anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Brunhilde Pomsel, secretara lui Joseph Goebbels, a murit la vârsta de 106 ani

GALERIE
Brunhilde Pomsel
 • Brunhilde Pomsel
- +

Brunhilde Pomsel, fosta secretară a lui Joseph Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945, a murit vineri la vârsta de 106 ani, informează BBC.

Prin intermediul locului ei de muncă, Brunhilde s-a aflat în strâns contact cu Goebbels, unul dintre cei mai mari criminali de război din secolul al XX-lea. A fost una dintre ultimele supravieţuitoare ale personalului angajat de elita nazistă şi a acceptat să vorbească foarte târziu, în ultima parte a vieţii sale, despre experienţele trăite alături de liderii nazişti.

Într-un documentar recent, Brunhilde Pomsel a spus că nu a ştiut nimic despre uciderea celor şase milioane de evrei în timpul Holocaustului. În acel film, intitulat ”A German Life”, ce a fost lansat în 2016, ea a spus că nu simte nicio vină pentru funcţia pe care a deţinut-o. ”Doar dacă ajungi să dai vina pe întreaga populaţie a Germaniei”, a adăugat ea.

Născută pe 11 ianuarie 1911, Brunhilde Pomsel a lucrat ca secretară pentru un comerciant de asigurări evreu, timp de mai mulţi ani, în primii ani de după adolescenţă, înainte de a se angaja ca dactilografă pentru naţionalist de extremă-dreapta. Deşi a susţinut că a fost întotdeauna apolitică, s-a înscris în Partidul Nazist atunci când acesta a preluat puterea în Germania în 1933, pentru a obţine un loc de muncă guvernamental în structura radioului public german.

Talentul ei de dactilografă, spune ea, a ajutat-o să devină secretara personală a lui Joseph Goebbels în 1942, în timpul războiului, atunci când liderul nazist era ”Ministru al Iluminării publice şi al propagandei”. L-a descris pe Goebbels ca pe un ”bărbat care arăta bine...deşi puţin cam scund”, care era întotdeauna ”aranjat, elegant şi bine îmbrăcat, dar arogant”. 

Brunhilde a spus că a fost o simplă secretară şi că a ştiut foarte puţine lucruri despre acţiunile brutale comise de nazişti în timpul Holocaustului. ”Oamenii care spun astăzi că ei ar fi făcut mai mult pentru a-i ajuta pe sărmanii evrei persecutaţi... sunt convinsă că ei cred cu sinceritate atunci când spun asta”, a declarat ea într-un interviu acordat revistei A German Life. ”Dar nici ei nu ar fi făcut nimic”, a adăugat ea. Brunhilde Pomsel a spus întotdeauna că nu împarte vina cu actele comise de superiorii ei ierarhici.

”Nu mă consider vinovată. Doar dacă învinuiţi întreaga populaţie germană pentru că a permis acelui guvern să preia controlul. Cu toţii am fost vinovaţi pentru asta. Inclusiv eu”, a spus ea. Una dintre prietenele sale evreice, Eva Lowenthal, a dispărut în noiembrie 1943. După şase ani, Brunhilde Pomsel a aflat că Eva murise în lagărul de la Auschwitz.  Brunhilde Pomsel a fost capturată de trupele sovietice la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a petrecut următorii cinci ani în lagăre de concentrare, înainte de a se angaja din nou la radiodifuziunea germană în 1950, pentru care a lucrat următoarele două decenii.

A vorbit în mod public despre locul ei de muncă sub comanda unui lider nazist major abia în anul 2011, într-un interviu pentru un ziar, şi apoi, într-o variantă extinsă, în documentarul din 2016. Brunhilde Pomsel a murit la Munchen, vineri, pe 27 ianuarie, la două săptămâni după ce împlinise vârsta de 106 ani.

News.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.