BCU a încheiat lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA

luni, 29 aprilie 2024, 16:54
3 MIN
 BCU a încheiat lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA

Astăzi, 29 aprilie, la Palatul Fundației Universitare „Regele Ferdinand I”, reprezentanții Bibliotecii Centrale „Mihai Eminescu” (BCU Iași), împreună cu Asociația ,,Ready to Open Intercultural Spaces” (ROIS)  au anunțat încheierea lucrărilor și  activităților prevăzute în proiectul „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finanțat în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Programul RO-CULTURA, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Timp de doi ani, în perioada 1 aprilie 2022 – 30 aprilie 2024, procesul de modernizare instituțională a celei mai mari biblioteci din regiunea Moldovei a presupus realizarea unui set complex de lucrări și de activități menite să catalizeze dinamica publică a instituției.

Directorul instituției, conf.univ.dr. Ioan Milică a explicat cum a decurs implementarea proiectului.

,,Proiectul cu finanțare europeană pe care l-am implementat la BCU a durat doi ani de zile, a avut valoarea de 2 milioane de euro, a avut două axe principale, axa construcției, adică restaurare, renovare, și axa revitalizare, adică activități și evenimente.

Partea cea mai grea a fost să ținem toate ițele laolaltă, în interiorul acestei țesături. Constructor, proiectant, finanțator, furnizori, echipamente, manageri culturali, organizatori de conferințe.

Sunt foarte bucuros că după doi ani toate lucrurile au fost duse la capăt, că toate activitățile din calendar au decurs bine și acum urmează să se definitiveze partea birocratică, de documentație, procesul verbal de dare în folosință a spațiilor renovate, și clădirea devine biblioteca tuturor ieșenilor”, a precizat acesta pentru ,,Ziarul de Iași”.

Obiective atinse

Cele mai importante lucrări de restaurare a clădii monument istoric, categoria B, unul dintre edificiile culturale emblematice ale României, au constat în refacerea acoperișului, consolidarea fundației prin lucrări de hidroizolație, securizarea depozitelor de carte din subsolul clădirii prin instalarea unor instalații de desfumare mecanică, renovarea aulei, concomitent cu montarea unor sisteme moderne de reglare a luminozității și de climatizare.

Proiectul a creat condițiile necesare dotării Bibliotecii cu echipamente moderne.

Între acestea pot fi menționate un sistem de supraveghere video, care va spori siguranța personalului, vizitatorilor și utilizatorilor, un sistem de înregistrare a vizitelor necesar tururilor ghidate, un sistem de autoîmprumut la domiciliu (remote locker), o instalație de ultimă generație de videoproiecție și videomapping, atât pentru interior, cât și pentru exterior, un sistem performant de sonorizare și câteva computere performante.

De asemenea, a fost modernizat portalul www.bcu-iasi.ro și s-au creat condițiile pentru a îmbunătăți semnificativ infrastructura informatizată a instituției.

Nu în ultimul rând, proiectul finanțat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Ministerul Educației a îmbunătățit oferta de servicii furnizate de BCU Iași: tururi ghidate, cu o frecvență care a crescut până la 6.000 vizitatori/an, expoziții de carte, in situ și online, urmărite cu interes de aproape 5.000 de beneficiari/an, evenimente de formare profesională (ateliere și conferințe), tutoriale destinate utilizatorilor ș.a.

Proiectul „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu” – nr. A3-11/2022, din cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Programul RO-CULTURA, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, este implementat de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Asociația Ready to Open Intercultural Spaces din Iași.

Valoarea totală a proiectului este de 10.347.288,40 lei, echivalentul a 2.091.248,49 euro. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural constituit de monumentul istoric Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, în vederea stimulării dezvoltării economice și sociale locale și regionale.

Rezultatul direct al proiectului îl reprezintă restaurarea BCU „Mihai Eminescu” Iași, iar rezultatele indirecte privesc îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și îmbunătățirea accesului la cultură.

Pentru a marca încheierea lucrărilor și activităților organizate în cadrul proiectului, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași s-a modificat programul obișnuit de lucru pentru a fi permisă desfășurarea următoarelor evenimente: conferința de încheiere a lucrărilor și activităților (Aula BCU Iași); ,,𝐏𝐎𝐑𝐓̦𝐈 𝐃𝐄𝐒𝐂𝐇𝐈𝐒𝐄”-tururi ghidate în Palatul Fundației Universitare „Regele Ferdinand I” și în depozitele de carte (intervalul orar 17:30– 20.30); a treia  𝐕𝐈𝐃𝐄𝐎𝐏𝐑𝐎𝐈𝐄𝐂𝐓̦𝐈𝐄 pe fațada dinspre Parcul Voievozilor a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” ( intrrvalul orar 21.00- 21.30).

Comentarii