Brunhilde Pomsel, secretara lui Joseph Goebbels, a murit la vârsta de 106 ani

luni, 30 ianuarie 2017, 12:15
3 MIN
 Brunhilde Pomsel, secretara lui Joseph Goebbels, a murit la vârsta de 106 ani

Brunhilde Pomsel, fosta secretară a lui Joseph Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945, a murit vineri la vârsta de 106 ani, informează BBC.

Prin intermediul locului ei de muncă, Brunhilde s-a aflat în strâns contact cu Goebbels, unul dintre cei mai mari criminali de război din secolul al XX-lea. A fost una dintre ultimele supravieţuitoare ale personalului angajat de elita nazistă şi a acceptat să vorbească foarte târziu, în ultima parte a vieţii sale, despre experienţele trăite alături de liderii nazişti.

Într-un documentar recent, Brunhilde Pomsel a spus că nu a ştiut nimic despre uciderea celor şase milioane de evrei în timpul Holocaustului. În acel film, intitulat ”A German Life”, ce a fost lansat în 2016, ea a spus că nu simte nicio vină pentru funcţia pe care a deţinut-o. ”Doar dacă ajungi să dai vina pe întreaga populaţie a Germaniei”, a adăugat ea.

Născută pe 11 ianuarie 1911, Brunhilde Pomsel a lucrat ca secretară pentru un comerciant de asigurări evreu, timp de mai mulţi ani, în primii ani de după adolescenţă, înainte de a se angaja ca dactilografă pentru naţionalist de extremă-dreapta. Deşi a susţinut că a fost întotdeauna apolitică, s-a înscris în Partidul Nazist atunci când acesta a preluat puterea în Germania în 1933, pentru a obţine un loc de muncă guvernamental în structura radioului public german.

Talentul ei de dactilografă, spune ea, a ajutat-o să devină secretara personală a lui Joseph Goebbels în 1942, în timpul războiului, atunci când liderul nazist era ”Ministru al Iluminării publice şi al propagandei”. L-a descris pe Goebbels ca pe un ”bărbat care arăta bine…deşi puţin cam scund”, care era întotdeauna ”aranjat, elegant şi bine îmbrăcat, dar arogant”. 

Brunhilde a spus că a fost o simplă secretară şi că a ştiut foarte puţine lucruri despre acţiunile brutale comise de nazişti în timpul Holocaustului. ”Oamenii care spun astăzi că ei ar fi făcut mai mult pentru a-i ajuta pe sărmanii evrei persecutaţi… sunt convinsă că ei cred cu sinceritate atunci când spun asta”, a declarat ea într-un interviu acordat revistei A German Life. ”Dar nici ei nu ar fi făcut nimic”, a adăugat ea. Brunhilde Pomsel a spus întotdeauna că nu împarte vina cu actele comise de superiorii ei ierarhici.

”Nu mă consider vinovată. Doar dacă învinuiţi întreaga populaţie germană pentru că a permis acelui guvern să preia controlul. Cu toţii am fost vinovaţi pentru asta. Inclusiv eu”, a spus ea. Una dintre prietenele sale evreice, Eva Lowenthal, a dispărut în noiembrie 1943. După şase ani, Brunhilde Pomsel a aflat că Eva murise în lagărul de la Auschwitz.  Brunhilde Pomsel a fost capturată de trupele sovietice la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a petrecut următorii cinci ani în lagăre de concentrare, înainte de a se angaja din nou la radiodifuziunea germană în 1950, pentru care a lucrat următoarele două decenii.

A vorbit în mod public despre locul ei de muncă sub comanda unui lider nazist major abia în anul 2011, într-un interviu pentru un ziar, şi apoi, într-o variantă extinsă, în documentarul din 2016. Brunhilde Pomsel a murit la Munchen, vineri, pe 27 ianuarie, la două săptămâni după ce împlinise vârsta de 106 ani.

News.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii