Medicul a greşit, spitalul plăteşte

Bombă la Spitalul de Copii: executare silită de 200.000 de euro din cauza unui caz de malpraxis

sâmbătă, 07 martie 2020, 02:50
4 MIN
 Bombă la Spitalul de Copii: executare silită de 200.000 de euro din cauza unui caz de malpraxis

Caz unic, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Unitatea este executată silit de la începutul acestul an, pentru a plăti prejudiciul stabilit de justiţie într-un dosar de malpraxis. 216.000 de euro, în şase rate, plătesc reprezentanţii spitalului ieşean, banii ajungând la familia unui copil al cărui penis a fost ars, acum mai mulţi ani, de un chirurg din unitate. Pentru a-şi recupera banii, instituţia şi-a dat în judecată angajatul, zilele trecute.

Situaţia delicată de la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“ îşi are originea într-o sentinţă judecătorească pronunţată la finele anului trecut. În noiembrie 2019, Curtea de Apel Iaşi a tranşat un proces în care un medic de-ai instituţiei, Bogdan Savu, a fost acuzat penal de neglijenţă în serviciu. Chiar dacă acuzaţia penală s-a prescris, judecătorii care au analizat cazul au considerat că Savu este vinovat de malpraxis şi l-au obligat, alături de spital, să achite daune morale de 200.000 de euro şi daune materiale de 16.000 de euro. În baza acelei sentinţe, în decembrie 2019, familia care a câştigat procesul a obţinut executarea silită a doctorului Savu şi a unităţii sanitare.

Plată în rate

La începutul acestui an, pentru a nu afecta situaţia economică a unităţii sanitare, reprezentanţii acesteia au stabilit alături de executori să achite daunele în şase rate. Până la mijlocul anului, astfel, familia băiatului nenorocit de doctorul Savu – stabilită între timp în SUA – îşi va primi toţi banii din fondurile spitalului. În schimb, reprezentanţii Spitalului încearcă să îşi recupereze banii de la doctor, pe care l-au dat în judecată zilele trecute. „Este o sumă importantă, mai ales pentru perioada aceasta. Orice ban este important, trebuie să avem grijă de banul public şi de acea ne-am îndreptat împotriva doctorului, pentru a ne recupera prejudiciul“, e precizat managerul spitalului ieşean, Corneliu Mihai, cel care a preluat mandatul cu doar câteva zile înainte de sentinţa din dosarul de malpraxis.

Avocaţii băieţelului care i-a fost victimă doctorului Savu au precizat că banii vor fi folosiţi pentru viitoare intervenţii chirurgicale care să-i dea acestuia o şansă la o viaţă normală. „Ştim că a început executarea silita împotriva spitalului, durata pe care o avem în vedere este de 6 luni. Din păcate, clientul va mai suporta două intervenţii pentru recuperarea totală“, ne-a precizat Siana Ştefancu, avocata victimei.

Cum s-a întâmplat nenorocirea

Fapta de malpraxis a medicului Savu ar fi avut loc în 2008, însă a ajuns în vizorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi abia în 2013, după ce părinţii victimei au depus o plângere. Potrivit rechizitoriului, mama copilului, Mihaela M. a mers cu acesta, în noiembrie 2008, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Femeia era îngrijorată că pruncul său avea o inflamaţie în zona penisului. Băieţelul, care la acel moment avea 27 de săptămâni, a fost diagnosticat cu fimoză congenitală, medicii recomandând familiei o intervenţie chirurgicală ce urma să fie realizată prin electrocauterizare. În timpul intervenţiei, al cărei scop era practic circumcizia băieţelului, electrocauterul a provocat arsuri de gradul I şi II în partea dorsală a penisului bebeluşului. În timpul anchetei s-a demonstrat că vina pentru incident i-ar fi aparţinut medicului. „În concret, culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca Gimmi Alphatom 400, în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecinţa producerii unei plăgi arse de gradul I-II la nivelul feţei dorsale a penisului, fiind afectate aspectul şi funcţionalitatea acestuia“, au precizat procurorii. Conform fişei postului, medicul Savu, „răspundea de buna utilizare a aparaturii medicale“ şi avea obligaţia să se asigure că aparatul funcţionează la parametri normali, înainte de a începe procedura.

Bogdan Savu a precizat, în timpul audierii de la Parchet, că nu este vinovat de comiterea faptei şi că bebeluşul ar fi fost rănit din cauza unei presupuse defecţiuni a electrocauterului. „Inculpatul Savu Bogdan a recunoscut că leziunile traumatice suferite de pacient ca urmare a intervenţiei chirurgicale din data de 20.11.2008 au fost cauzate în contextul antemenţionat, cu precizarea că, de fapt, electrocauterul ar fi suferit o defecţiune pe perioada procesului de cauterizare, fiind respectată procedura standard de operare a tehnicii medicale“, se menţiona în rechizitoriu. Savu a mai spus că, în timpul intervenţiei, a iniţiat procedura utilizând aparatul la intensitatea sa minimă însă când a observat că acesta nu produce efectele aşteptate a setat treapta următoare, moment în care instrumentul a produs un curent de o intensitate excesivă, ceea ce a dus la provocarea arsurilor. (Ionuţ BENEA)

Comentarii