipiul Iaşi au fost înregistraţi 13 morţi, cu cinci mai puţin, şi 176 de răniţi grav, cu patru mai puţini. Cei mai mulţi şoferi au murit pe drumurile naţionale din judeţ, unde s-au înregistrat 20 de decese. La fel de mortal a rămas şi în 2019 drumul european Iaşi – Târgu Frumos, unde şi-au pierdut viaţa 12 persoane. Au mai murit patru persoane pe drumul naţional 24C, spre Răducăneni, şi alte patru, pe cel dintre Târgu Frumos către Paşcani. Anul trecut, şase persoane au murit în două accidente într-o curbă de la ieşirea din Bălţaţi către Târgu Frumos. Într-unul dintre accidente au decedat patru oameni, iar în al doilea, două persoane. În cel cu patru victime, şoferul unui Opel în care se aflau patru persoane a intrat pe sensul opus, fiind lovit de un Jaguar. Atunci au murit doi soţi, fiul lor de 23 de ani şi o tânără de 22 de ani.

Inconştienţa la volan

Vorbind despre inconştienţa multor şoferi, anul trecut poliţiştii au depistat 500 de şoferi băuţi la volan. În acest sens, poliţiştii de la rutieră au deschis 225 de dosare penale pentru alcool la volan, şi au suspendat permisele în vederea anulării la 273 de persoane. De asemenea, pentru viteză, oamenii legii au ridicat anul trecut nu mai puţin de 2.400 de permise de conducere. În total, poliţiştii au ridicat 6.000 de permise de conducere, un număr record, în cele 200 de acţiuni care au avut loc în stradă, sau în urma unor evenimente rutiere.

„Au fost făcute numeroase acţiuni, în principal pe viteză, dar şi pe alcool. Au fost acţiuni în care a ieşit în stradă tot efectivul de la Rutieră. Continuăm şi anul acesta“, a spus Mihai Şoric, şeful Serviciului Rutier Iaşi.

Anul trecut a crescut şi numărul celor care circulă fără permis de conducere, marea majoritate a celor care „practică“ acest obicei fiind tineri. De asemenea, a crescut şi numărul ieşenilor care conduc cu permise false, anul trecut fiind întregistrate peste 15 dosare penale pentru conducere fără permis, fals şi uz de fals.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii