LIVE – Boicot politic la „Balul lui Alexe” de diseară. Sindrofia aniversară costă 176.000 lei din bani publici. Iată meniul!

marți, 20 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 LIVE – Boicot politic la „Balul lui Alexe” de diseară. Sindrofia aniversară costă 176.000 lei din bani publici. Iată meniul!

Opoziţia nu participă la dineul oferit de preşedintele Consiliului Judeţean cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea administraţiei judeţului. Aproximativ 500 de invitaţi ar urma să fie prezenţi la această acţiune.

UPDATE: Aproape 400 de persoane participă la Gala CJ 30 de ani în Sala Agora a Arhiepiscopiei Iașilor. Sunt prezente personalități și oficialități locale, de la fostul președinte al CJ Lucian Flaiser, IPS Teofan, PS Petru Gherghel, dar și șefi ai mai multor instituții de cultură. Dintre primari și consilieri, practic nimeni de la PSD și USR. Nici primarul Mihai Chirica nu a ajuns până în jurul orei 15:45.

Locurile destinate primarilor și consilierilor din PSD şi USR au rămas goale

TEXT INITIAL: La câteva zile după o repetiţie organizată cu angajaţii CJ şi şefii unor instituţii subordonate, astăzi urmează să aibă loc dineul oficial oferit de preşedintele Costel Alexe pentru marcarea a 30 de ani de la înfiinţarea administraţiei judeţene. Cu toată abţinerea celor de la PSD, respectiv împotrivirea celor de la USR, consilierii PNL şi PMP au adoptat la şedinţa trecută alocarea de la buget a 176 de mii de lei pentru organizarea dineului, respectiv pentru transportul şi cazarea invitaţilor din afara Iaşului.

Imagini surprinse la astazi, 20 decembrie, de la "Balul lui Alexe"

Aşa cum am mai relatat, dineul/ masa oficială va consuma o treime din fonduri (60 de mii de lei). De la Arhiepiscopia Iaşilor au fost achiziţionate sala (Agora, 4200 de lei) şi meniul festiv, 55 de mii de lei pentru 500 de invitaţi. Organizarea va fi de tip bufet, cu 50 la sută preparate din carne şi 50 la sută produse vegetariene. Invitaţii vor putea să aleagă, printre altele, chiftele de pui, tort de brânzeturi cu blat de cacao, mozaic de pui/ mix legume, respectiv chitele de ciuperci, conopidă pane sau ciuperci pane umplute cu tofu. Apă, suc, cafea/ ceai şi vin Crissesco Rose în completare.

Pentru cele 500 de persoane invitate să participe au fost pregătite pachete promoţionale (în valoare totală de 25 de mii de lei). Dintre invitaţi, peste o sută – membri ai unor delegaţii străine şi reprezentanţi ai guvernului/ administraţiei centrale – vor beneficia şi de cazare. Iniţial, a fost menţionată suma de 37 de mii de lei, dar pe achiziţii directe au fost rezervate camere duble şi single la Hotelurile Unirea (51) şi Orizont (55) în sumă de 28 de mii de lei.

Imagini surprinse astazi, 20 decembrie, de la "Balul lui Alexe"

Pe lista cheltuielilor sunt incluse şi 20 de medalii pentru cetăţenii de onoare ai judeţului, care vor costa în total 14 mii de lei. „Sumele pentru fiecare tip de cheltuială vor fi alocate în funcţie de numărul efectiv de persoane ce vor confirma participarea”, precizează anexa proiectului de hotărâre adoptat cu o lună în urmă în plenul CJ.

Documentul precizează şi cine sunt cei 500 de invitaţi: foştii preşedinţi ai CJ Iaşi, foşti şi actuali consilieri judeteni, foşti vicepreşedinţi, primari, reprezentanţi ai guvemului şi ai forurilor centrale, cetăţeni de onoare ai judeţului, reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai mass-media, salariaţii instituţiei, precum şi reprezentanţi ai raioanelor din Republica Moldova şi Ucraina cu care CJ are încheiate acorduri de cooperare.

„Un festivism exagerat”

Doar că opoziţia, respectiv PSD şi USR, a anunţat că nu va participa la ceremonie în primul rând din cauza costurilor. „Consilierii judeţeni şi primarii PSD nu se vor prezenta la acţiunea organizată de actualul preşedinte al CJ în semn de blam faţă de un festivism exagerat care nu are menirea reală de a marca cei 30 de ani de existenţă a activităţii Consiliului Judeţean, ci de rezolvarea unor probleme de imagine pe care dl. Alexe le acoperă în momentul de faţă”, ne-a declarat Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri ai PSD. El a amintit că aniversarea a 25 de ani, la sfârşitul lui 2017, a fost marcată la ultima şedinţă de plen din acel an „fără cheltuieli exagerate, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă”. Ultima şedinţă ordinară a CJ este programată să aibă loc miercuri, 21 decembrie, la Sala Voievozilor de la Palatul Culturii.

Şi liderul grupului consilierilor judeţeni ai USR, Etienne Ignat, ne-a confirmat că reprezentanţii în CJ nu vor participa la dineu.

Imagini surprinse astazi, 20 decembrie, de la "Balul lui Alexe"

Cât priveşte primarii, cei câţiva de la PSD pe care i-am întrebat în cursul zilei de ieri au invocat probleme personale sau activităţi de la care nu pot să lipsească. Dintre primarii USR, cel de la Rediu ne-a spus că va fi prezent la ora începerii (15.00), pentru că o oră mai târziu trebuie să fie înapoi la primărie. De la Mirceşti, distanţa – dar şi tensiunile acute cu consilierii PNL – îl împiedică pe primarul USR să participe la dineu.

Imagini surprinse astazi, 20 decembrie, de la "Balul lui Alexe"

Preşedintele Costel Alexe pare să fie la curent cu aceste absenţe. El a afişat ieri dimineaţă pe grupul de lucru al CJ cu primarii invitaţia la dineu, rugându-i să ajungă la eveniment. „Înţeleg că se dau telefoane să nu veniţi. Dar vreau să înţelegeţi că aşa cum vă raportaţi dvs la Instituţia Consiliului Judeţean fix aşa se va raporta şi CJ la dvs!”, i-a avertizat Costel Alexe. 

Comentarii